TÜRKİYE VE BELARUS İLİŞKİLERİNDE TARİHİ ZİYARET

TÜRKİYE VE BELARUS İLİŞKİLERİNDE TARİHİ ZİYARET

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) tarafından Belarus'un başkenti Minsk'te  düzenlenen Belarus-Türkiye İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun katılımları ile DEİK ve Belarus Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Forumda konuşan T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye ekonomisinin ciddi bir testten geçtiğini hatırlattı ve "vatandaşlarımız sadece silahlı darbelere karşı değil, ekonomik darbe girişimlerine karşıda ülkesini savunmuştur" dedi. OHAL uygulamasının iş dünyası üzerinde en küçük olumsuz bir etki yaratmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin büyük yatırımlara ve ekonomik gündemine hız vermeden devam ettiğini de sözlerine ekledi. Türkiye'nin 2002 yılından bu yana, demokrasi ve ekonomi alanlarında göstermiş olduğu atılımın, birçok ülke tarafından örnek alındığını da ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında Türkiye'yi, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirme hedefinde hızla ilerlediklerini söyledi.

Heyetler arası görüşmelerde ticaret, ulaştırma, telekomünikasyon ve müteahhitlik başta olmak birçok sektörde görüş alışverişinde bulunulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret kapsamında Belarus ile Türkiye arasında 9 başlıkta anlaşma imzalandığını da sözlerine ekledi. Bu çerçevede ticaretin karşılıklı teşviki amacıyla iki ülke arasında ilgili anlaşmanın imzalandığını ifade eden Cumhurbaşkanı, benzer bir anlaşmanın yatırımlar alanında da müzakere edilmeye başlanacağını ekledi. Belarus ile ikili ticarette 14 yılda 10 katlık bir büyüme yaşandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hedefini, 1 milyar ABD Doları olarak belirledi ve iş dünyası temsilcilerinden bu hedefe ulaşmak için gerekli somut işbirliklerini oluşturmasını istedi.  

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ise,Belarus tarihinde benzeri bir İş Forumunun düzenlenmediği söyledi ve siyasi alanda uzun süredir devam eden işbirliğinin ekonomik ve ticari alanda çok daha hızlı şekilde artması gerektiğini vurguladı. Bölgedeki ekonomik krizlerin Türkiye ve Belarus arasında çok daha kıymetli bir ekonomik işbirliğini gerekli kıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Lukaşenko, bunun için karşılıklı yatırımların artması gerektiğini ifade etti. "Türkiye'yi biz gelişmiş teknolojiye sahip yatırımlar ülkesi olarak değerlendiriyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Lukaşenko, Belarus'taki özelleştirme sürecinin Türk işadamları için yeni ve çok fazla fırsat sunduğunu sözlerine ekledi. İki ülke iş dünyaları arasında uzun süreli işbirliği kurulmasını temenni ettiğini, "bizim topraklarımızda bizim insanlarımız olmanızı istiyoruz" diyerek ifade eden Belarus Cumhurbaşkanı, işbirliklerinin güçlü ve sağlam olabilmesi için tarafların açık ve net olması gerektiğini söyledi.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'den 200, Belarus'tan 250'nin üzerinde iş insanının katılımı ile gerçekleştirilen Forumun, Türkiye ve Belarus iş dünyaları için yeni bir dönemi müjdelediğini söyledi. Başkan Vardan: "Her iki ülkenin liderleri, vizyoner bir yapıya sahip ve iş dünyasının önünü açmaya çalışıyorlar. O zaman biz iki ülke iş dünyalarının da ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmemiz, yatırımlarımızı artırmamız lazım" dedi.

DEİK ile Belarus Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen Belarus-Türkiye İş Forumu öncesinde, Türk ve Belaruslu firmaların temsilcileri B2B görüşmelerde bir araya geldi.

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU

Türkiye-Belarus Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2015)

Toplam Dış Ticaret Hacmi:  398  milyon ABD Doları

Türkiye'den Belarus'a yapılan ihracat:205 milyon ABD Doları

Başlıca ihracat kalemleri:Tekstil, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, meyve

Türkiye'nin Belarus'dan  yaptığı  ithalat: 193 milyon ABD Doları

Başlıca ithalat kalemleri:  Demir-çelik, mineral ve gübreler

Dış Ticaret Dengesi:  13 milyon ABD Doları