Türkiye-Azerbaycan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. Dönem Toplantısı vesilesiyle 8 Mayıs 2024 tarihinde Ankara'da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğinde Türkiye-Azerbaycan İş Forumu gerçekleştirilecektir.
T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ve Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Ali Esedov'un teşrifleriyle TOBB İkiz Kuleler'de (Adres: Dumlupınar Bulvarı No:252, Ankara) düzenlenecek olan bahse konu İş Forumuna katılmayı arzu eden üyelerimizin 6 Mayıs 2024, saat 18.00'e kadar https://anket.tobb.org.tr/#/anket/turkiye-azerbaycan-is-forumu bağlantısında yer alan formu doldurarak ön kayıt oluşturmaları gerekmektedir.
İş Forumunun günün ikinci yarısında düzenlenmesi öngörülmekte olup, ayrıntılı program ve Azerbaycan özel sektör heyet listesi kayıt yaptıran üyelerimize bilahare iletilecektir.
Ayrıntılı bilgi için:
TOBB: Anara Daylan, Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü
Tel.: 0312 218 22 23
E-posta: anara.daylan@tobb.org.tr
DEİK: Elnur Osmanov, İş Konseyleri Koordinatörü
Tel.: 0212 339 50 00 - 50 67
E-posta: eosmanov@deik.org.tr
DEİK Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi'nin ev sahipliğinde, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sayın Raşad Mammadov ve Azerbaycan Alat Serbest Ekonomik Bölgesi (AFEZ) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Valeh Alasgarov'un katılımlarıyla 8 Haziran 2023 saat 15.30'da DEİK Merkez Ofisi Pera Toplantı Salonunda Azerbaycan Alat Serbest Ekonomik Bölgesi Tanıtım Toplantısı gerçekleşecektir.
Alat Serbest Ekonomik Bölgesi'nin 2020 yılında Bakü'de Hazar Denizi kıyısında yer alan Alat yerleşim alanında ticaret ve lojistik merkezi olarak kurulduğu, toplamda 858 hektar alana sahip olan bölgenin 198 hektarı kapsayan ilk bölümünün 2022 yılında işletmeye geçtiği ve stratejik bir konumda bulunması nedeniyle Azerbaycan'ın petrol dışı sektörlerine yerli ve yabancı yatırım çekmeyi hedeflemekte olup, bölgede faaliyet gösterecek olan yatırımcılara teşvik ve avantajlar sağlanacağı belirtilmektedir.
Anılan tanıtım toplantısına katılmak isteyen üyelerimizin 7 Haziran 2023, Çarşamba günü mesai bitimine kadar kayıt formunu doldurmaları gerekmektedir.
Türkiye-Azerbaycan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eş Başkanı T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay'ın KEK 10. Dönem Toplantısı vesilesiyle 4-5 Kasım 2022 tarihleri arasında Azerbaycan'a yapacağı resmi ziyareti kapsamında 4 Kasım 2022 Cuma günü Bakü'de Türkiye-Azerbaycan İş Forumu'nun düzenlenmesi planlanmaktadır.
İki ülke KEK Eş Başkanlarının teşrifleri ile gerçekleştirilmesi planlanan İş Forumuna katılmayı arzu eden üyelerimizin, 28 Ekim 2022 Cuma günü saat 18:00'e kadar bağlantıda yer alan formu doldurarak kayıt oluşturmaları gerekmektedir.
Başvuru ve Katılım Koşulları:
- Başvuru formu doldurulurken web tarayıcısı olarak Google Chrome kullanılması önem arz etmektedir.
- İş Forumuna katılım ücretli olup, DEİK üyesi olan firma temsilcilerinin 150 dolar, DEİK üyesi olmayan firma temsilcilerinin 200 dolar tutarındaki katılım ücretinin katılımcı kayıt formu sonunda açılan ödeme sayfasında kredikartı ile yapmaları veya aşağıdaki hesaba yatırmaları gerekmektedir:
Hesap Adı: DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU Banka Adı: YAPI VE KREDİ BANKASI Şube Adı: GALATASARAY ŞB. Şube Kodu: 495 Para Birimi: USD Hesap No: 70531331 IBAN TR: 910006701000000070531331 |
- Ödeme sırasında açıklama kısmında katılımcı Ad-Soyad ve "Azerbaycan İF" yazılması gerekmektedir.
- Uçak biletleri, Bakü'de konaklama ve şehir içi ulaşım katılımcılar tarafından münferit olarak organize edilecektir. Toplantının gerçekleştirileceği yer ve program kayıt yaptıran firma temsilcilerine bilahare iletilecektir.
- Azerbaycan'a seyahat edecek Türk vatandaşları, umuma mahsus, hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 90 güne kadar vizeden muaftır. Vatandaşlarımız turistik amaçlı seyahatlerinde, doğrudan ülkemizden Azerbaycan'a seyahat etmek koşuluyla, yeni tip kimlik kartlarıyla da giriş yapabilmektedirler.
- Azerbaycan'a girişte en az 2 doz aşı olduğunuzu kanıtlayan aşı kartının ibraz edilmesi gerekmektedir.T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen aşı kartları Azerbaycan tarafından kabul edilmektedir.
Detaylı bilgi için:
Tuğba Bal Bahar,
DEİK/Türkiye-Avrasya İş Konseyleri Koordinatörü
E-posta: tbal@deik.org.tr
Tel.: 0212 339 50 55
T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve DEİK organizasyonunda 2012 yılından itibaren Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın çeşitli şehirlerinde gerçekleştirilenTürkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumunun (TAG İF) altıncısının, Azerbaycan'da İhracatı ve Yatırımları Teşvik Fonu (AZPROMO) ev sahipliğinde14 Aralık 2021 tarihinde Bakü Kongre Merkezi'nde (Adres: 130 Tebriz Küç., Bakü. Tel.:+994 12 404 18 81) gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Söz konusu İş Forumuna T.C. Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş, Gürcistan Cumhuriyeti Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Sayın Natela Turnava, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Sayın Mikayil Cabbarov'un yanı sıra üç ülkenin iş dünyası örgütlerinin yöneticileri ve iş insanları katılacaktır.
Girişimcilerimize önemli iş fırsatları sunan Azerbaycan ve Gürcistan'da pazar payımızın arttırılması ve adı geçen ülkelere yönelik yeni iş birliği imkanlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek İş Forumu kapsamında, üç ülke girişimcileri arasında ikili iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Etkinliğin taslak programı ekte sunulmakta olup, üç ülkeden katılımcı heyet listeleri ve programa ilişkin güncellemeler, katılım teyidi veren firma temsilcilerine bilahare iletilecektir.
Bahsi geçen etkinliğimize katılmayı arzu eden üyelerimizin en geç 9 Aralık 2021, Perşembe günü mesai bitimine kadar bağlantı üzerinden online kayıt yapmaları gerekmektedir.
