Gambiya-Türkiye İş Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Gambiya Ticaret, Sanayi, Bölgesel Entegrasyon ve İstihdam Bakanı Lamin Jobe, Deik Başkanı Nail Olpak, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Mithat Yenigün, Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Berna Gözbaşı, Türkiye-Gambiya İş Konseyi Başkanı Şaban Dinç, Gambiya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Alieu Secka, Gambiya Ticaret ve Sanayi Odası (GCCI) Başkanı Edrisa Mass Jobe'nin katılımları ile 27 Ocak 2020 tarihinde Gambiya'nın başkenti Banjul'da gerçekleştirildi. Foruma, inşaat, enerji, tekstil, tarım ve demir-çelik sektörleri başta olmak üzere farklı sektörlerden 50 Türk ile 148 Gambiyalı iş insanı katıldı.
T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Gambiya'nın güzel ve fırsatlar ülkesi olduğunu belirterek, Türkiye'nin biraz geç kaldığın; fakat hiçbir zamanın da geç olmadığını söyledi. Türkiye ile Gambiya'nın ticaret hacminin az olduğuna değinen Pekcan, yapılacak olan çalışmalarda ikili ilişkilerin sürdürülerek artmasını diledi. İş Konseyi Başkanlarının ilişkileri geliştirmek için çalışmaya devam edeceğini belirten Pekcan, Türkiye'nin en çok turist alan 6'ncı ülke olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin Gambiya'nın turizm alt yapısı ve hizmet sektörlerinin gelişmesi için yardımcı olabileceğini ifade etti. Türk Hava Yollarının Gambiya'ya haftada 3 sefer düzenlediğini belirten Pekcan, Türk müteahhitlerinin Gambiya'da alt yapı ve üst yapı projelerini de hızlı ve ekonomik şekilde tamamlayabileceklerini vurgulayan Pekcan, Türk firmalarının Gambiya'daki fırsatlar için davet edilmesini istediklerini söyledi.
Elektrik ve enerji alt yapısının gelişmesi için Türk firmalarının hazır olduğunu ifade eden Pekcan, "Türk firmalarımız her sektörde iş birliği yapmaya hazırdır. Gambiya'da özel ekonomik yatırımların çekilmesinde de iş birliği yapılabilir. Türkiye'deki özel bölgelerdeki tecrübe de paylaşılabilir" dedi. Türkiye'de Gambiya'nın dostluk ve iş birliğinin ECOWAS ile iş birliğinin de söz konusu olduğunu belirten Pekcan, "ECOWAS'da Bakan Jobe'nin desteğini rica ettim. Hem Afrika ile hem de Gambiya üzerinden iş birliğini arttıracaktır. Afrika bizim için çok önemli. 2 senede bir Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nu gerçekleştiriyoruz. Sayın Bakan ve ekibi de 2018'deki foruma katıldı. 2020'nin Ekim ayında 3. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nu gerçekleştiriyoruz. Bakan Jobe'ye resmi davet göndereceğiz; fakat şimdiden davet etmek isterim" dedi.
Gambiya Ticaret, Sanayi, Bölgesel Entegrasyon ve İstihdam Bakanı Lamin Jobe, Gambiya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin Osmanlı dönemine dayandığını ve iyi ilişkilerin olduğunu belirterek, ikili ilişkilere her geçen gün arttığını söyledi. Türkiye ile Gambiya arasındaki ticari ilişkilerin 90'larda olmadığını belirten Jobe, 2000'lerde ve 2018'de arttığını söyledi. Türkiye'nin tekstil konusunda dünyaya hakim olduğunu belirten Jobe, Gambiya'nın birinci sektörünün otomotiv, ikinci sektörünün de pamuk olduğunu söyledi. Gambiya'da ekilebilen alanlardan yüzde 35'inin pamuk olduğunu ve pamuk ihracatı yaptığını vurgulayan Jobe, pamuk sektörünü canlandırdıklarını ve uluslararası piyasada ticaret alanlarının pamuk olduğunu söyledi. Türkiye'nin bu alanda mesleki eğitimi ve teknolojisinin Gambiya'ya getirebileceğine değinen Jobe, Türkiye'nin her alanda kalkınma gösterdiğini söyledi. ECOWAS ve Afrika pazarının Türk delegasyonuna fırsatlar sunduğunu belirten Jobe, Gambiya Yatırım ve Teşvik Ajansı'nın Türk iş insanları ile iş birliği kurmaktan memnuniyet duyacağını söyledi.
