TÜRKİYE İLE PAKİSTAN ARASINDAKİ TİCARET HACMİ HEDEFİ: ORTA VADEDE 1 MİLYAR DOLAR, UZUN VADEDE 5 MİLYAR DOLAR

Pakistan-Türkiye İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Imran Khan, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Pakistan Başbakanlık Ticaret Danışmanı Abdul Razak Dawood, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Ahmet Cengiz Özdemir, Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FPCCI) Anjum Nisar'ın katılımları ile 14 Şubat 2020 tarihinde Pakistan'ın başkenti İslamabad'da gerçekleştirildi.

T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,ikili ticaretin önce 1 milyar doların üzerine çıkmaları, ardından da 5 milyar dolar hedefine taşımaları gerektiğini belirterek, ortak hedefler doğrultusunda kararlı, net ve güçlü adımlar atılması gerektiğini kaydetti.  İş Forumu münasebetiyle kurulan ve kurulacak irtibatların, yeni iş birliklerinin, yeni ortaklıkların kapısını aralayacağını ifade eden Erdoğan, "Pakistan'la ticari ve ekonomik bağlarımızı siyasi münasebetlerimizin seviyesine çıkarmak istiyoruz. Son dönemde artış gösteren ticaret ve yatırımlara rağmen, maalesef bu alandaki potansiyelimizin bir hayli gerisinde kaldığımızı görüyoruz. Toplam nüfusları 300 milyonu bulan Türkiye ile Pakistan'ın ticaretinin 804 milyon dolarda kalmasını, açıkçası ülkelerimize yakıştıramıyorum" dedi.

Yabancı yatırım ifadesi yerine uluslararası yatırım ifadesini tercih ettiğini vurgulayan Erdoğan,  "Çünkü bizim anlayışımıza göre sermayenin milliyeti yoktur. Dolayısıyla sermaye milliyetçiliği yapmak da doğru bir yaklaşım değildir. Türkiye'de yatırım yapan uluslararası şirketlerle kendi şirketlerimiz arasında bir fark görmüyoruz. Uluslararası yatırımları sadece yasal düzenlemelerle değil, kurumsal olarak da destekliyoruz" dedi. Türkiye'nin yatırım potansiyeline inanan herkese kapıların açık olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdiye kadar ülkemize güvenen, Türkiye'nin yatırım potansiyeline inanan, Türkiye'ye yatırım yapan hiç kimse pişman olmamıştır. Pakistanlı kardeşlerimizin de ülkemize, Türk ekonomisine, Türkiye'nin geleceğine itimat etmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Erdoğan: "Türkiye ve Pakistan'ın Ticari ve Ekonomik İlişkilerini Hak Ettiği Seviyeye Taşıyacağız"

Erdoğan, Türkiye ve Pakistan'ın ortak ekonomik hedeflerine ulaşmasına imkân verecek "Stratejik Ekonomik Çerçeve" de Pakistan Başbakanı İmran Han ile imzalayacaklarını bildirerek, "Bizlerin desteği, siz iş insanlarımızında çabalarıyla Türkiye ve Pakistan'ın ticari ve ekonomik ilişkilerini hak ettiği seviyeye taşıyacağız. Bu yolda, özel sektör kuruluşlarımızın yanında olmak ve yeni iş birlikleri için iş dünyasını teşvik etmek yönünde her iki ülke siyasi liderliğinin de güçlü bir iradeye sahip olduğunu teyit etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.  Erdoğan, konuşmasını "Çok yaşa Pakistan-Türkiye dostluğu" anlamına gelen "Pakistan, Türki dosti zindabad" sözleriyle tamamladı.

Pakistan Başbakanı İmran Han, "Türkiye hangi alanda bize yardım edebilirse kapımız açık. Hükümetimiz her türlü kolaylığı sağlayacaktır" dedi.  Pakistan Başbakanı olarak iki ülke ticari ilişkilerini geliştirmek için hükümet olarak her şeyi yapacağı sözünü veren Han, "İki ülke iş insanları arasında ortaklık kurmada, özellikle de öncelik verdiğimiz alanlarda her türlü desteği vereceğiz. Bu alanların başında da turizm geliyor. Türk turizm sektörü çok gelişmiş bir sektör ve bu sektörden Pakistan'ın öğreneceği çok şey var"  dedi.  Pakistan'ın bir ABD turizm dergisi tarafından 2020'nin 1 numaralı turizm destinasyonu seçildiğini hatırlatan Han, "Pakistan bu alanda çok bakir bir ülke. Altyapı eksikliklerimiz var. Türkiye altyapıda, deniz ve kültür turizminde gelişmiş bir ülke ve biz de Türk yatırımcılardan bu alanda yardım istiyoruz" dedi. Dünyanın en kalabalık genç nüfusuna sahip ülkelerden birinin Pakistan olduğuna dikkati çeken Han, bilgi teknolojileri alanında da yatırıma açık olduklarını söyledi.  Madencilik alanında Pakistan'ın zengin bir ülke olduğunu söyleyen Han, "Pakistan madencilik alanında çok büyük potansiyele sahip ancak çoğu maden sahamıza hiç dokunulmamış. Bu alanda bizden çok ileride olan Türkiye'den yatırımcılara kapımız açıktır. Tarım alanında da verimli topraklara sahibiz ancak suyu doğru kullanamıyoruz. Türkiye'den bu alanda teknikler öğrenmeliyiz." ifadelerini kullandı. 

