MOLDOVA İLE TİCARET HEDEFİ 1 MİLYAR DOLAR

DEİK ev sahipliğinde, Moldova Başbakan Yardımcısı ve  Ekonomi Bakanı Octavian Calmic,  T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi Başkanı İrina Vlah ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın katılımları ile Türkiye-Moldova İş Forumu 16 Aralık 2016 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.    

Moldova Başbakan Yardımcısı ve  Ekonomi Bakanı Octavian Calmic, Moldova'nın yeni hükümetinin iş çevrelerini ve ülkeler arası dostane ilişkileri desteklediğini söyledi. Serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde  Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın da imzalanacağını belirten Calmic, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yeterli olmadığını belirterek, 2017 yılında Moldova'nın daha da üst seviyelere çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Moldova hükümetinin iş çevrelerinin önünün açılması ve idari bariyerlerin kaldırılması için çalıştığını vurgulayan Bakan Calmic, Türkiye'de ticaret temsilciliğinin açılmasının önemine vurgu yaparak, ticaret merkezinin İstanbul'da açılması gerektiğini belirtti.

T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Moldova'nın İstanbul'da ticaret ofisi açma isteğinin hemen yerine getirileceğini söyledi. Türkiye'nin Moldova ile olan diyaloğunun öncelikli olduğunu belirten Zeybekci, 1991 yılında Moldova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu hatırlattı.  Bakan Zeybekci, "Ticarette Moldova lehine dengesizlik söz konusu. Moldova daha çok satsın istiyoruz. Moldova'nın önüne ticari engellerin çıkmasını istemiyoruz" dedi.  İki ülke arasındaki ticaret hacminin 400 milyon ABD Doları seviyesinden 1 milyar ABD Dolarına çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Bakan Zeybekci, STA'nın işleme konması ile Türk yatırımcıların önündeki engellerin açıldığını belirtti.

Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşmasının STA'yı da içine alacak şekilde düzenlendiğini belirten Zeybekci, dünya genelindeki trende bağlı olarak iki ülke arasında ticaret hacminde 2015 yılında geriye düşüş olduğunu söyledi. Moldova ile ticaret hacminin hızlı bir şekilde artması için çalışılacağını belirten Zeybekci, "Türkiye'nin Moldova'da 300 milyon ABD Dolarlık bir yatırımı var. Müteahhitlerimizin Moldova'da aldıkları işlerde, Türkiye'den mal alarak götürdükleri takdirde, Türk Lirası bazında sıfır faiz olacak" dedi.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, "STA'nın getirdiği dinamizm ile ilişkilerimizin ticaret ve karşılıklı yatırımlar dâhil olmak üzere, yeni bir boyuta taşınması gayreti içindeyiz" dedi. Serbest Ticaret Anlaşması ve karşılıklı vize muafiyetine ek olarak, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması ile Çifte Vergilendirmeyi Önlemeye İlişkin Anlaşma'nın imzalanmasının girişimcilerin önünü tamamen açtığını belirten Vardan, "İkili ekonomik ilişkiler geliştirilirken, Moldova'nın devam eden Avrupa Birliği adaylık sürecini destekliyoruz" dedi.

Forumun açılış konuşmalarının ardından, Türkiye Cumhuriyeti ve Moldova Cumhuriyeti arasında Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşması imzalandı.

TÜRKİYE-MOLDOVA TİCARİ İLİŞKİLER:

Türkiye-Moldova ikili ticareti (Ekonomi Bakanlığı-2015)

Toplam dış ticaret hacmi:  418.5 milyon ABD Doları

Türkiye'den Moldova'ya yapılan ihracat: 201, 6 milyon ABD Doları

Başlıca ihracat kalemleri:  Tekstil, ilaç, hazır eşya, dokumalık ip ve turunçgil.

Türkiye'nin Moldova'dan  yaptığı  ithalat: 216,9 milyon ABD Doları

Başlıca ithalat kalemleri: Yağlı tohumlar, sebze, tekstil ve cam ürünleri.

Dış ticaret dengesi:  Moldova lehine 15, 3 milyon ABD Doları