Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – DEİK tarafından düzenlenen İtalya - Türkiye İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin teşrifleriyle T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İtalya Cumhuriyeti İşletmeler ve Made in Italy Bakanı Adolfo Urso, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye - Italya İş Konseyi Başkanı Lale Cander ve İtalyan Ticaret Ajansı (ITA) Başkanı Matteo Zoppas ve iki ülkeden 400'den fazla iş insanının katılımlarıyla 29 Nisan 2025 tarihinde İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleştirildi. İş Forumunda, DEİK ile Confindustria Assafrica & Mediterraneo arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi ve İtalyan Ticaret Ajansı (ITA) iş birliğiyle düzenlenen İş Forumunda, iş insanlarının katılımlarıyla, "Altyapılar, Küresel Merkezler ve Bağlantısallık", "Sürdürülebilir Enerji ve Döngüsel Ekonomi", "İleri Üretim" ve "İtalyan - Türk Ekonomik Ortaklığına Finansal Destek" panelleri, Savunma Sanayii Yuvarlak Masa Toplantısı gerçekleştirildi.
Erdoğan: "Türkiye - İtalya arasındaki ticaret hacmi 2024'te 32 milyar doları aştı"
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Batı ile doğuyu, kuzey ile güneyi birbirine bağlayan coğrafi konumumuzun gereği olarak bölgemizde ve dünyada etkili iktisadi ve ticari ortaklıklar kurmaya büyük önem atfediyoruz" dedi. İtalya özelinde bakıldığında, tüm küresel sınamalara rağmen ikili ticaretin Kovid - 19 salgınından bu yana sürekli artış eğiliminde olduğunu gördüklerini ifade eden Erdoğan, Türkiye ile İtalya arasında 2020 yılında 17,3 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacminin 2024'te neredeyse ikiye katlanarak 32 milyar doları aştığını aktararak, "Bugün Türkiye'deki İtalyan sermayesi dolaylı yollardan gelenlerle birlikte 5 milyar dolara, İtalya'daki Türk sermayesi ise son yıllarda önemli atılım göstererek 1 milyar dolara yaklaştı. Türk firmaları nasıl İtalya'yı Avrupa pazarına açılan bir kapı olarak görüyorsa, biz isteriz ki İtalyan firmaları da Türkiye'yi Asya'ya, Orta Doğu'ya ve Afrika'ya açılan bir kapı olarak değerlendirsinler. İstanbul'dan sadece birkaç saatlik uçuş mesafesinde 2 milyar nüfusa erişilebiliyor. Türk Hava Yollarımız da İtalya'nın 9 şehrini İstanbul'a bağlıyor. Ticaret, yatırım ve ulaşım imkanlarının barındırdığı bu muazzam potansiyel, bizleri büyük ve iddialı hedefler belirlemeye teşvik ediyor. Bu düşünceyle bugünkü zirvede Sayın Meloni ile yeni ticaret hacmi hedefimizi 40 milyar dolar olarak tespit ettik. İş çevrelerimizin bugünkü görüşmeleri ve kuracakları yeni ortaklıklar kısa sürede yeni ticaret hedefimize ulaşılmasına katkı sağlayacaktır. Tabii karşılıklı yatırımların artırılması da bir diğer öncelikli hedefimiz olmayı sürdürüyor" dedi.