Ayrıca, etkinlik çerçevesinde üç ülkeden firma ve kuruluşlar arasında iş birliği anlaşmalarının imza töreni planlanmakta olup, karşı taraftan muhatapları ile mutabık kalarak imza töreninde yer almak isteyen firma temsilcilerinin DEİK/Türkiye-Avrasya İş Konseyleri Bölge Direktörlüğümüz (Lenura Özsaraç, tel.: 90212 3395059, e-posta: lozsarac@deik.org.tr) ile iletişime geçmeleri önem arz etmektedir.
Katılım Koşulları:
- Başvuru formu doldurulurken web tarayıcısı olarak Google Chrome kullanılması önem arz etmektedir.
- Uçak biletleri, konaklama ve Bakü'de şehir içi ulaşım katılımcılar tarafından münferiden temin edilecek olup,toplantının programı ile ilgili güncellenen bilgi kayıt formunu doldurmuş olan katılımcılarımıza bilahare iletilecektir.
- Azerbaycan'a seyahat için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talep edilmemekte olup, T.C. nüfus cüzdanı ile giriş çıkış yapmak mümkündür.
- Azerbaycan'a girişte tüm yolcuların, uçuştan en geç 72 saat öncesinde sağlık kuruluşlarınca verilmiş olan kare kodlu PCR testi İngilizce sonucunu ve ayrıca, çift doz aşı uygulamasını belgeleyen Covid pasaportunu ibraz etmeleri talep edilmektedir.
Türkiye-Azerbaycan Yatırım Forumu, DEİK/Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi ile Azerbaycan İhracatın ve Yatırımların Teşviki Fonu (AZPROMO) iş birliğinde, T.C. Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, DEİK Başkanı Nail Olpak, AZPROMO Başkanı Yusif Abdullayev ve Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat'ın katılımlarıyla 31 Mayıs 2021 tarihinde çevrim içi olarak düzenlendi.
T.C. Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, Türk müteahhitlik sektörünün, Azerbaycan'ın kurtarılan bölgelerinde ve Karabağ'ın yeniden imarında halihazırda sürdürdükleri iş birliği ve çalışmaları daha da artırmak ve bu süreçte etkin şekilde yer almak istediğini söyledi. İkili ticarette hedefin, iki ülke Cumhurbaşkanlarının belirlediği 15 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak olduğunu hatırlatan Muş, karar alıcılar olarak bu hedefe ulaşmak için çok çalıştıklarını söyledi.
Azerbaycan ile ikili ticaret hacminin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 4,6 milyar dolara ulaştığına işaret eden Muş, "Bu yılın ilk 4 ayında da ikili ticaretimizin artış göstermesi memnuniyet vericidir. Bu ivmenin 2021 yılının tamamına yayılmasını bekliyoruz. Bu yolda attığımız önemli adımlardan birisi de kendi ticaret kurallarımızı belirlediğimiz Tercihli Ticaret Anlaşması'nın 1 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe girmesidir. Anlaşma kapsamının genişletilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.
Muş: "Azerbaycan, imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmaları sayesinde yatırımcılara Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ile gümrük vergisiz ticaret fırsatı da temin etmektedir."
Azerbaycan'daki Türk yatırımlarının 12 milyar dolara, Azerbaycan'ın Türkiye'deki doğrudan yatırımlarının ise 19,5 milyar dolara ulaştığına işaret eden Muş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu rakamlar, iş dünyasının ülkelerimize olan güvenini de göstermektedir. Hiç şüphesiz, Azerbaycan ve Türkiye'de yatırım yapan iş insanlarımızı ve girişimcilerimizi, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin ekonomik alanda da uzun soluklu olmasına katkı sunan aktörler olarak görüyoruz. Türk firmaları, Azerbaycan'da şimdiye kadar gerçekleştirdikleri yatırımlarıyla Azerbaycan'ın yerli sanayisinin gelişimine ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlamayı sürdürmektedir. Başta finans, madencilik, gıda ve içecek ürünleri sektörleri olmak üzere, firmalarımız Azerbaycan'daki yatırımlarıyla 5 bin kişiyi aşan bir yerel istihdam yaratmaktadır. Özellikle sektörel bazda oluşturulan sanayi parkları sayesinde gerek altyapı alanında sağlanan kolaylıklar, gerekse vergisel avantajlarla Azerbaycan, yatırımcılar için bölgedeki önemli cazibe merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Ayrıca, bilgi ve iletişim teknolojileri, tarım ve gıda sektörü ile kimya alanlarında yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar barındıran Azerbaycan, imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmaları sayesinde yatırımcılara Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ile gümrük vergisiz ticaret fırsatı da temin etmektedir."
Muş: "Azerbaycan Hükümeti'nin Türk firmalarına karşı bugüne kadar gösterdikleri teveccühün, özellikle Karabağ'ın yeniden imarı kapsamında devam edeceğine olan inancımız tamdır"
Kafkasya'daki en güçlü para birimine, en yüksek milli gelire ve yetişmiş bir iş gücüne sahip Azerbaycan'ın istikrarlı ekonomisinin, Türk girişimcilerin yatırım kararlarını olumlu yönde etkileyecek bir faktör olduğuna işaret eden Muş, Türkiye'nin de Azerbaycan'daki yatırımlarını her geçen yıl artırarak, bu alandaki tecrübesi ve kapasitesiyle ülkenin sanayisine katkıda bulunacağını söyledi. İki ülkenin müteahhitlik alanındaki iş birliğine de değinen Muş, dünyanın birçok ülkesinde uzun yıllardır projeler üstlenen Türk müteahhitlik sektörü için Azerbaycan'ın her zaman önemli bir yeri olduğunu dile getirdi. Bugüne kadar 15 milyar doların üzerinde ve 450'ye yakın proje üstlenilen Azerbaycan'da firmaların aynı zamanda yatırımcı olarak da yerleşikliklerini sürdürdüğünü belirten Muş, "Bu kapsamda firmalarımız ve sektörümüz, Azerbaycan'ın kurtarılan bölgelerindeki ve Karabağ'ın yeniden imarında halihazırda sürdürdükleri iş birliği ve çalışmaları daha da artırmak ve bu süreçte etkin bir şekilde yer almak istemektedir. Azerbaycan Hükümeti'nin Türk firmalarına karşı bugüne kadar gösterdikleri teveccühün, özellikle Karabağ'ın yeniden imarı kapsamında devam edeceğine olan inancımız tamdır." değerlendirmesinde bulundu.
