DEİK, TÜRKİYE SUUDİ ARABİSTAN TEKNOLOJİ HIZLANDIRMA MERKEZİ PROGRAMINI BAŞLATTI

DEİK, Yatırımcıları Girişimcilik Ekosistemine Sahip Çıkmaya Davet Etti

DEİK, TÜRKİYE SUUDİ ARABİSTAN TEKNOLOJİ HIZLANDIRMA MERKEZİ PROGRAMINI BAŞLATTI

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi tarafından organize edilen Türkiye-Suudi Arabistan Teknoloji Hızlandırma Programı'nın final etkinliği, "Invest Up" ve "Startup Expo" 10 Nisan 2019 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Etkinlikte önümüzdekidönemde tüm Ortadoğu-Körfez ve Kuzey Afrika'yı kapsayanTürkiye Suudi Arabistan Teknoloji Hızlandırma Merkezi Programı'nın başladığı açıklandı.

DEİK/ Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Suudi Arabistan Ticaret Ataşesi Fawaz Bin Al Ghamidi, Malezya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Dato Liew Sew Yee,DEİK Başkanı Nail Olpak veDEİK/ Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy'un yanısıra Suudi Arabistan başta olmak üzere Kuveyt, Bahreyn ve Yemen'den yatırımcılarkatıldı. 20 Startup katılımcının yatırımcı sunumlarını gerçekleştirdiği etkinlikte, ticari diplomasi ve teknoloji girişimciliği konusundaki panelin ardından 40'a yakın Startup, ''Startup Expo'' alanında B2B görüşmeler gerçekleştirdi.

"DEİK tarihinde, girişimcilik ve startup temalı ilk kapsamlı program"

Etkinliğin açılışında konuşanDEİK Başkanı Nail Olpak, bu programın altyapısı iyi çalışılmış bir süreçten geçerek bu noktaya geldiğini söyleyerek, emek verildiğine dikkat çekti. Etkinliğin aynı zamanda DEİK tarihinde girişimcilik ve startup temalı ilk kapsamlı program olduğunu belirten Olpak, "Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Bugünkü organizasyon niteliği itibariyle DEİK içerisinde bir ilk olarak da çok önemli. Suudi Arabistan İş Konseyimiz başta olmak üzere, programda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum" dedi. Son 50 yılda orta gelir tuzağını aşan ülkelerin serüvenine bakıldığında, iş ortamının iyileştirilmesi, beşerî ve fiziki sermayeye yatırım yapılması gibi kalkınma reçetelerinin yanı sıra, yüksek katma değerli ihracatı odak alan çözümlerin önemli olduğunu gördüklerini ifade eden Olpak, "Türkiye'nin de ekonomik olarak kalkınması ve rekabetçiliğinin artması için, gençlere imkan verip özgür bırakmanın, inisiyatif tanımanın, yaratıcılığın fikri ve ekonomik altyapısını oluşturmanın önemi de o kadar büyük" değerlendirmesinde bulundu.

"Tüm dünyada çok önemli bir networke sahibiz"

DEİK'in kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Olpak, "Tüm dünyaya yayılmış, 145 iş konseyimiz bulunuyor. Başkanlığını Sayın Fatih Gürsoy'un yürüttüğü Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyimiz de bunlardan biri. İki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesinin yanı sıra taahhüt, turizm ve karşılıklı yatırım alanlarında da iş birliğinin ve ortak yatırımların artırılması, 3'üncü ülkelerde Türk-Suudi iş birliği imkanlarının değerlendirilmesi yönünde, 2003 yılından beri çalışmalarını sürdürüyor" dedi. DEİK'in tüm dünyada çok önemli bir networke ev sahipliği yaptığını vurgulayan Olpak, "Bizim için önemli olan başka bir değer de bu networke sahip olmaktır. Yeni Zelanda'dan Rusya'ya, ABD'den Japonya'ya kadar tüm dünyaya yayılmış İş Konseylerimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hafta sonu ABD'de TAİK-ATC Ortak Yıllık Konferansı'nın 37'inci programını gerçekleştirmek üzere New York'a gidiyoruz. DEİK olarak 3 günlük önemli bir etkinlikte bulunacağız" şeklinde konuştu.