Türkiye'de mevcut 1500 İtalyan şirketine ilave olarak daha fazla yatırımcıyı görmek istediklerini dile getiren Erdoğan, "Bilhassa Avrupa'da güvenlik ve savunma sektöründeki beklenen genişlemeden payımızı almak için ortak çalışmalarımızı artırmamızın menfaatimize olacağı kanaatindeyiz. Yeşil enerji, dijital teknolojiler, akıllı şehirler ve uzay gibi alanlarda stratejik ortaklıklar geliştirilmesi gerekiyor. Hükümetler olarak ticaret ve yatırım ilişkilerimizin daha yüksek seviyelere ulaşması amacıyla firmalarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Ancak sizler de takdir edersiniz ki ekonomik iş birliği, salt hükümetlerin çabasıyla gelişmez. İş dünyamızın bu noktada elini taşın altına koyması lazım. İş birliğini gerçek anlamda geliştirecek olanlar öncelikle sizlersiniz" dedi. Kazan kazan yaklaşımıyla her iki taraf içinde fayda sağlayacak bir güncellemeye İtalyan hükümetinin ve iş çevrelerinin desteğini beklediklerini belirten Erdoğan, "Öte yandan iş dünyamızın vize konusunda yaşadıkları güçlüklerin ekonomik ilişkilerimize ket vurduğunu görüyoruz. İtalyan iş çevrelerinin Avrupa Birliği kurumları nezdinde bu konuyu gündeme getirmelerinin iki tarafın da yararına olacağını düşünüyorum" dedi.
Meloni: "Ülkelerimiz temel sektörlerde sağlam bir ekonomik ve sanayi iş birliği tabanına sahip"
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Türkiye'de yaklaşık 400'den fazla İtalyan şirketinin faaliyet gösterdiğini ve bu şirketlerin yaklaşık 30 bin kişiye istihdam sağladığını, toplamda yaklaşık 18,5 milyar avro ciro ürettiklerini söyledi. İş forumuna son derece kalabalık ve nitelikli bir katılım olduğunu belirten Meloni, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile burada olmayı, bu iş forumunun çalışmalarını selamlamayı özellikle istedik. Çünkü ekonomik, ticari ve endüstriyel boyutun, İtalya ile Türkiye arasındaki stratejik ilişkinin temel bir parçası olduğuna inanıyoruz. İki ülke olarak, Akdeniz - Avrupa bağlamında müttefik ve dostuz" dedi. İtalyan firmaların Türkiye'nin altyapı gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu aktaran Meloni, son hükümetlerarası zirvede Türkiye ve İtalya tarafından belirlenen 30 milyar avroluk hedefin 5 yıl öncesinden gerçekleşmesinin kendilerini teşvik ettiğini ve bugün ticaret hacmini orta vadede 40 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye ve İtalya arasında iş birliklerinin kritik hammaddeler, uzay - havacılık, savunma ve ilaç sektörü gibi stratejik alanlarda da büyümeye devam ettiğini belirten Meloni, "Ülkelerimiz halihazırda temel sektörlerde sağlam bir ekonomik ve sanayi iş birliği tabanına sahiptir. Amacımız, yapay zeka, kritik malzemeler, enerji geçişi, ileri teknolojiler ve uzay araştırmaları gibi günümüzün ve geleceğin en stratejik alanlarına doğru iş birliğimizi geliştirmektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve heyetine, bu önemli ziyaretleri ve bugün imzaladığımız birçok anlaşma için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bu anlaşmalar, önemli bir ortakla, Akdeniz bölgesinde ve Atlantik İttifakı'nda bir müttefikle iş birliğimizi derinleştirme imkanı sunuyor. Bugünü asla bir varış noktası olarak değil, her zaman olduğu gibi yeni bir başlangıç noktası olarak değerlendiriyorum" dedi.