Cabbarov: "Hedefimiz karşılıklı ticaret hacmini artırmak"
Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov ise, birlikte atacakları adımların iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi. Türkiye ve Azerbaycan'ın her zaman birbirlerinin yanında olduklarını anlatan Cabbarov, bütün bunların, devlet başkanlarının dostluk ve kardeşlikleri neticesinde gerçekleştiğine işaret etti. Salgın döneminde de Azerbaycan-Türkiye arasındaki ticaret hacminin arttığını belirten Cabbarov, şunları kaydetti: "Hedefimiz karşılıklı ticaret hacmini artırarak, devlet başkanlarımızın bize verdiği hedefleri, yerine getirmektir. Ne kadar çok Azeri iş adamı ve şirketi Türkiye'de yatırım yaparsa, ne kadar çok Türk şirketi ve iş adamı Azerbaycan'da yatırım yaparsa iktisadi ilişkilerimiz olumlu etkilenecektir. Kardeş Türkiye yatırımlarda birincidir."
Nail Olpak: "İki ülke arasında iş birliği yapılabilecek birçok alan var."
DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye ve Azerbaycan arasında iş birliği yapılabilecek birçok alan olduğunu belirterek, "Kovid-19'la ilgili olduğu için sağlık ve sağlık turizmi başta olmak üzere tarım, savunma, altyapı, madencilik ve ilaç sektörlerini özellikle vurgulamak istiyorum." dedi. Karabağ zaferiyle birlikte yeni yatırım alanları olduğunu vurgulayan Olpak, savaştan güçlü çıkan Azerbaycan'la üçüncü ülkelerde de ortak projeler gerçekleştirilmesi konusunu konuştuklarını aktarak, iki ülke arasında iş birliği yapılabilecek birçok alan olduğunu söyledi.
Olpak, "Alan çok... Kovid-19'la ilgili olduğu için sağlık ve sağlık turizmi başta olmak üzere tarım, savunma, altyapı, madencilik ve ilaç sektörlerini özellikle vurgulamak istiyorum. Azerbaycan'ın büyük projeleri var. O çerçevede Türkiye'nin de çok önemli bir deneyimi var." şeklinde konuştu.
İki ülke arasında uygulanmasına başlanan kimlikle seyahat uygulamasının önemini vurgulayan Olpak, "Önümüzü açacak hususlardan bir tanesi de milli paralarla ticaretin kapsamının genişletilmesidir" dedi. İş birliklerini geliştirmenin önemini vurgulayan Olpak, "En değerli varlıklardan birisinin bilgi ve network olduğu bilinciyle DEİK ailesinin tüm dünyaya yayılan 146 iş konseyinin tecrübe ve network'ünün Azerbaycanlı kardeşlerimize açık olduğunu ifade etmek istiyorum." dedi.
Selçuk Akat: "Bugün Azerbaycan'a yatırım yapma zamanıdır"
Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Sayın Selçuk Akat ise, küresel ekonomiyi olumsuz etkileyen salgına rağmen iki ülke arasındaki ekonomik etkileşimin hızla güçlenmesinin kendilerini sevindirdiğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:
"Her geçen gün önemi artan Bakü Limanı, İpek Yolu'nun parlayan yıldızı olacak. Son bir yılda tercihli ticaret anlaşması, vizesiz ve pasaportsuz seyahat ile iş insanlarının önü açıldı. Hazar'ı, Akdeniz'i daha da yakınlaştıracak olan Zengezur koridorunun açılmasını heyecanla bekliyoruz. Karabağ'ı bir milli görev bilinciyle yeniden inşa edip küresel değer zincirine entegre edeceğiz. Tüm bu nedenlerle buradan Türk iş dünyasına sesleniyor, 'bugün Azerbaycan'a yatırım yapma zamanıdır' diyorum."
Azerbaycan'da İhracatın ve Yatırımların Teşviki Fonu Başkanı Yusif Abdullayev ise, forum kapsamında iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi amacıyla görüşmeler yapılacağını belirtti. Abdullayev, "Bu görüşmeler için 2019 sonunda '2021 yılında yapacağız' şeklinde anlaştık ama maalesef pandemiden dolayı bunu yapamadık. Bakanlarımızın bize verdiği talimatlar üzerine bunun ilk etabını çevrim içi yapıyoruz. Azerbaycan'da son yıllarda yatırım konusunda olan tüm yenilikleri Türkiye'den iş adamlarına anlatacağız. Aynı zamanda Türkiye'de yatırım konusunda olan yenilikler için de bize sunumlar yapılacak." şeklinde konuştu.
Yatırım Forumunun açılış konuşmalarının ardından, Karabağ Diriliş Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Rahman Hacıyev, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi (Ispat) Proje Müdürü Mehmet Tangut, Alat Serbest Ekonomik Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Valeh Alasgerov, Azerbaycan Cumhuriyeti Orta ve Küçük Girişimciliğin Geliştirilmesi Ajansı (KOBIA) Başkanı Orhan Mammadov, Azerbaycan Yatırım Şirketi (Aiş) Direktörü Ülvi Mansurov, T.C. Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım Ve Hizmet Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ali Bayraktar, Sumgayıt Kimya Sanayi Parkı Direktörü Elşad Nuriyev ve Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı Girişimciliğin Geliştirilmesi Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Nacafov sunumlarını gerçekleştirdi.
DEİK ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Azerbaycan İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakanı Ali Esedov, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov, DEİK Başkanı Nail Olpak, Azerbaycan'da İhracat ve Yatırımları Teşvik Fonu (AZPROMO) Başkanı Yusif Abdullayev, Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli Girişimciliği Geliştirme Ajansı (KOBİA) Başkanı Orhan Mammadov ve Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat'ın katılımlarıyla düzenlendi. Türk ve Azerbaycanlı iş insanlarının bir araya geldiği İş Forumunda, değeri 100 milyon doları aşkın 11 anlaşma imzalandı.
T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Hedefimiz, salgın sebebiyle yavaş seyreden küresel ekonomik büyüme karşısında iş insanlarımıza yeni alternatifler bulmak, zayıf ve kırılgan büyüme eğilimlerini birlikte yapılacak projeler ile aşmaktır" dedi. Muzaffer Azerbaycan'ın göğüs kabarttığını belirten Oktay, "Biz 30 yıldır Karabağ'da süren Ermenistan zulmüne sessiz kalmadığımız gibi işgalci Ermenistan'ın Karabağ'da sivilleri katletmesine de kayıtsız kalmadık" dedi. Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edeceğini bildiren Oktay, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını geri almasının Türkiye'de de büyük bir heyecanla karşılandığını belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerin bundan sonraki seyrine ilişkin şu değerlendirmelerde bulunan Oktay, "Gerek işgalden kurtulan topraklar, gerek Kovid-19 salgınının oluşturduğu yeni avantajlar Türkiye ve Azerbaycan ekonomik ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olarak değerlendirilebilir. Önümüzde 2023 yılına kadar 15 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak gibi bir hedefimiz var. Bu istikamet doğrultusunda, siz kıymetli iş insanlarına mevcut potansiyele hayat vermek için tarihi bir görev düşmektedir. Bu salonda nice mega projeleri hayata geçirmiş, sağlık, gıda, tekstil ve müteahhitlik gibi farklı alanlarda nice hayati iş birliklerine imza atmış iş insanlarımız var" dedi.
