TATARİSTAN’DAN TÜRK YATIRIMCILARA DAVET

TATARİSTAN'DAN TÜRK YATIRIMCILARA DAVET

Türkiye- Tataristan İş Forumu, Rusya Federasyonu (RF) Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov,  Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ravil Zaripov, Tataristan Cumhuriyeti Devlet Turizm Komitesi Başkanı Sergey İvanov,  İnnopolis Belediye Başkanı Yegor İvanov, Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi Genel Müdürü Timur Şagivaleyev'in katılımları ile  DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın ev sahipliğinde 30 Nisan 2015 tarihinde Ankara'da gerçekleşti.

Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Tataristan'ın güçlü bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Tataristan Cumhuriyeti'nin, Rusya Federasyonu'nun ileri gelen bölgelerinden olduğunu söyleyen Minnihanov, Tatarların Rusya'da ikinci sırada yer alarak, güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Tataristan'ın Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinde katkı sağlamak zorunda olduğunu söyleyen Minnihanov, iki ülke arasındaki ilişkilerde bütün imkanların bulunduğunu belirtti. Tataristan'ın büyük Rusya piyasasına girilmesinde bir sıçrama tahtası olduğunu vurgulayan Minnihanov, gerçekleşmiş olan ve gerçekleşmesi planlanan projelerin ve işbirliklerinin federal ve bölgesel yönetimde destekleneceğini söyledi. Ticari ilişkilerin yanı sıra eğitim, tıp ve turizm alanlarında fırsatların var olduğunu belirten Minnihanov, mevcut uçak seferlerinin yeterli olmadığını söyledi.

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Tataristan'ın Rusya ve Türkiye arasında bir köprü görevi gördüğünü söyledi. Rusya Federasyonu'nun Türkiye için son derece önemli bir ortak olduğunu söyleyen Zeybekci, Rusya'da ne yoksa Türkiye'de, Türkiye'de ne yoksa Rusya'da mevcut olduğunu belirtti. Rusya Ekonomi Bakanı ile stratejik hedef olarak, iki ülke ticareti önündeki tüm engellerin kaldırılması konusunda anlaşıldığını söyleyen Zeybekci, ulaşım, lojistik ve teknik alanlarda  tüm engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Rusya ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmelerine başlama kararı alındığını belirten Zeybekci sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında STA görüşmeleri başladı. Hedefimiz tam serbestlik.  Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşması olan tek ülke Türkiye'dir. Türkiye ve Rusya birbirine gelecek vaad eden iki ülkedir. Türkiye'de Rusya ve Tataristan için çok önemli bir yatırım alanları var. Yatırımcıların akışı tek taraflı olmamalı. Yatırımcıların Türkiye'deki turizm, tarım, finans ve hizmetler gibi alanlarda yatırım fırsatlarını değerlendirmelerini istiyoruz. Tataristan ve Rusya'da yatırım yapan yatırımcıların orada kurdukları işbirlikleri ve ortaklıklar ile Türkiye'deki yatırım fırsatlarını da değerlendirmelerini istiyoruz.  Her iki ülke sahip olduğu kaynaklar ile üçüncü ülkelerde işbirliği yapabilir. Türkiye, müteahhitlik sektöründe 305 milyar dolarlık bir başarı kazanmış  ve bunu sürdüren bir ülkedir.  Hedefimiz, Türkiye'nin yılda 100 milyar dolarlık kontrata imza atmasıdır. Bunu da tek başına değil, Rusya'daki şirketler ile beraber ve üçüncü ülkelerde yapmasını hedefliyoruz."

 

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda her alanda gelişmekte ve hızlanmakta olduğunu söyledi. İki ülke arasında ulaşılan nokta ile yetinilemeyeceğini belirten Karlov, iki ülke devlet başkanlarının yeni hedefler belirlediğini söyledi. Ekonomik alanda iki ülke arasında ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için mutabakata varıldığını belirten Karlov, Tataristan Cumhuriyetinin, Rusya Fedarasyonu içinde Türkiye ile bölgesel işbirliğinde önemli bir yerde bulunduğunu söyledi.  

