TÜRKİYE- ETİYOPYA İŞ FORUMU ETİYOPYA’DA DÜZENLENDİ

Türkiye-Etiyopya İş Forumu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'nin katılımları ile DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ev sahipliğinde 22 Ocak 2015 tarihinde Etiyopya'da gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ile Etiyopya'nın ticaret hacmi 2013 yılı sonunda 421 milyon dolara ulaştı; fakat 2014'te maalesef bir düşüş söz konusu. Öyle sanıyorum ki 2014'te 400 milyon dolar gibi bir rakamla herhalde bir son bulacak. 2014 yılının ilk 11 aylık verisi bize bunu işaret ediyor" dedi.

Etiyopya ve Türkiye'nin toplam 173 milyon nüfusa sahip olduğunu ifade ederek, "Öyleyse aramızdaki ticaret hacminin çok daha ileri noktalara varması gerekir diye düşünüyorum. Bölgelerinin önde gelen ekonomik aktörleri olarak, serbest ticaret alanı tesis etmek üzere bir 'Ekonomik Ortaklık Anlaşması' imzalanması çalışmalarına bir an evvel başlamamız gerekiyor. 3 milyar dolara ulaşan Türk yatırımları ile Etiyopya, ülkemizin Afrika'da en fazla yatırım yaptığı ülkelerin başında yer alıyor. Uluslararası piyasalarda haklı bir itibara sahip olan Türk müteahhitlerinin Etiyopya'da etkin bir şekilde faaliyet göstermekte olduğunu görmekten de ayrıca memnuniyet duyuyorum" dedi.

Etiyopya ile ilişkilerini her alanda daha ileriye taşımak istediklerini belirten Erdoğan, Afrika kıtasına, Afrika ülkeleri ve halklarıyla olan ilişkilere özel önem verdiklerini söyleyerek sözlerine söyle devam etti: "Her geçen gün daha derinleşen bir ortaklık politikası anlayışıyla ilişkileri güçlendirmek istiyoruz. Sahip olduğu potansiyel ve insan kaynağıyla öne çıkan Etiyopya, Afrika Birliği Örgütü'ne ev sahipliği yapıyor olması ile  kıtanın merkezi konumunda bulunuyor. Şimdiye kadar Etiyopya'da yaklaşık 2,5 milyar dolar değerindeki 14 proje, Türk firmaları tarafından üstlenildi. Bu projelerden en önemlisi "Avas-Veldia Demiryolu Projesi" tamamlandığında, Türk müteahhitlik sektörünün önemli bir başarısı olarak hatırlanacak" ifadelerini kullandı.

 

Erdoğan, "Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yıldönümü olan 2023 yılında hedefimiz, 2 trilyon dolar milli gelire ulaşmak. Türkiye; genç ve nitelikli iş gücü, dinamik ve istikrarla büyüyen ekonomisi, rekabetçi özel sektörü, büyük ölçekli iç pazarı, yerleşmiş mali disiplini, gelişen altyapısıyla yükselen bir güç durumundadır. İş adamlarımızın Türkiye içinde ve dışında çok önemli yatırımları var. Türkiye olarak, varlık gösterdiğimiz her ülkede, her bölgede 'win win' esasına göre, birlikte kazanma esasına göre hareket ediyoruz. Onun için, ekonomik işbirliğimizi sadece ticaretle değil, yatırımlara da dayandırmak istiyoruz'' dedi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk şirketlerini, iş adamlarını ve girişimcileri Etiyopya'ya daha fazla yatırım yapmaya çağırırken, "Burada sizi samimiyetle davet eden, size her türlü kolaylığı göstermeye hazır bir ülke var. Bu ülkenin şartlarına ve gerçeklerine uygun şekilde, Etiyopya halkıyla bütünleşerek, burada iş yapmanızı istiyorum. Sizinle birlikte her iki ülkenin de, her iki ülke halkının da kazanacağı bir yaklaşım içinde olmanızı özellikle arzu ediyorum. İşbirliğimizin güçlü bir şekilde gelişeceğine inanıyorum'' ifadesini kullandı.  

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin Afrika açılımının süreceğini belirterek, Afrika'nın ticaret kapısı konumundaki Cibuti ve Etiyopya'yla işbirliklerinin artarak devam edeceğini vurguladı. "Cibuti'de inşa edilecek Özel Ekonomik Bölge için Etiyopya'yla ortaklığa hazırız.  Etiyopya hükümetinin de konuya sıcak yaklaşması Türk ekonomi yönetimini memnun etti" dedi. Türkiye'nin Etiyopya'daki etkinliğini artıracağını söyleyen Zeybekci, "Türkiye-Etiyopya arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile ilgili resmi görüşmelere bir an önce başlamak için kendilerinin  (Etiyopya Başbakanı) bu konudaki olurlarını aldık. Ayrıca kendilerinin de desteğiyle Etiyopya'da bir Türk bankasının, kamu bankalarımızdan güçlü olanlarından bir tanesinin yer almasıyla ilgili de olurlarını aldık" dedi. Türkiye'nin Etiyopya'da iş yapan Türk iş adamlarını teşvik ettiğini belirten Zeybekci, "Şu anda 2,5 milyar dolar olan Etiyopya'daki Türk yatırımlarının çok kısa bir sürede 10 milyarlı rakamlarla anılmaya başlayacağına inanıyorum. Bunu şimdiden görüyor ve heyecanını duyuyorum" dedi.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan,  Etiyopya ile Türkiye arasındaki ikili ekonomik ilişkilerde son 10 yılda önemli gelişmelerin kat edildiğini ve ticaret hacminin 2003 yılından bu yana yaklaşık 7 kat arttığını söyledi. Etiyopya'nın Doğu Afrika havzasında Türk şirketlerinin yatırım üssü olacağını söyleyen Vardan sözlerine şöyle devam etti: "Etiyopya'nın Cibuti'ye ve dolayısıyla limana ulaşımının iyileştirilmesi, iş adamlarının Etiyopya'da iş ve yatırım yaparlarken karşılaştıkları bürokratik işlemlerin azaltılması da Etiyopya'ya ilgiyi artıracaktır. Türkiye sahip olduğu deneyimleri Etiyopya ile paylaşmaya her zaman hazırdır. Bu kapsamda bugün biz de, ülkemizin iş dünyasının en nadide kuruluşlarının başkanları ve işadamları ile buradayız. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nin, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)'nin, TMB'nin, TÜMSİAD'ın, ASKON'un başkanları da kendi grupları adına buradalar".   

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan,  Etiyopya Başbakanı Desalegn'a günün anısına bir plaket takdim etti.