Oktay: "İşgalcilerden kurtarılan toprakları ihya edeceğiz"
Türkiye ve Azerbaycan'ın iş insanlarının elini taşın altına koymaya hazır olduğunu belirten Oktay, "Azerbaycan-Türkiye 'gardaş' diyorsak lojistiği en hızlı hale getireceğiz. 'Tek millet, iki devlet' ruhu diyorsak hem vatandaşlarımızın hem de iş insanlarımız arasındaki hasbi ilişkileri güçlendireceğiz" dedi. Türkiye'nin bunun için üzerine düşeni yapacağını vurgulayan Oktay, iş insanlarının lojistik duvarlara, bürokratik engellere takılmaması gerektiğinin bilincinde olduklarını kaydetti, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan anlaşmaların hayırlı olmasını diledi. Oktay, Azerbaycan ile ticari ilişkilerin sadece kar amacıyla yatırım olarak değerlendirilemeyeceğini, bölge ekonomisine birlikte sağlanacak katkının beraber kalkınma anlamına geldiğini dile getirdi. Oktay, "Bizleri daha da güçlendirecek olan ekonomik ve ticari ilişkilerimizi geliştirmek ve yeni iş birliği imkanlarını el birliğiyle oluşturmaktır. İş insanlarımızın yolunu açarken, iki ülkenin üreticilerini, girişimcilerinin kazan-kazan anlayışıyla sahada daha aktif olduklarını görmeyi arzu ediyoruz." dedi.
Esedov: "Türk şirketlerini de Azerbaycan'a davet ediyoruz"
Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakanı Ali Esedov, Türkiye'de 2 bin Azerbaycanlı şirketin faaliyet gösterdiğini, Türkiye'ye yatırım yapan Azerbaycanlı iş insanlarının hem şirket sayısı hem de yatırım miktarı bakımından Orta Asya ve Kafkasya iş insanları arasında ilk sırada olduğunu belirtti.
Esedov, "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler özel önem taşımaktadır ve devlet başkanlarının yorulmak bilmeyen çabaları sayesinde bugün en yüksek zirvededir. Bu, dost ve kardeş iki halk arasındaki ilişkilerdir" dedi. İki ülkenin siyasi, ekonomik, yatırım, enerji, ulaştırma ve tüm alanlarda sıkı iş birliği içinde olduğuna işaret eden Esedov, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen ticaret hacmindeki düşüşün, büyük bir düşüş olmadığını dile getirdi. Esedov, iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımların miktarının 30 milyar dolar olduğunu söyledi. İki ülke arasında son olarak imzalanan kimlikle seyahat edebilme imkanı sunan anlaşmaya da dikkati çeken Esedov, bunun iki ülke arasındaki iş birliğini, ticaret hacmini ve turist sayısını artıracağını vurguladı.
Esedov, Türkiye ile Azerbaycan'ın gerçekleştirdiği büyük projelerin Avrupa'nın enerji güvenliğinin sağlanmasında ve iki ülkenin bir kavşağa dönüşmesinde büyük rol oynadığını belirterek, "2017'de Bakü-Tiflis-Kars demir yolunu açarak, Türkiye ile Azerbaycan arasında demir yolu ulaşımı oluşturduk. Bakü-Tiflis-Kars ile taşınan yüklerin hacmi, geçen yıl 2 katından çok arttı ve artışın gelecekte de devam edeceğine eminiz." dedi. Güney Gaz Koridoru, Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) gibi projelerle Azerbaycan doğal gazının Avrupa'ya ulaştırıldığını anlatan Esedov, bu gelişmelerin Azerbaycan'ın doğal gaz ülkesi olarak gelişiminde yeni bir sayfa olduğunun altını çizdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in onayladığı "Azerbaycan 2030 Milli Öncelikler Programı"na değinen Esedov, bu kapsamda sürdürülebilir, rekabete dayalı ekonomi, dinamik ve sosyal adalet temelli toplum, gelişmiş insan sermayesi ve çağdaş inovasyonlar, işgalden kurtarılan bölgelere büyük dönüş ile temiz çevre ve yeşil büyüme ilkelerinin belirlendiğini söyledi. Esedov, bu hedeflere ulaşmak için Türk şirketlerini de Azerbaycan'a davet ettiklerini sözlerine ekledi.
Pekcan: "Hedefimiz, Cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 15 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak"
T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Yukarı Karabağ'ın 30 yıldır süren işgalden kurtarılmasının kendileri için en güzel gelişme olduğunu belirterek, "Bu hadise hepimiz için büyük bir mutluluk ve motivasyon kaynağı olmuştur" dedi. Pekcan, Azerbaycan'ın zaferinin, bölgenin ticari ve lojistik yapısının değişeceği yeni bir dönemin de başlangıcı olduğuna işaret ederek, "Her zaman olduğu gibi bu yepyeni dönemde de Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında, kendileri ile tam bir iş birliği halinde olacağız" dedi. Pekcan, ticari ilişkilerin geliştirilmesi için imzaladıkları Tercihli Ticaret Anlaşması'nın 1 Mart 2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe gireceğinin altını çizerek, "Ama bu bizim için bir başlangıç, bir ilk adım. Biz şu anda yeniden listeleri paylaştık, Tercihli Ticaret Anlaşması'nın kapsamının genişletilmesi üzerine çalışmalarımıza başladık ama Sayın Cabbarov ile TTA'nın kapsamının daha da genişletilmesini ve Serbest Ticaret Anlaşması'na evrilmesini hedefliyoruz. Bu doğrultuda bütün ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Hedefimiz, Cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 15 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak. Bu hedefe ulaşmak için de her iki iş dünyasının bizimle beraber aktif bir şekilde çalışması lazım. Biz aradaki engelleri kaydırmak için Sayın Bakan'la beraber ciddi bir çalışma halindeyiz." dedi.
