MALTA İLE EKONOMİK VE TİCARİ ORTAKLIK DÖNEMİ

MALTA İLE  EKONOMİK VE TİCARİ ORTAKLIK DÖNEMİ

Türkiye-Malta diplomatik ilişkilerinde 50 yıl geride kalırken, Türkiye'nin AB üyeliğini her daim destekleyen Malta ile, Avrupa, Akdeniz ve Ortadoğu'nun istikrarına yönelik çalışmaların iş birliği çerçevesinde sürdürülmesi büyük önem taşıyor. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler gün geçtikçe gelişiyor. Türkiye'nin Malta'ya olan ihracatı 2017 yılında yüzde 127 artışla 541 milyon ABD Dolarına ulaştı.Türkiye-Malta Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi (JETCO) 1. Dönem Toplantısı Malta'nın başkenti Valletta'da gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katıldığı toplantıda; iki ülkenin Avrupa, Afrika, Kafkaslar ve Ortadoğu'da potansiyel iş birlikleri masaya yatırıldı.

Türkiye ile Malta arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla 22 Mart'ta Malta'da gerçekleştirilen Malta- Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı'nda konuşan  Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Malta arasındaki ticari ilişkileri değerlendirerek, "Şu an Türkiye ve Malta'nın ticaret hacmi, yaklaşık 500 milyon ABD Doları seviyesinde bulunuyor. Ancak hedefimiz bunun en kısa zamanda 1 milyar ABD Doları seviyesine çıkarılmasıdır" dedi. Malta Ekonomi, Yatırımlar ve Küçük İşletmeler Bakanı Cardona ise, "Gümrük Birliği'nin güncellemesini destekliyoruz. Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin Avrupa Birliği'nin yararına olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Olpak'tan Türkmüteahhitlik firmalarına Malta çağrısı

Toplantıda konuşan DEİK Başkanı Nail Olpak ise, iş birliği alanlarının çeşitlendirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Olpak, "Malta'da faaliyet gösteren Türk girişimcilerimiz ise 1,3 milyar dolarlık yatırım ile çalışmalarını sürdürmekte. Buradan Türk müteahhitlik firmalarımıza Malta'daki projelere yönelmeleri için çağrıda bulunuyorum. İş çevrelerimiz ülkelerimiz bazında daha çok ortak projeye imza attıkça, bağlarımız kuvvetlenecek ve turizmde, bankacılık, liman işletmeciliği gibi sektörlerde çok daha hırslı, çok daha iştahlı olmalıyız. Ancak farklı sektörleri de ilgi alanımızda tutmalıyız. Örneğin Malta, bilgi teknolojileri alanında capcanlı bir ülke." dedi.

DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak ise, "Malta ve Türkiye'den her iki ülke resmi yetkililerinin ve iş dünyasından liderlerin katılımlarıyla Malta'da gerçekleştirilen 1. JETCO toplantısı, Malta ve Türkiye ekonomilerinin karşılıklı gözden geçirilerek, iki ülke arası iş birliği fırsatlarının değerlendirmesi açısından oldukça faydalı oldu. Malta ve Türkiye stratejik coğrafi konumları itibariyle yeni projelere ve iş birliği fırsatlarına oldukça açık. Özellikle son 15 yıldır önemli ölçüde gelişen Türk ekonomisinin ve iş dünyasının dinamik yapısından Malta'nın önemli ölçüde fayda sağlayabileceğini düşünmekteyim.  Malta, Türkiye'yi AB'ye tam üyeliği konusunda da destekliyor. Malta'nın altyapı projelerinde Türk müteahhitlerin şansı da büyük olacak. Libya'ya yakın konumu itibariyle Malta, Libya'da ticari girişimde bulunmak isteyen Türk firmaları için önemli bir bağlantı noktası niteliği taşımakta, Türk girişimcilere denizcilik, lojistik, deniz taşımacılığı ve sağlık sektörlerinde önemli fırsatlar sunuyor. Türk-Malta İş Konseyi olarak, gelecek dönemlerde sektörel bazda ilişkileri ve de Malta'da başlatılması öngörülen büyük ölçekli projelere dair fırsatları yakından takip edeceğiz" dedi.