TÜRKİYE İLE HIRVATİSTAN ARASINDAKİ TİCARET HACMİ HEDEFİ: 2 MİLYAR DOLAR

Türkiye-Hırvatistan Yuvarlak Masa Toplantısı, Ticaret Bakanlığının koordinasyonu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Hırvatistan Ekonomi Odasının organizasyonunda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Hırvatistan Ekonomi, Girişimcilik ve El Sanatları Bakanı Darko Horvat, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı İsmail Gülle, DEİK/Türkiye-Hırvatistan İş Konseyi Başkanı Sani Şener ve iki ülke iş insanlarının katılımları ile  11 Şubat 2020 tarihinde Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de gerçekleştirildi. Karşılıklı yatırımların artırılması için yatırım konferanslarının düzenlenmesi kararı alınan toplantıda, Türkiye-Hırvatistan arasındaki ticaret hacminin de 2 milyar dolara artırılması hedefi koyuldu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Hırvatistan'ın Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığı vesilesiyle Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesine yönelik katkılarını son derece önemsediklerini belirterek, "Bu anlaşmayı günümüz ekonomik koşullarına adapte etmemiz gerekiyor" dedi. Hırvatistan ile bu yıl Karma Ekonomik Komisyon toplantısını da gerçekleştirmeyi planladıklarını dile getiren Pekcan, "Bunun yanı sıra Hırvatistan ile Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) Anlaşması için de çalışmalarımıza devam edeceğiz. Aynı zamanda basitleştirilmiş gümrüklerle ilgili çalışmamızı sürdüreceğiz. Biz Hırvatistan'ın AB dönem başkanlığının çok başarılı geçeceğine inanıyoruz. Bu dönemde de ilişkilerimizin hem Türkiye-Hırvatistan hem de Türkiye-AB ilişkileri açısından çok pozitif yönde etkilenmesini bekliyoruz" dedi. İş birliklerinin daha da önemli olduğunu vurgulayan Pekcan, "Küresel ticaret savaşlarının görüldüğü, uluslararası ticaretin kısıtlandığı, korumacılık önlemlerinin çoğaldığı ve bir taraftan da koronavirüs gibi salgınların arttığı bir dönemde yeni ekonomik fırsatlar yaratmamız artık daha kritik bir hale gelmiştir. Bölgesel iş birlikleri daha anlamlı ve daha önemli olmuştur. Bu süreçte özel sektör temsilcilerinin de katkılarını son derece önemsiyoruz" dedi.

Pekcan: "Hırvatistan ile özellikle teknoloji, inovasyon, müteahhitlik, turizm alanlarında iş birliği yapabiliriz"

Kazan-kazan politikası çerçevesinde her iki ülkenin ihracatının dengeli bir şekilde artırılması yönünde Hırvat mevkidaşıyla mutabık kaldıklarını belirten Pekcan, iş insanlarının önündeki engellerin aşılması için her türlü desteği vereceklerini söyledi. İki ülkenin iyi eğitimli genç nüfusu bulunduğuna dikkati çekerek, yenilikçi iş alanları geliştirmek durumunda olduklarını ifade eden Pekcan, bu anlamda Hırvatistan ile özellikle teknoloji, inovasyon, müteahhitlik, turizm alanlarında iş birliği yapabileceklerini söyledi. Türkiye'nin çok kapsamlı ve esnek bir yatırım teşvik sistemi olduğunu, Hırvat iş insanlarının bu imkanlardan faydalanmalarını istediklerini belirten Pekcan, "Kasım 2019 itibarıyla 7,5 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım aldık. Son 17 senede doğrudan yabancı yatırım tutarı 217 milyar dolara ulaşmış durumdadır. Bu vesileyle Hırvat ve Türk iş dünyasını müşterek projelerde daha fazla bir arada görmek istiyoruz" dedi. 

Horvat: "Türkiye'nin çelik ihracatı kotası konusunda yeni bir anlaşma yapılmalı"