Pekcan: Türkiye ve Azerbaycan iş dünyası için finansman imkanı
Bakan Pekcan, karşılıklı yatırımların önemine dikkati çekerek, Türkiye'nin Azerbaycan'da 12 milyar dolar, Azerbaycan'ın Türkiye'de 19,5 milyar dolar yatırımı bulunduğunu vurguladı. SOCAR'ın Türkiye'deki yatırımlarını önemsediklerini belirten Pekcan, SOCAR'ın petrol ve akaryakıt alanında kurduğu iki şirkete Eximbank üzerinden çok ciddi finansman imkanları sağladıklarını söyledi. Türk iş dünyasına seslenen Pekcan, "Yatırım için doğru adres kardeşlerimizin adresi. Aynı zamanda Azerbaycanlı iş insanlarını da Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyorum. Yukarı Karabağ'ın yeniden yapılandırılması çerçevesinde Azerbaycanlı iş insanlarımızla Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmalarımız iş birliği ve tecrübe paylaşımı yapmaya hazırlar. Bugüne kadar ortaya koydukları başarılı çalışmalarını burada gerçekleştirilecek altyapı, üstyapı projelerinde de kullanacaklar. Başta Şuşa bölgesi olmak üzere altyapı, üstyapı ihtiyaçlarının karşılanması, bölge halkının yaşam standardının yükseltilmesi sadece Azerbaycan'ın değil hepimizin görevi" dedi. Pekcan, ticarette kazan-kazan ilkesini belirleyeceklerini dile getirerek, Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin çok daha üst noktalara taşınması için elbirliği ile çalışmaya devam edeceklerini belirtti.
Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, "Türk iş insanlarının Azerbaycan'da geniş şekilde temsil olunması memnuniyet verici" dedi. Forum kapsamında iş insanları arasında bazı anlaşmaların imzalanacağını aktaran Cabbarov, "Bu anlaşmaların iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine hizmet edeceğine inanıyorum." ifadesini kullandı. Cabbarov sözlerine şöyle devam etti: "Azerbaycan'da özelleştirme süreci hızlanmıştır. Devlet şirketlerinden bir tanesi Türk şirketi tarafından işletilecektir. Şöyle ki devlet şirketi olan Azerlotereya'nın, Demirören şirketinin yönetimine verilmesi yönündeki karar kabul edildi. Aynı zamanda, altın ve bakır madenlerinin işletilmesini öngören bir anlaşmanın daha imzalanması öngörülmektedir. İkili ilişkilerimizde ticaret alanı hususi yer tutmaktadır. Biz devlet başkanlarımızın ticaret hacmi ile ilgili ortaya koydukları hedefleri biliyoruz. Bu hedeflerin yerine getirilmesi için iş adamları ile birlikte çalışmalıyız. Azerbaycan-Türkiye ortak yatırım fonunun oluşturulması gibi girişimler, iki ülke arasında büyük projeler, özellikle devlet ve özel ortaklı projeler, ortak teknoloji üretimi projelerinin hayata geçirilmesi, önümüzdeki görevlerin daha hızlı hayata geçirilmesine katkı sağlayabilir." Cabbarov, ikili ilişkilerde önemli fırsatlar bulunan alanlardan birinin de ulaştırma, transit sektörü olduğunu vurguladı. Azerbaycan'da hayata geçirilen yapısal reformlar kapsamında devlet şirketlerinin verimliliğini artırmak için Azerbaycan Yatırım Fonu'nun kurulduğunu dile getiren Cabbarov, "Türk iş adamlarını, büyük şirketleri bu konuda iş birliğine davet ediyorum." diye konuştu.
Olpak: "Farklı alanlarda iş birliği imkanlarımız var"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, yeni covid-19 salgını sürecindeki ilk yüz yüze iş forumunu gerçekleştirdiklerini dile getirerek, Azerbaycan'ı Karabağ zaferi için tebrik etti. İş dünyası temsilcileri olarak ikili ekonomik ilişkileri daha da artırmak durumunda olduklarını aktaran Olpak, yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması'nın genişletilmesi konusunda bakanların çalışmalarının olduğunu hatırlattı. Olpak, "Karabağ'da yaraların sarılmasının elbette iş tarafı vardır; ama bunu görev olarak gördüğümüzü ve her şekliyle iş dünyası olarak yanınızda olduğumuzu da ifade etmek isterim." diye konuştu. 3'üncü ülkelerle iş birliği noktasında daha önce ekonomi ve ticaret bakanlarının katılımıyla Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş forumlarının düzenlendiğini anımsatan Olpak, "Bunların devamının bizim açımızdan önemli olduğunu bir defa daha sizlere sunmak isterim. Farklı alanlarda iş birliği imkânlarımız var. Sağlıktan başlayıp madencilik dahil olmak üzere. Bu fırsatları çalışmak bizlerin, iş dünyasının görevi. Elbette desteği de değerli devlet büyüklerimizden alacağız" dedi.
Olpak: "Azerbaycan Road Show'u Türkiye'de gerçekleştirmek görevimiz"
Olpak, Azerbaycan Road Show'u Türkiye'de gerçekleştirmeyi görev olarak gördüklerini aktararak, şöyle devam etti:
"Milli parayla ticaretin kapsamının genişletilmesine önem veriyoruz. Firmalarımız Türkiye'de kalite ve tescil belgelendirmesi yapılmış ürünlerle ilgili tekrar Azerbaycan'da bir belgelendirme yapılmamasını talep ediyor. Gümrük vergilerinde makul indirme talebini 1 yıl önce de dile getirmiştik ben tekrar huzurunuzda arz etmek istiyorum." DEİK çatısı altındaki Dünya Türk İş Konseyi'nin de başkanlığını yürüttüğünü anımsatan Olpak, "Bu konsey bizim yurt dışındaki diasporamız. Bu konuda Azerbaycan diasporasının da gücünü biliyoruz. Birlikte hareket etmek bizim açımızdan her noktada çok önemli" dedi.
Mammadov: "İş birliğimiz Türkiye tecrübesinin öğrenilmesi gibi konuları kapsıyor"
Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli Girişimciliği Geliştirme Ajansı (KOBİA) Başkanı Orhan Mammadovise, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi ile birlikte küçük ve orta ölçekli işletmeler alanındaki iş birliği olanaklarının da arttığını ifade etti.
KOBİA olarak kardeş ülke Türkiye'nin zengin tecrübesine büyük önem verdiklerini dile getiren Mammadov, 2018 yılında gerçekleştirdikleri ziyarette KOSGEB ile iş birliklerinin çerçevesini ve izlenecek yol haritasını belirlediklerini aktardı. Mammadov, Türkiye'nin tecrübesinden yararlanacakları konulara değinip, "İş birliğimiz, KOBİ'lere devlet desteğinin belirlenmesi, verimliliğin artırılması alanlarında Türkiye tecrübesinin öğrenilmesi gibi konuları kapsıyor. İki ülke KOBİ'leri arasında iş birliklerinin geliştirilmesi, bu alanda ortak etkinlik ve projelerin gerçekleştirilmesi, ülkelerimiz arasında ticaret hacminin artırılmasında KOBİ'lerin rolünün daha aktif hale getirilmesi gibi konuları içeriyor." diye konuştu.