Pakistan'ın Dünya Bankası tarafından hazırlanan iş yapma kolaylığı listesinde yükseldiğinin de altını çizen Han, "Türkiye hangi alanda bize yardım edebilirse kapımız açık. Hükümetimiz her türlü kolaylığı sağlayacaktır. Hükümetimiz bu zamana kadarki en yatırımcı dostu hükümettir. Sadece son 1 yılda iş yapma kolaylığı sıralamasında 28 sıra yükseldik. İş insanlarının hayatını kolaylaştırmak ve önlerindeki zorlukları kaldırmak için her şeyi yapıyoruz" dedi.

Pekcan: "Pakistan'daki Türk yatırımlarının ivmelenerek devam edeceğine inanıyoruz"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise, "Stratejik Ekonomik Çerçeve Belgesi ve Eylem Planı"nın taraflar arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişimi açısından yol haritası oluşturduğunu ifade ederek, "Bu eylem planında yer alan hususları gerçekleştirmek üzere Pakistanlı dostlarımızla beraber iş birliği içinde titizlikle çalışmaktayız" dedi.  Türkiye ve Pakistan arasındaki dış ticaret hacminin 850 milyon doları aştığını belirten Pekcan, bu rakamın en kısa zamanda 1 milyar doları geçeceğini, daha sonra da iki ülkenin potansiyelini yansıtacak seviyelere geleceğini söyledi. Mal ticareti kadar karşılıklı yatırımların artırılmasının da önemli olduğuna dikkat çeken Pekcan, "Türkiye'nin önde gelen firmalarının Pakistan'da yatırımcı olduğunu görüyoruz, yaklaşık 3 bin 500 kişiye istihdam sağlıyorlar. Cumhurbaşkanımızın ziyareti vesilesiyle yatırımların da ivmelenerek devam edeceğine inanıyoruz" dedi.

İki ülke arasındaki etkileşimin artırılması ve iş ilişkilerinin geliştirilmesi noktasında Türkiye-Pakistan İş Konseyine önemli görevlerin düştüğünü belirten Pekcan, sözlerine şöyle devam etti: "İş insanlarımızı daha fazla bir araya getirerek karşılıklı yatırım ve ticaretin önünü açmalıyız. Bakanlık olarak iş insanlarımızın ticarette karşılaştıkları sorunları çözmek, ticareti ve yatırımları kolaylaştırmak, Türkiye ile Pakistan arasındaki kardeşliğin ekonomik hayata da nitelikli bir şekilde yansıması açısından Pakistanlı dostlarımızla beraber hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Cengiz Özdemir ise, "Kardeş ülkemiz Pakistan ile ilişkilerimiz daima derin ve özel olmuştur. Ancak, ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin henüz istenen seviyeye ulaşmamış olduğunu sanırım sizler de teyit edersiniz. Elbette, Pakistan'da gurur duyduğumuz birçok Türk yatırımının da olduğunun altını çizmemiz gerekir. Nitekim İş Forumumuz kapsamında "Türk Firmalarının Pakistan Deneyimleri" panelinde Pakistan'da yatırım ve projeleri olan Türk firmaları sizlerle deneyimlerini paylaştılar, bu deneyimler herkes için inanıyorumki ufuk açıcı olmuştur" dedi. Ekonomik ilişkilerimizi güçlendirilmesi, karşılıklı yatırımların artırılması, ticaret ve yatırım ilişkilerinde firmaların karşılaştığı sorunların doğru mercilere ileterek çözüm sürecine katkı sağlamasının İş Konseyinin amacı olduğunu dile getiren Özdemir, "İş Konseyi olarak kardeş ülke Pakistan'ın stratejik öneminin farkındayız ve bu nedenle ekonomik ilişkilerimizi hak ettiği noktaya getirmek için çaba sarf etmeye devam ediyoruz" dedi.

İş Forumunda, Türk ve Pakistanlı iş insanları ikili iş görüşmelerini gerçekleştirdi.