Hırvatistan Ekonomi, Girişimcilik ve El Sanatları Bakanı Darko Horvat ise, "Özellikle Türkiye'nin çelik ihracatı kotası konusunda 2005-2006-2007 yıllarında anlaştığımız noktalarda belki yeni bir anlaşma yapmamız gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Bakan Pekcan'ın İzmir Fuarı'na davetini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Horvat, fuara gelirken Türkiye'de yatırımı olmayan iş insanlarını da oraya getirmek istediklerini bildirdi. Özellikle bu organizasyonları ve iş insanı görüşmelerini hızlandırmak gerektiğine dikkati çeken Horvat, belli alanlarda belli konulara odaklanmak gerektiğini söyledi.  Yatırımcılara destek sağlanması konusunda mutabık kaldıklarını söyleyen Horvat, "Reel sektörün sorunlarını dinleyerek, siyasi bariyerleri yıkarak iş dünyasının sorunlarını gidermemiz gerekiyor. Biz iki ülke olarak çok şey yapabiliriz, bu sinerjiyi kullanmamız gerekiyor. 2020 yılının 2019'dan daha iyi olacağını söyleyebilirim" dedi. Horvat, Hırvatistan Ekonomi Odasının özellikle Hırvat şirketlerin uluslararası anlamda daha iyi sonuçlar üretmesi için İstanbul'da bir ofis açmasının çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Gülle, "İş insanları, Hırvatistan'ın ihracatındaki payını arttırmak iş birliğini artırmalıyız"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı İsmail Gülle ise, Hırvatistan ile karşılıklı ticaret hacminin 665 milyon dolar olduğunu ifade ederek, son 5 yılda ticaret hacmindeki yüzde 65 artışa rağmen erişilen noktanın her iki ülke potansiyelinin çok altında olduğunu söyledi. Gülle sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'den 2019 yılında Hırvatistan'a 2 bin 177 firmamız 426,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye'nin Hırvatistan'a ihracatında otomotiv, elektrik-elektronik, hazır giyim, makine ve çelik sektörleri öne çıkıyor. Türkiye Hırvatistan'a otomotivde 106 milyon dolar, elektrik-elektronikte 78 milyon dolar, hazır giyimde 44 milyon dolar, çelikte 37 milyon dolar ve makinede 27 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu 5 sektörün ihracatımızdaki toplam payı yüzde 65'in üzerinde. Hırvatistan'ın Türkiye'ye ihracatında ise demir çelik ve makine sektörleri toplam ihracatın yüzde 62'sini oluşturuyor. Hırvatistan'ın dünyadan en çok ithalat yaptığı ilk 5 ürün yaklaşık 4,4 milyar dolar iken, bu ürünlerde Türkiye'den ithalatı sadece 1,3 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Hırvatistan meşrubat, sigaralar, hayvan yemleri ve çeşitli demir çelik ürünlerinde 341 milyon dolar ithalat yaparken, ülkemiz bu ürünlerde uluslararası piyasalarda rekabet üstünlüğüne sahip olmasına rağmen Hırvatistan Türkiye'den ithalat gerçekleştirmemiş"

Türkiye'nin Hırvatistan'ın en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında 19'uncu sırada bulunduğunu belirten Gülle, "Gerek lojistik imkânları gerekse her iki ülke arasındaki köklü ilişkiler ele alındığında, Türkiye'nin bu listede daha üst sıralarda yer alması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için Türkiye'nin Hırvatistan'ın ithalatındaki payını ilk etapta 2010 yılında olduğu gibi yüzde 1,5'lerden yüzde 3'lere çıkaracak şekilde iş birliğini artırmalıyız" dedi.

Şener: "Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşmasının modernizasyonu, ikili ticareti artırmanın en önemli adımlarından biri"

DEİK/Türkiye-Hırvatistan İş Konseyi Başkanı Sani Şener ise, "Biz Türkiye – Hırvatistan İş Konseyi olarak, Hırvatistan ile olan ekonomik ilişkilerimizi bir üst seviyeye taşımak adına hedeflerimizi belirledik ve bu doğrultuda çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Türkiye'nin Hırvatistan'a yönelik yatırımları özellikle turizm, bankacılık, ulaşım ve enerji sektöründe ivme kazanmıştır. Bu başarılı yatırımcıların bazılarının bugün bu masanın etrafında olduğunu söylemekten memnuniyet duyuyorum" dedi. Türk iş dünyasının temsilcilerinin Hırvatistan ile her açıdan ekonomik bağlarımızı daha da geliştirmek istediklerini belirten Şener, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının modernizasyonunun ikili ticareti artırmanın en önemli adımlarından biri olduğunu düşündüklerini söyledi. Şener, "Gümrük Birliği Anlaşmasının bugünkü güncel olmayan versiyonu, günümüz dijitalleşmiş ekonomilerinde sınırlara sahip olması, daha güçlü bir ekonomik iş birliğioluşturmamızın önünde bir engel olarak gördüğümüzü belirtmek isterim. Bu nedenle Hırvatistan'ın,  Avrupa Birliği Konseyi dönem başkanlığı sırasında bu hususta desteklerini esirgemeyeceğine inanıyorum" dedi.