Azerbaycan'da İhracat ve Yatırımları Teşvik Fonu (AZPROMO) Başkanı Yusif Abdullayev ise, Karabağ'da yaşanan çatışmalar süresince Türkiye iş çevrelerinden birçok destek mektubu aldıklarını söyledi. Abdullayev, iki ülke arasında düzenlenmesi planlanan ve Azerbaycan yatırım ortamıyla ilgili tanıtımın yapılmasının amaçlandığı roadshow organizasyonun salgın nedeniyle iptal edildiğini belirterek, "2021'in ikinci yarısında artık fiziksel olarak bir roadshow gerçekleştireceğiz." diye konuştu. Karabağ bölgesinin kalkınması için atılacak adımların iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artmasına önemli bir destek sağlayacağını vurgulayan Abdullayev, Türkiye'deki Azerbaycan ticari misyonlarında pandemi şartlarına uygun olarak çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekledi.
Akat: "Karabağ'ı biznes değil bir görev olarak görmeliyiz"
Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat ise, Karabağ'ı özgürleştirmek için şehit düşen 2 bin 841 Azerbaycanlı kardeşimizi rahmetle andığını söyledi. Azerbaycan'ın tekrardan bağımsızlığının 30'uncu yılına girerken iki devlet tek millet ve tek ekonomi olma yolunda stratejik adımlarla ilerlendiğini belirten Akat, "Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, TANAP, Star Rafinerisi gibi stratejik projeleri hayata geçirdik" dedi. İki ülke arasında "Tercihli Ticaret Anlaşması"nın yürürlüğe girdiğini belirten Akat, salgına rağmen ticaret hacminin 2019 yılına göre yaklaşık yüzde 30 arttı. İki ülke arasında vizesiz ve pasaportsuz seyahat dönemini başlattık. 2019 yılında 829 bin Azerbaycanlı Türkiye'yi, 275 bin Türk, Azerbaycan'ı ziyaret etmişti. Yeni sistem ve salgın sonrası normalleşme ile daha fazla sayıda vatandaşımız karşılıklı olarak birbirini ziyaret etmesini bekliyoruz. Öncelikle Türkiye ve Azerbaycan'ın Nahçıvan ve Karabağ üzerinden demir ve kara yolu ile direkt bağlanması gündeme gelmiştir. Önümüzdeki dönemde Türkiye ve Azerbaycan şirketleri iş birliği yaparak Karabağ'daki yatırım potansiyeli en verimli şekilde değerlendirip Karabağ'ın Azerbaycan'ın diğer bölgeleri ile aynı gelişmişlik düzeyine ulaşması için çalışacağız. Yeni dönemde Karabağ birincil gündemimiz olacak ve Türk yatırımcılarını bölgeye kanalize etmek için çalışacağız. Bizler Karabağ'ı biznes değil bir görev olarak görmeliyiz!" dedi." Dedi.
İki ülke arasında 11 anlaşma imzalandı
İş Forumu kapsamında, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı ile T.C. Eti Bakır A.Ş./ Artvin Maden İşletmeleri A.Ş.; CTC Holding ile Zorlu Holding; CTC Holding ile Aslan Yapı; CTC Holding ile Varnet Cam Sera; Azerbaycan'da İhracatı ve Yatırımları Teşvik Fonu (AZPROMO) ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO); Küçük ve Orta Girişimciliğin Geliştirilmesi Ajansı (KOBİA) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK); Küçük ve Orta Girişimciliğin Geliştirilmesi Ajansı (KOBİA) ile Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED); AS Group Investment ile Reta Line Mimarlık Mühendislik İnşaat Taah. San. ve Tic. LTD. STİ; "BETEKS" ile Koçaklar Tekstil; "Bakü Tekstil Fabrikası" ile Bakü Örme ve Azerbaycan Girişimci Kadınlar Birliği (AQSİA) ile Uluslararası Yatırım ve İş Dünyası Konfederasyonu (ULUSKON) arasında iş birliği anlaşmaları imzalandı.
T.C. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) Toplantısı münasebetiyle 25 Şubat 2020 tarihinde Azerbaycan'a resmi ziyareti öngörülmekte olup, bu vesileyle Bakü'ye yönelik özel sektör heyeti programının düzenlenmesi söz konusu olabilir.
Bahse konu özel sektör programının teyitlenmesi durumunda, katılmayı arzu eden üyelerimizin, https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1168/14592 bağlantısından ön kayıt oluşturmaları önemle rica olunur. Ön kayıt formunu dolduran tüm katılımcılarımızla programla ilgili detay ve kesin kayıt formu bilahare paylaşılacaktır.
Yuvarlak masa toplantısı, 26 Aralık 2019'da Bakü'de yapıldı.
Söz konusu toplantı, 15 Eylül 2019 tarihinde Bakü'de gerçekleştirildi.
T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay'ın Azerbaycan'ı resmi ziyareti kapsamında Türkiye özel sektör heyetine yönelik program 15-16 Eylül 2019 tarihlerinde Bakü'de gerçekleştirilecektir.
Söz konusu program çerçevesinde, 15 Eylül 2019, Pazar günü T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay'ın ve kendisine eşlik eden bakanlarımızın teşrifleri ile Türk iş insanları ile sohbet toplantısı gerçekleştirilmesi; 16 Eylül 2019, Pazartesi günü ise Türkiye-Azerbaycan İş Forumu'nun düzenlenmesi planlanmaktadır. Anılan programa katılmayı arzu eden üyelerimizin 13 Eylül 2019, Cuma günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1005/13464 adresli internet bağlantısındaki katılım formunu eksiksiz olarak doldurmaları gerekmektedir. Toplantı yerine ulaşım ve konaklama işlemleri katılımcılar tarafından münferit şekilde organize edilecek olup, etkinliklerin mekan ve saat bilgisi katılım teyidi veren katılımcılar ile bilahare paylaşılacaktır.
Azerbaycan'a gerçekleştirecekleri seyahatlerde Türkiye Cumhuriyetivatandaşları 1 Eylül 2019 tarihi itibari ile 30 gün süre ile vizeden muaftır.
Taslak Program:
15 Eylül, Pazar
20:00 T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay'ın ve Beraberindeki Bakanlarımızın Teşrifleri ile Türk İş İnsanları ile Sohbet Toplantısı (Yer: belirtilecektir)
16 Eylül, Pazartesi
13:30 Türkiye – Azerbaycan İş Forumu (Yer: belirtilecektir)
Detaylı bilgi için:
Batuhan Kurtaran, İş Konseyleri Koordinatör Yardımcısı
E-posta: bkurtaran@deik.org.tr| Tel: 0212 339 5055
Alperen Ay, İş Konseyleri Koordinatörü
E-posta: aay@deik.org.tr | Tel.: 0212 339 5059
Katılım Koşulları:
- Uçak biletleri ve konaklama katılımcılar tarafından münferit olarak sağlanacaktır.
- Başvuru formu doldurulurken web tarayıcısı olarak Google Chrome kullanılması önem arz etmektedir.