DEİK Başkanı Nail Olpak, Gambiya'nın "Dev pamuk ağaçları, minik tohumlardan çıkar." şeklinde, çok bilinen bir atasözü olduğunu belirterek, "Bugün dostluğumuz başta olmak üzere, ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirerek, bu minik tohumları ekmek için bir aradayız. Mevcut ekonomik veriler veya istatistikleri uzun uzun anlatmak yerine; iş birliklerimizi, tohum ve dev bir ağaç örneğinde olduğu gibi, nasıl büyütebileceğimize birkaç maddede değinmek istiyorum. 2022 yılında İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesine ev sahipliği yapması öngörülen Gambiya'nın gerekli altyapı çalışmalarımın bir an önce bitirilmesinde Türk firmaları kaliteli, hızlı ve uygun fiyatlı çözüm yollarıyla katkıda bulunabilir. Türk özel sektörümüz, Gambiya ile tüm alanlarda iş birliği kurarak ülkenin dışarıdan temin ettiği günlük tüketim ve sanayileşmesi için gereken tüm sanayi ürünlerini sağlayabilir. Bu yıl 50 milyondan fazla turisti ağırlaması beklenen Türkiye'nin, bu alanda sahip olduğu bilgi birikimi Gambiya ile paylaşabilir. Tarım ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesi, balık işleme tesislerinin geliştirilmesi ve artırılması konusunda ortak çalışmalar yapabilir. Ayrıca, Banjul Havaalanı'nın modernizasyonu ve yeni bir havaalanı inşası, Banjul Uluslararası Deniz Limanı'nın modernizasyonu, Banjul çevresinde otoyol inşası, Gambiya kıyı şeridi ile iç bölgeleri birbirine bağlayacak bir demiryolu inşası, Gambiya nehrini geçmek için kullanılan feribot sayısının arttırılması ve limanların modernizasyonu gibi ulaşım altyapısı projeleri ile termik santral inşası, güneş panellerinin yaygınlaştırılması gibi enerji sektöründeki projelerinin gerçekleştirilmesinde Türk firmalarının önemli katkıları olabilir. Bunlara ek olarak, ülkede açılan değirmenlerden dolayı getirilen yüksek ithalat vergilendirmesi sebebiyle un üreticisi firmaların Gambiya'ya ihracat yapamadığı biliniyor. Dolayısıyla, uygulanmakta olan un ithalat vergisinin kaldırılması veya daha düşük miktarlarda tutulması suretiyle yerel ve uluslararası rekabete açık tutulması son derece önemlidir" dedi.
Türkiye-Gambiya İş Konseyi Başkanı Şaban Dinç, "Türkiye-Gambiya İş Konseyi olarak kısa vadede iki ülke arasındaki ticaret hacminin 200 milyon dolar seviyesinin üzerine çıkarılması öncellikli hedeflerimizdir. Türk Havayolları'nın Gambiya'ya ilk direkt uçuşunu gerçekleştirmiş olması ve Gambiya'ya gerçekleşen ilk Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ziyaretinin bugün gerçekleşiyor olması hedeflerimizi gerçekleştireceğimize ne kadar yakın olduğumuzun bir göstergesidir" dedi. 2022 yılında ülkenizin ev sahipliğinde düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi hazırlıkları kapsamında ihtiyaç olan altyapı projelerini Türk müteahhitlik şirketlerinin gerçekleştirebileceğini ifade eden Dinç, "Gıda, tarım, hayvancılık ve turizm sektörlerini de iki ülkenin iş birliği geliştirebileceği alanları olarak görüyoruz" dedi.
Forumun açılış oturum oturumunun ardından, Türk ve Gambiyalı iş insanları ikili iş görüşmelerini gerçekleştirdi.