SURİYELİ İŞ İNSANLARININ TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKILARI KONULU TOPLANTI

SURİYELİ İŞ İNSANLARININ TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKILARI KONULU TOPLANTI, 4 EKİM 2017, İSTANBUL

ABD Başkonsolosluğu'nun 4 Ekim 2017 tarihinde düzenlediği "Suriyeli Girişimcilerin Türkiye Ekonomisine Katkıları" konulu toplantıya DEİK'i temsilen Orta doğu ve Körfez Bölgesi Koordinatörü Suzan Cailliau katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Istanbul'un ABD Başkonsolosu Jennifer Davis yaptıktan sonra, ABD merkezli araştırma kuruluşu "Building Markets " temsilcisi tarafından bir sunum gerçekleştirildi.

Sunumda Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin 1.8 milyonunun çalışma çağında olduğu, 2011 yılından bugüne kadar Suriyeli girişimciler tarafından Türkiye'de 6033 firma kurulduğu bunun da 334 milyon dolarlık yatırıma tekabül ettiği belirtildi. Söz konusu firmaların %74'ünün 10 kişiden az istihdam ettiği, %24'ünün 10 ila 50 kişi arasında istihdam yarattığı, %2'sinin ise 50 ila 250 kişi arasında istihdam yarattığı ifade edildi.

Söz konusu şirketlerin %39'unun toptan ve perakende sektöründe faaliyet gösterdiği, %19'unun imalat ve %10'unun hizmetler sektöründe faaliyet gösterdiği belirtildi. Türkiye'de yaşayan Suriyeli girişimcilerin %67'sinin üniversite mezunu olduğu da vurgulandı. Suriye sermayeli şirketlerde ortalama 9.4 kişi istihdam edildiği de belirtildi. Diğer yandan, Suriyeli girişimcilerin %40'ının dilin en büyük engeli teşkil ettiğini belirttikleri açıklanmıştır. Suriyeli girişimcilerin %71'inin daha önce Suriye'de iş sahibi oldukları da ifade edilmiştir. Türkiye'deki Suriye sermayeli firmaların %11'inin kadın girişimcilere ait olduğu da belirtilmiştir.

Gaziantep merkezli Suriye Ekonomi Forumu Başkanı Rami Sharrak, toplantıda Suriyeli girişimcilerin başarı hikayelerini dinleyeceğimizi belirtti ve sırasıyla Mucahid Akil, Samir Hijazi ve Imad Shanan'ı takdim etti. Söz konusu iş  insanları sırasıyla, iç mimarlık, helal gıda, internet hizmeti ve zeytinyağı sabunu üretiminde Türkiye'de yakaladıkları başarıları anlattılar. Karşılaştıkları en büyük sorunun kanunları anlamak olduğunu, bunun dışında büyük bir zorlukla karşılaşmadıklarını anlattılar. İhracat yapmaya başladıklarını da ifade ettiler. 500 bin çalışan Suriyeliden sadece %26'sının çalışma iznine sahip olduğu da belirtildi.