Olpak: "1.500'ün üzerinde İtalyan sermayeli firma Türkiye'de faaliyet gösteriyor"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, otomotiv, gıda, altyapı, enerji, imalat ve finans gibi sektörlerde 1.500'ün üzerinde İtalyan sermayeli firma Türkiye'de faaliyet gösterdiğini belirterek, "Son 20 yılda ülkemizdeki yatırımları 5 milyar doları, yıllık ikili ticaretimiz de 32 milyar doları aştı. Küresel ticaret savaşlarının ve ticaretteki belirsizliğin arttığı bu günlerde, iki ülke ekonomisinin daha fazla entegre olmaları için daha çok çalışmamız gerekiyor" dedi. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi için İtalya önemli destek verdiğini belirten Olpak sözlerini şöyle sürdürdü: "Gümrük Birliği konusunun hızla sonuçlanmasını bekliyoruz. Türkiye'nin müteahhitlik ve BOT tecrübesini, İtalyan dostlarımızla Orta Asya, Afrika ve Balkanlar öncelikli olarak, 3. ülkelerde, daha fazla ortak projede aktifleştirmeyi arzu ediyoruz. Türk Eximbank ve SACE arasında bugün imzalanacak MoU'nun da daha fazla ortak proje yapılmasına imkan tanıyacağına inanıyorum. DEİK olarak da, karşı kanadımız Confindustria'nın alt birimi Confindustria Assafrica&Mediterraneo ile 3. ülkelerde iş birliği anlaşması imzalayacağız. Batı Avrupa ile Çin arasındaki en büyük yatırım, üretim ve teknoloji üssü olan Türkiye, 600 milyar doların üstünde dış ticaret hacmine sahip. Enerjiden sanayiye, tarımdan alt yapı yatırımlarına, havacılıktan savunmaya kadar her alanda önemli yatırım imkanımız var. İtalyan iş dünyasını bu imkanlarımızdan daha fazla yararlanmak için ülkemizdeki yatırım ve ortaklılarını artırmaya davet ediyorum."
Cander: "Savunma sanayisi ve ileri teknoloji alanlarında büyük bir tamamlayıcılığa sahip"
DEİK/Türkiye - İtalya İş Konseyi Başkanı Lale Cander, "Türkiye ve İtalya, köklü geçmişlerinden aldıkları güçle, bugün geleceği birlikte inşa etme kapasitesine sahiptir. Sanayiden inovasyona, markalaşmadan üçüncü ülkelerde ortak projelere uzanan bu yol, iş dünyamıza büyük sorumluluklar ve heyecan verici fırsatlar sunuyor. Şimdi, cesur adımlar atma, ortak başarı hikâyeleri yazma zamanı olduğu kanaatindeyim. Birlikte üretebilir, birlikte büyüyebilir ve dünyada kalıcı izler bırakabiliriz. Türkiye'nin katma değerli üretimdeki yükselişi, İtalya ile ekonomik ve ticari iş birliğimizi daha da derinleştirmek için güçlü bir zemin oluşturmaktadır. İki ülke, özellikle savunma sanayisi ve ileri teknoloji alanlarında büyük bir tamamlayıcılığa sahiptir. Üçüncü ülkelerde ortak projeler geliştirme potansiyelimiz ise dikkat çekicidir. Türkiye ve İtalya'nın güçlerini birleştirmesi, bölgesel ve küresel ölçekte önemli fırsatlar yaratacaktır. Türkiye - İtalya arasındaki derinleşen iş birliği, her iki ülkenin güçlü sanayi altyapılarını ve yenilikçi üretim kapasitelerini birleştirerek, küresel ticaretin bu zorlu döneminde daha güçlü bir dayanıklılık sağlayabilir. Ortaklıklarımızı güçlendirmek, sadece ticaretimizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda uzun vadeli ve güvenilir bir iş birliği ortamı yaratmak adına kritik bir adım olur. Belirsizliğin ve değişimin yüksek olduğu bu dönemde, güvenilir ve stratejik ortaklıkların geleceği şekillendirecek en önemli faktörlerden biri olacağına inanıyoruz" dedi.
İş forumunda ayrıca, "ICE - Invest in Türkiye", "SIMEST - Invest in Türkiye" "CDP - TSKB", "CDP - TKYB", "CDP - TÜRK EXIMBANK, "TIM SPARKLE - TURKCELL", "ASSAFRICA - DEİK", "SACE - Kalyon Group", "SACE - Limak," "SACE - TÜRK EXIMBANK", "SACE - Yapı Merkezi", "SACE/FINGEN/JPMORGAN - Kalyon", "SACE - Arçelik", "LEONARDO - Baykar" ve "CONFAPI - MÜSİAD" arasında iş birliği anlaşması imzalandı.