AB'nin Ormansızlaşmanın Önlenmesi Tüzüğü (European Union Deforestation Regulation – EUDR) kapsamında, mevzuatın uygulanmasını kolaylaştırmak amacıyla, 15 Nisan 2025 tarihinde yeni bir Rehber Belge (Ek 1) ile güncellenen Sıkça Sorulan Sorular (Ek 2) dokümanları yayımlanmıştır.
2025 yılı sonunda yürürlüğe girecek olan Tüzük öncesinde, uluslararası ortaklardan ve Avrupalı sektör temsilcilerinden gelen geri bildirimler çerçevesinde hazırlanan öneriler ile mevzuattaki bazı hususlara açıklık getirilmesi, uygulamanın netleştirilmesi ve idari yükün azaltılması amaçlanmaktadır.
Bu kapsamda, sadeleştirme önerileri çerçevesinde özen yükümlülüğü beyanları;
-
Büyük şirketlerce, daha önce AB pazarında bulunmuş ürünler yeniden ithal edildiğinde yeniden kullanılabilecektir.
-
Yetkilendirilmiş temsilci aracılığıyla, bir şirketler grubunun üyeleri adına sunulabilecektir.
-
Her bir sevkiyat veya parti yerine yıllık olarak sunulabilecektir.
-
Büyük şirketler için daha basitleştirilmiş hale getirilecek; örneğin yalnızca tedarikçilerinin sunduğu beyanların referans numaralarının toplanması ve bu referansların kendi beyanlarında kullanılması gibi asgari yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi yeterli görülecektir.
Bu kapsamda, firmaların sunması gereken beyan sayısının önemli ölçüde azaltılması ve tüm kullanıcılar açısından kolay ve verimli bir veri girişi süreci sağlanması hedeflenmektedir.
Bahse konu belgelere ilaveten, ülke derecelendirme sistemine ilişkin bir Uygulama Tüzüğü hazırlanmakta olup, en geç 30 Haziran 2025 tarihine kadar kabul edilmesinin öngörüldüğü açıklanmıştır.
Öte yandan, Komisyon tarafından, anılan Tüzüğün Ek 1'ini tadil eden bir Yetki Tüzüğü kabul edilmesine yönelik bir kamu istişaresi başlatıldığı duyurulmuştur. Bu kapsamda, ormansızlaşmaya yol açmayan ve özen yükümlülüğü gerekliliklerine tabi olan ürünlerin netleştirilmesi amacıyla, Tüzük kapsamına girmeyen ürünler listesinin kapsamı açıklanmakta ve böylelikle gümrüklerde yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçilmesi planlanmaktadır.
Bu bağlamda, istişare sürecine ilişkin ayrıntılı bilgilere bağlantıdan ulaşılması mümkün olup, söz konusu taslak mevzuata 15 Nisan – 13 Mayıs 2025 tarihleri arasında görüş verilmesi mümkündür.