"İlham ve cesaret veren başarı hikayelerinin yazılması için çabalıyoruz"

DEİK/ Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy ise, girişimciliğin tarifini yaparak "Bize göre girişimcilik bir zihniyettir, yaşam biçimidir. Bu zihniyete sahip olanlar bulundukları her ortamda statükoyu sorgular, gözlem yapar, fırsatları yakalar, dener yanılır en sonunda öğrenir, öğrendiğini içselleştirir ve değişimin kıvılcımını ateşler. Bunları yaparken kar maksimizasyonuna değil, değer maksimizasyonuna ve sürdürülebilir olmaya odaklanır. Biz daha çok girişimcinin bu zihinsel gelişime ulaşması noktasında ilham ve cesaret veren başarı hikayelerinin yazılması için çabalıyoruz" dedi.

"Türkiye, girişimcilik ekosisteminin dünyadaki Merkezlerinden biri olmaya aday"

Türkiye'nin, girişimcilik ekosisteminin de dünyadaki merkezlerinden biri olmaya aday yükselen bir güç olduğunu vurgulayan Gürsoy, "Türkiye'de girişimcilik ekosistemi, kamu kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektörün katkılarıyla günden güne büyüyor" dedi. İstanbul'un sadece büyük şirketlerin değil, Asya, Avrupa ve Afrika'dan girişimlerin de merkezi olarak konumlanabileceğini kaydeden Gürsoy, "Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyihızlandırma programımızla, girişimcilere hem ürün ve servislerini yurtdışına ihraç etme fırsatı veriyor hem de yabancı yatırımcılarla buluşturarak girişimlerin yatırım almasını sağlıyoruz. Ülkemizdeki genç girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politikalar belirlenmesi ve girişimcilik kültürünün gençler arasında gelişmesine öncülük etmek üzere çalışmalarımız her geçen gün daha da hızlanarak devam ediyor. Biz bu programda sadece girişimcilerimize yönelik bir program tasarlamadık aynı zamanda DEİK Üyelerimizi startuplara melek yatırımcı olma noktasında ve risk sermayeleri hakkında bilgilendirdik ve ekosisteme sahip çıkmaya davet ettik. İyi girişimcilerimiz kadar iyi yatırımcılarımız da olursa ekosistemin kalkınacağına inanıyoruz. DEİK'te yaptığımız çalışmalarla ülkemizin girişimci güçlerini her boyutta desteklemeye ve onların başarı hikayelerini, Türkiye'mizin başarı hikayesine eklemeye devam ediyoruz. Çünkü̈, güçlü girişimcilik ekosisteminin, kapsayıcı büyüme, sürdürülebilir kalkınma ve inovasyon artışının yanı sıra işsizlik ve yoksulluğun azalmasına da katkıda bulunacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Tüm Ortadoğu-Körfez ve Kuzey Afrika'yı kapsayan Türkiye Suudi Arabistan Teknoloji Hızlandırma Merkezi'nin başlatıldığını açıklayan Gürsoy, "T-MENA derken T Turkey, Technology, Trust yani güveni simgeliyor. Ülkemize güveniyoruz, teknolojimize güveniyoruz, girişimcilerimize güveniyoruz ve onları bu programla da destekleyeceğimizi buradan beyan ediyoruz, Birlikte başaralım istiyoruz" dedi.

Toplantı açılış konuşmalarının ardından Ticari Diplomasi ve Teknoloji Girişimciliği Paneli, DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Erdem Dereli moderatörlüğünde Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Revo Capital Yönetici Ortağı Cenk Bayrakdar,  Direktör Moda Nisa'nın katılımları ile gerçekleşti. Ayrıca toplantıda, 20 startup sunumlarını yatırımcılara aktardı.