 

Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ravil Zaripov, Tataristan'da bütün halkların kendilerini huzurlu hissettiğini söyledi. Otomobil, enerji, petrokimya, makine, uçak ve helikopter, gemi ve gemi aksesuarları ve beyaz eşya, tekstil üretimi alanlarında işbirliğine dikkat çeken Zaripov, Rusya Federasyonunun sentetik kauçuk üretiminde önemli bir yeri olduğunu söyledi. Tataristan hükümetinin, sanayi parklarının kurulması için destek sağladığını belirten Zaripov, Tataristan'da özel ekonomik bölgelerin mevcut olduğunu söyledi. Zaripov sözlerine şöyle devam etti: "Türk meslektaşlarımızın yararlanmasını istiyorum. 16 milyon petrolü rafinerilerimizde işliyoruz. Bu rakamı 33 milyona çıkarmak istiyoruz. Her yıl 14 milyon lastik üretimi sağlıyoruz. Avrupa'daki otomotiv üreticilerine lastiklerimizi satabilecek durumdayız. Kendi insanımız içinde istihdam yaratmak için çalışıyoruz. Burada türk yatırımcılarını davet ediyorum. Bölgesel yurt içi hasılanın dörtte biri Otomotiv ve sanayi sektöründedir. Müşterek işbirliğimizi geliştirmek için potansiyelimiz var. Mobil üretme konusunda Tataristan'ı sıçrama tahtası olarak değerlendirebilirsiniz."

 

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı  Ömer Cihad Vardan, Tataristan'daki imkanların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Alabuga'daki serbest bölge, organize sanayi bölgesi ve birkaç fabrikanın açılışında bulunduğunu ve  Tataristan'daki tüm altyapının bitmiş olduğunu vurgulayan Vardan, Tataristan'daki sanayi bölgelerinin Türkiye'deki organize  sanayi bölgelerinden bir farkı olmadığını söyledi.  Tataristan'daki altyapının ileri seviyede olduğunu söyleyen Vardan, Tataristan'ın Türk yatırımcılarının  rahatlıkla gidebilecekleri bir ülke olduğunu belirtti. Daha önce gerçekleştirilen birlikteliklerinin, bugünkü işbirliklerini beraberinde getirdiğini söyleyen Vardan, yeni tanışmalarda ise daha sonraki işbirliklerini getireceğini vurguladı. İki iradenin bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Vardan, iki ülkede işbirliklerinin geliştirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilerek, ticaret hacminin arttırılması amacının olduğunu söyleyen Vardan, ilişkileri geliştirmek için bu iş forumunun çok elverişli olduğunu belirtti.

Forumun açılış konuşmalarının ardından,  RF Tataristan Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanlığı "Çelni" Endüstriyel Parkı ve T.C. Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) arasında işbirliği anlaşması, RF Tataristan Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve T.C. Plentmak Makine Mühendislik İnşaat Taahhüt A.Ş. arasında işbirliği anlaşması ve ayrıca  RF Tataristan Cumhuriyeti Devlet Turizm Komitesi ve Jolly Tur arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye-Rusya Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye'den Rusya'ya yapılan ihracat: 5,946 milyar dolar (2014)

Türkiye'nin Rusya'ya ihraç ettiği başlıca kalemler: Turunçgiller, binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, domates, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, sentetik filament ipliklerinden dokunmuş mensucat

Türkiye'nin Rusya'dan yaptığı  ithalat: 25,293 milyar dolar (2014)

Türkiye'nin Rusya'dan ithal ettiği başlıca kalemler: Petrol gazları ve diğer gazlı hidrokarbonlar, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, buğday ve mahlut, işlenmemiş alüminyum, dökme demirin, demirin veya çeliğin döküntü ve hurdaları

Toplam dış ticaret hacmi:  31,239 milyar dolar (2014)

Dış ticaret dengesi : -19,348 milyar dolar (2014)