DEİK, 19 KASIM 2014'TE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN LİDERLİĞİNDE TÜRK-CEZAYİR İŞ FORUMU'NU GERÇEKLEŞTİRDİ.
19 Kasım tarihinde gerçekleşen Türkiye-Cezayir İş Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cezayir Başbakanı Abdelmalek Sellal, Cezayir Sanayi ve Madencilik Bakanı M. Abdesselam Bouchouareb, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanı Emre Aykar'ın katılımlarıyla Cezayir'de gerçekleşti.
Türk tarafından Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehdi Eker, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da katıldığı İş Forumunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Çok çalışırsak ticaret hacmini 10 milyar dolara ulaştırabiliriz. İş adamlarını üretime yönelik yatırım için de Cezayir'e gelmelerine teşvik ediyoruz. Cezayir'deki Türk yatırımlarının 2 milyar dolara ulaştı" dedi.
İki ülke arasında, 12 yıl önce 1 milyar doları bulmayan ticaret hacminin 2013 yılsonu itibarıyla 4,5 milyar dolara kadar çıktığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ancak bu seviye de bizim için asla yeterli değil. Çok çalışırsak gayret edersek aradaki engelleri kaldırırsak Türkiye-Cezayir dış ticaret hacmini çok rahat bir şekilde 10 milyar dolara ulaştırabiliriz" dedi.
Ülkeler arasındaki en önemli ticaret kaleminin enerji olduğunu belirten Erdoğan, "Şu anda Cezayir, doğalgaz ithalatımızda dördüncü sırada yer alıyor. Cezayir, milli hidrokarbon şirketi SONATRACH ve bizim şirketimiz BOTAŞ, süresi 2014 Aralık ayında dolacak olan, doğalgaz alım satımına ilişkin sözleşmeyi 10 yıl süreyle uzattılar" diyerek bunun çok önemli bir adım ve ülkeler adına son derece hayırlı bir karar olduğunu söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,"Ticaret hacmi 1980'li yıllarda 5 milyar dolar bile olmayan Cezayir'in, 33 yılda bu rakamı 100 kat artırarak 500 milyar dolara çıkardı" dedi.
Ülkenin eğitimli iş gücüne ve ekonomik potansiyeline dikkati çeken Zeybekci, Türkiye ile Cezayir'in sadece kendi ülke potansiyelleriyle değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin başarılarını sadece kendi coğrafyası içinde değil dünyada da devam ettirdiğini dile getiren Zeybekci sözlerini söyle sürdürdü; "Bir ve beraber olursak Türkiye ile Cezayir'in, Cezayir'de, Afrika'da, Türkiye ve çevresinde yapabileceği çok büyük projeler olduğuna inanıyorum. Onun için de yapmamız gereken, ticaretin önündeki tüm engelleri kaldırmak" diye konuştu.
Zeybekci, Türkiye ile Cezayir arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması halinde engellerin ortadan kaldırılabileceğini söyledi.
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan,"Türk özel sektörü olarak güçlü tarihi ve kardeşlik bağlarımız bulunan Afrika ile ilişkilerimizi güçlendirmek ve derinleştirmek zorunda olduğumuzu düşünüyoruz" dedi.
Türkiye'nin Afrika'ya ilgisi bazı ülkeler gibi yakın dönemde ortaya çıkmadığını belirten Vardan, "Afrika kıtasındaki beklentimiz uzun vadeli ve verimli bir ortaklık tesis etmektir. Maksimum işbirliği ve entegrasyon prensibiyle Cezayir ile tüm alanlarda ve tüm seviyelerde işbirliği tesis etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin, sahip olduğu bilgi ve deneyimi Cezayir'e aktarmaya hazır olduğunu söyleyen Vardan; "Türk şirketleri olarak Cezayir'in 2015-2019 Kalkınma Planınında yer alan 262 milyar dolarlık projenin hayata geçirilmesinde Cezayir'in yanında yer alacağız. Dünyanın ikinci büyük müteahhitlik gücü olarak bugüne kadar 104 ülkede 294,9 milyar dolar değerinde 7.615 proje üstlenmiş olan Türk müteahhitleri, Cezayir'in planladığı gereksinimi olan alt ve üst yapı projelerinde yer almaya hazırdır." dedi.
19 Kasım 2014'te gerçekleştirilen Türkiye-Cezayir İş Forumu kapsamında aralarında DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, DEİK Yönetim Kurulu Üyeleri Rona Yırcalı, Latif Aral Aliş, Hasan Sert, İbrahim Çağlar, Fuat Tosyalı'nın da bulunduğu Foruma da Cezayir ve Türk tarafından 800'e yakın işadamı katıldı, 400'den fazla işadamı da ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.