TÜRKİYE İLE MACARİSTAN ARASINDAKİ TİCARET HACMİ HEDEFİ 6 MİLYAR DOLAR

TÜRKİYE İLE MACARİSTAN ARASINDAKİ TİCARET HACMİ HEDEFİ 6 MİLYAR DOLAR

MACARİSTAN'DA TÜRK BANKASI ŞUBESİ AÇILACAK

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Macaristan – Türkiye İş Konseyi Yuvarlak Masa Toplantısı, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Macaristan ve Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi 4. Dönem Toplantısı" vesilesiyle Macaristan'ı resmi ziyareti kapsamında 7 Kasım 2019 tarihinde Budapeşte Varkert Bazar'da gerçekleştirildi. Toplantıda, iki ülke ekonomik ilişkilerini arttırmak üzere iş dünyalarının talepleri ülke liderlerine aktarıldı.

Macaristan – Türkiye İş Konseyi Yuvarlak Masa Toplantısı'na T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat ve Macaristan'ın önde gelen 10 Türk yatırımcı firması ile 10 Macar firmanın CEO'ları katıldı.

"Önümüzdeki 6 ay içinde Macaristan'da bir Türk bankasının şubesi açılacak"

Toplantının kapanış kısmında konuşan T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,2013 yılından itibaren stratejik ortaklık seviyesine çıkan iki ülke ilişkilerinin ticaret kabiliyetinin de oldukça yüksek olduğuna değindi. Erdoğan, üçüncü ülkelerde iş birliğinin yanı sıra Macaristan'ın Türk Keneşi'ndeki gözlemci üyeliğiyle gelecek dönemde iş birliğinin daha da artacağını belirtti. İki ülke insanının da sahip olduğu girişimci ruh sayesinde 6 milyar dolarlık hedefin kolaylıkla yakalanacağına inandığının altını çizen Erdoğan, telekomünikasyondan inşaata Macaristan'da faaliyet gösteren 150 Türk şirketi ile Macaristan'daki Türk yatırımının 600 milyon Euro'yu yakaladığını, önümüzdeki yıllarda bunun 4 katına çıkmasını beklediklerini ekledi. Türk firmalarının Avrupa'da yoğun taşımacılık faaliyetleri olduğunu belirten Erdoğan, "Bu kapsamda nakliyecilerimizin geçiş belgelerinde yaşadıkları sıkıntıya kalıcı bir çözüm bekliyoruz ve bunun da tamamen serbest geçiş olmasını bekliyoruz. Son zamanlarda Türkiye ekonomisini hedef alan saldırılardan ülkemiz güçlenerek çıktı. 2020-2021 döneminde büyümenin yüzde 5 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. Gerek Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerekse vize serbestisi konularında AB yeterli irade göstermiyor" dedi. Bu konuların yanı sıra yaşanan Ticaret Savaşlarının üstesinden dost ülke Macaristan ve Türkiye'nin birlikte geleceğini ifade eden Erdoğan, "Karşılıklı yatırım ve ticaret iş birlikleri hususunda iş insanlarımızın çözüm önerilerini Sayın Orban ile bekliyoruz. Türkiye Bankalar Birliği ile görüştük. Önümüzdeki 6 ay içinde Macaristan'da bir Türk bankasının şubesi açılacak" açıklamasını yaptı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orbanise, Türkiye ve Macaristan ekonomik ilişkilerinin geldiği nokta için Erdoğan'a teşekkürlerini iletti. Orban, Macaristan'a gelen hiçbir Türk firmasının dezavantaj yaşamadığını ve bundan sonra da yaşamayacağını belirtti. Yatırımcı Türk firmaların getirecekleri Türk işçilerin kontenjanında artırım yapmaya hazır olduklarını belirten Orban, ülkeye yabancı yatırımcı çekmek adına dünyada eşi benzeri olmayan teşvik uygulamaları olduğunu söyleyerek Türk iş insanlarını bu uygulamaları incelemeye davet etti. Macaristan'ın AB ortalaması üzerinde büyüdüğünün altını çizen Orban, bugün ülkeye yatırım yapan firmaların oldukça avantajlı konumda olduklarını, önümüzdeki 4-5 yıl içinde Budapeşte'deki gayrimenkul fiyatlarının Prag ve Viyana seviyesine gelmesini beklediklerini ifade etti. Macaristan'ın sadece tek bir ülke olarak görülmemesi gerektiğini belirten Orban, Polonya, Çekya, Slovakya ile birlikte Vişegrad dörtlüsünün tüm Türk firmalar için büyük fırsatlar barındırdığını söyledi.