- Katılım bedeli DEİK üyesi firma temsilcileri için kişi başı 1000 TL; DEİK üyesi olmayan firma temsilcileri için kişi başı 1250 TL'dir.
- Ödeme hesaba havale veya online olarak kredi kartı ile yapılabilmektedir.
Banka Adı :TÜRKİYE İŞ BANKASI BEYOĞLU ŞUBESİ (1011)
Hesap Adı :DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU / AVRASYA
Swift :ISBKTRISXXX
IBAN :TR56 0006 4000 0011 0111 7014 85
5. Başvuru ve ödemeler için son tarih: 12 Eylül 2019, Perşembe günü mesai bitimine kadar.
(Son başvuru tarihinden sonra yapılan iptal başvurularında, ödemeler iade edilmeyecektir.)
6. Ödeme esnasında bilgiler eksiksiz girildiği takdirde, ödeme makbuzu katılımcılara en kısa sürede iletilecektir.
13 Mayıs 2019'da yapılan iftar yemeği; Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakan Yardımcısı Niyazi Safarov, Azerbaycan KOBİ Geliştirme Ajansı Başkanı Orhan Mammadov, Başkanlık Müşaviri Mehman Abbas, Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat ve İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyelerinin katılımı ile düzenlendi. Akat, İş Konseyi olarak yıllardır Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ticari ve ekonomik iş birliği sürecine katkı sağladıklarından bahsederek Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcınınAzerbaycan olduğunu, ikili ticaret hacminin potansiyelinin altında kalmaması için üzerlerine düşen görevi yapacaklarını kaydetti.
Adana Sanayi Odası ev sahipliğinde, DEİK destekleri ile 28 Şubat 2019, Perşembe günü saat 16:30'da Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Sayın Hazar İbrahim, Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Sayın Cengiz Gül ve T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan ülke uzmanının konuşmacı olacakları "Azerbaycan Ülke Günü" Toplantısı gerçekleştirilecektir.
Söz konusu etkinliğe katılmayı arzu eden üyelerimizin http://faaliyet-kayit.adasoportal.com/faaliyet-basvuru.aspx?c=37bcf adresli internet bağlantısı üzerinden kayıt olmaları gerekmektedir.
Detaylı bilgi için:
Adana Sanayi Odası
Tolga Temizyürek, Uzman
Tel.: +90 322 436 63 63 (dah.146)
e-posta: proje@adaso.org.tr
Türkiye – Azerbaycan İş Konseyi organizasyonunda, T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'nin Azerbaycan'a resmi ziyareti çerçevesinde 9 – 11 Aralık 2018 tarihleri arasında Bakü'ye özel sektör heyet ziyareti ve Türkiye – Azerbaycan Tarım Forumu düzenlenecektir.
Sınır komşumuz ve bulunduğumuz coğrafyanın önemli ülkelerinden birisi konumunda olmasının yanı sıra tarihi bağlarımızdan gelen dil, din ve kültürel yakınlığı vesilesiyle Türkiye ile siyasi ve ticari ilişkilerde stratejik partner ülke olan Azerbaycan Cumhuriyeti, enerji alanında yakaladığı başarının yanı sıra, kalkındırmada öncelikli sektörler arasında belirlediği tarım alanında da firmalarımız için büyük potansiyel arz etmektedir. Türkiye – Azerbaycan İş Konseyi, tarım sektöründe Azerbaycan ile verimli ve karşılıklı faydaya dayanan işbirliklerinin kurulması amacıyla son yıllarda organize edilen üç konferans ve bölgesel ziyaretler sonuçlarının her iki ülke iş dünyasında olumlu yankı bulması ile anılan sektöre yönelik çalışmalarını devam ettirmektedir.
Bu sefer, taslak programı ekte sunulan söz konusu ziyaret çerçevesinde Bakü'de 10 Aralık 2018 tarihinde T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'nin onur konuğu olarak açış konuşması yapacağı International AgTech and Green Energy Forumu'na özel sektör heyetinin katılımı, 11 Aralık 2018 tarihinde ise DEİK ve Azerbaycan'da İhracat ve Yatırımların Teşviki Fonu (Azpromo) işbirliğinde Bakanımız Sayın Pakdemirli, Azerbaycan Tarım Bakanı Sayın İnam Kerimov ve Azerbaycan Ekonomi Bakanı Sayın Şahin Mustafayev'in teşrifleri ile düzenlenecek Türkiye – Azerbaycan Tarım Forumu ve sektör temsilcileri arasında ikili iş görüşmelerinin organize edilmesi planlanmaktadır.
Bu bağlamda, anılan ziyarete katılmayı arzu eden üyelerimizin 7 Aralık 2018, Cuma günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/816/11913adresli internet bağlantısındaki katılım formunu eksiksiz olarak doldurmaları gerekmektedir.
Azerbaycan T.C. vatandaşlarına vize uygulamakta olup, Bakü Haydar Aliyev Havalimanında vize alınabilmektedir.
İletişim: Alperen Ay, İş Konseyleri Koordinatör Yardımcısı
E-posta: aay@deik.org.tr| Tel: 0212 339 5059, 339 5055
Tavsiye Edilen Uçuşlar:
İstanbul-Bakü (9 Aralık 2018)
- TK334 | 16:00 – 19:50
Bakü-İstanbul (11 Aralık 2018)
- TK335 | 20:45 – 23:20
Uçak biletlerinin katılımcılar tarafından münferit olarak temin edilmesi gerekmektedir.
Katılım Koşulları:
1. Başvuru formu doldurulurken web tarayıcısı olarak Google Chrome kullanılması önemle rica olunur.
2. Standart katılım bedeli kişi başı 3.000 TL'dir.Standart katılım bedeline dahil hizmetler: konaklama, çalışma yemekleri, iş forumuna katılım, şehir içi transferler.
3. Yerinden katılım bedeli kişi başı 750 TL'dir.Yerinden katılım bedeline dahil hizmetler: çalışma yemekleri, iş forumuna katılım, şehir içi transferler.
4. Ödeme seçenekleri, form doldurulduktan sonra ekrana gelecektir. Ödeme hesaba havale veya online olarak kredi kartı ile yapılabilmektedir.
- Banka Adı :TÜRKİYE İŞ BANKASI BEYOĞLU ŞUBESİ (1011)
- Hesap Adı :DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU / AVRASYA
- Swift :ISBKTRISXXX
- IBAN :TR56 0006 4000 0011 0111 7014 85
5. Başvuru ve ödemeler için son tarih: 7 Aralık 2018, Cuma günü
6. Ödeme esnasında bilgiler eksiksiz girildiği takdirde, ödeme makbuzu katılımcılara en kısa sürede iletilecektir.
7. Tavsiye edilen uçuşlarla Bakü'deki programa dahil olacak katılımcılar için havalimanı-otel transferi sağlanacak olup, katılımcıların uçuş detayları hakkında aay@deik.org.tr e-posta adresine bilgi vermeleri gerekmektedir.