İş dünyalarının önünü açacak bu toplantının oldukça verimli olduğuna değinen T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise, Gana'daki hastane ve radyoterapi merkezi örneğinde olduğu gibi Türk ve Macar firmalarının dünyanın her yerinde iş birliği yapacak kapasitede olduğunu belirtti. Pekcan, Macaristan'ın önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığı akıllı şehirler projesinde daha çok Türk firmaları görmek istediklerini ve nükleer santral projesinin teknik donanım ve altyapısında Türk firmalarının yer almasını arzuladıklarını ifade etti.

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjertoda Türk ve Macar CEO'ların bir araya geldiği bu toplantı vesilesiyle iki ülke ekonomik iş birliğinin katlanarak artacağına ve 6 milyar dolar ticaret hacmi hedefinin yakalanacağına inandığını belirtti.

"Türk tırlarına da muaflık tanınmasını bekliyoruz"

Türk özel sektörü adına konuşan DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Macaristan İş Konseyi faaliyetlerinden duyduğu memnuniyeti belirterek ilişkileri güçlendirecek 3 ana konuya değindi. Türk tırlarının Macaristan'ı transit geçişte yaşadığı kota sınırına değinen Olpak, Slovakya veya Sırbistan'a tanınan muaflıkların Türkiye'ye de tanınmasını beklediklerini iletti. Diğer bir eksiklik olan, Macaristan'da faaliyet gösteren bir Türk bankasının bulunmayışının Türk iş insanları için zorluk teşkil ettiğini, en kısa zamanda bir şube açılmasını dilediklerini söyleyen Olpak, "DEİK ve HEPA (Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı) iş birliğinde yürüttüğümüz Türkiye – Macaristan 3. Ülkelerde İş birliği temalı çalışmalarımız da hızla ilerliyor. Özellikle iki ülke Eximbankları'nın ülke bazlı yapacağı fizibilitelerin ardından iki ülke iş dünyasına özel geliştirilecek projeler ile iyice ivme kazanacak" dedi.

"6 milyar doları yakalamak için çalışmaya devam ediyoruz"

Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polatise, "Macaristan'da gerek İş Konseyi faaliyetleri kapsamında gerekse enerji, turizm ve gayrimenkul sektörlerindeki yatırımcı rolüyle son 4 yılda iki ülke arasındaki ticaret hacmini 1,6 milyar dolardan 3 milyar dolar seviyelerine çıkarttık. En kısa zamanda 6 milyar doları yakalamak için çalışmaya devam ediyoruz. Ayrıca, Gül Baba Türbesi'nin restore edilmesini üstlenerek Türkiye'de de büyük bir farkındalık yarattık. İki ülke arasındaki dostane ilişkiler, iş dünyaları için büyük bir avantaj" dedi. Polat, iki ülke arasında 5 yıl önce haftada sadece 3 uçuş düzenlenirken şu anda günde 5 uçuş düzenlendiğini ve bu uçakların tamamının dolu kalktığını ekledi.

Toplantının devamında iki ülkenin önde gelen firmalarının CEO'ları söz alarak, ilişkileri güçlendirmek adına liderlere taleplerini ilettiler.