T.C. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin Azerbaycan ziyareti kapsamında, Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi organizasyonunda 9-11 Aralık 2018 tarihleri arasında Bakü'ye heyet ziyareti gerçekleştirildi. 10 Aralık 2018 Pazartesi günü Azerbaycan Diplomasi Akademisi (ADA) Üniversitesinde yaklaşık 35 faklı ülke temsilcisinin katılımlarıyla gerçekleştirilen International AgTech and Green Energy Forumu açılış törenine onur konuğu olarak katılan T.C. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'ye Türkiye'den yaklaşık 75 iş dünyası temsilcisi eşlik etti. Bekir Pakdemirli; Türkiye'nin Avrupa ve Orta Doğu, Azerbaycan'ın Rusya ve Orta Asya pazarlarına erişimi dikkate alındığında, karşılıklı iş birliğinin bölgemizin ötesine taşınma potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu söyledi. Azerbaycan ile Türkiye'nin ortak tarih ve değerlere sahip birbirinden ayrılmaz iki ülke olduğunu ifade eden Pakdemirli, tarımın insanlık tarihinde önemli ama her zaman popüler olmayan yere sahip olduğunu söyleyerek medeniyet, bilim ve toplumu teşkil eden tarım sektörünün, önümüzdeki yıllarda giderek daha çok önem kazanacağını belirtti.
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Özel Sektör Heyeti ile Toplantı, 24 Ekim 2018'de İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat, Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Yatırımların Teşviki ve İhracata Destek Dairesi Başkanı Emin Zeynalov'un açılış konuşmaları ile başladı. DEİK ve Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan Selçuk Akat, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2,6 milyar dolar olduğunun altını çizdi. Doğrudan yatırımların ise çok daha büyük olduğuna dikkat çeken Akat, Türkiye'nin Azerbaycan'daki yatırımlarının 11 milyar dolara, Azerbaycan'ın Türkiye'deki yatırımlarının ise 13 milyar dolara ulaştığının bilgisini verdi.
Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi olarak, iki ülke arasında çeşitli alanlarda ticari ve ekonomik iş birliğinin çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi amacıyla değişik sektörler ve alanlara yönelik faaliyetler yapmaya devam etmekteyiz.
2016 yılında yürürlüğe konulan "Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı" ile sınır ticaretine ilişkin genel hususlar belirlenmiş olup, Nahcivan'dan ithal edilecek ürünlerin belli bir limit dâhilinde sınır illerimize dağılımı ile ilgili karar alınmıştı. Bu çerçevede Nahcivan'dan yapılacak olan ithalatta gümrük vergisi oranı sıfır olarak uygulanmasına geçilmiştir.
Türkiye'nin Azerbaycan ile buluşma noktası ve sınır kapısı olduğu ve konumu itibariyle stratejik bir öneme sahip Nahcivan'dan Türkiye'ye gelecek üretici ve ihracatçı firmalar heyetinin katılımı ile ekteki taslak program çerçevesinde toplantı ve ikili iş görüşmeleri Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi ve Azerbaycan'da Yatırımları ve İhracatı Teşvik Fonu (Azpromo) iş birliğinde 24 Ekim 2018 Çarşamba günü saat 10:00'da İstanbul CVK Park Bosphorus Otelinde düzenlenecektir.
Gıda, şekerleme, reçel, marmelatlar, bitki çayları, maden suları, mermer, mobilya, çimento, metal ve plastik borular, panel radiyatör, elektrik kabloları, plastik preform ve kapaklar, ayakkabı, deri, temizlik malzemeleri alanlarında faaliyet gösteren Nahçıvanlı firmalarla iş birliği yapmayı planlayan Türkiye iş insanlarının katılımı arzu edilen söz konusu etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/750/11595 adresli internet sayfasında bulunan katılım formunu en geç 22 Ekim 2018 Pazartesi gününe kadar eksiksiz doldurmaları gerekmektedir.
Adco Petrol Katkıları Sanayi Tic. AŞ, Pasha Yatırım Bankası AŞ ve Tekfen İnşaat ve Tesisat AŞ ile yapılan iş birliği kapsamında; 20 Temmuz 2018 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen organizasyona, aralarında TÜİB, ATİB ve Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyelerinin de bulunduğu toplam 120 kişi katılım sağladı.
TÜRKİYE VE AZERBAYCAN İŞ İNSANLARI DEİK YEMEĞİNDE BİR ARAYA GELDİ
DEİK/Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye'de Faaliyet Gösteren Azerbaycanlı İş İnsanları ile 7. Çalışma Yemeği İstanbul'da gerçekleştirildi. DEİK/Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat, ATİB Başkanı Cemal Yangın, TÜİB Başkanı Hüseyin Büyükfırat, PASHA Bank Genel Müdürü Cenk Eynehan ve TEKFEN İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Bülent Karaca'nın katıldığı çalışma yemeğinde iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler ele alınarak iş birliği vurgusu yapıldı.
İki ülke arasındaki güçlü bağlara ve ortak geçmişe vurgu yapan DEİK/Türkiye – Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat, "Bu yıl Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılını kutluyoruz. Türkiye ile Azerbaycan 1991 yılından bu yana çok büyük işler başardı. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projelerinin ardından 2018 yılında açılışı gerçekleştirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı TANAP'ın toplam proje bedeli 15 milyar doları aşıyor. İki ülke arasındaki toplam dış ticaret hacmi ise 2.6 milyar dolar. Ancak iki ülkenin ekonomik ilişkilerini sadece dış ticaretiyle değerlendirmek yanlış olacaktır. Türkiye'nin Azerbaycan'da şu anda 11 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. Azerbaycan'ın Türkiye'deki yatırımı ise 13 milyar dolara ulaştı. Bugün Türkiye'de yaklaşık 2 bini aşkın Azerbaycanlı iş insanı şirket kurarak çalışmakta ve Türkiye üzerinden Avrupa başta olmak üzere tüm dünyaya iş yapmaktadır. Azerbaycan'da ise, yaklaşık 2500 Türk firması faaliyet gösteriyor" şeklinde konuştu.
DEİK/Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi'nin Azerbaycan'da 3 tarım konferansı düzenlediğini belirten Akat, "İş Konseyimizin temas ve faaliyetleriyle Türkiye'den birçok firma Azerbaycan'a hem bilgi paylaşımında bulundu hem de seracılık, tarım ve hayvancılık sektörlerinde birçok yeni iş birliği kurulmasında önemli rol oynadı" dedi.
Türkiye ve Azerbaycan'daki iş insanlarının azimle çalışmaya devem etmeleri gerektiğini söyleyen ATİB Başkanı Cemal Yangın, "Soydaş ve kardeş iki ülkenin iş insanları olarak hepimizin bu ebedi dostluk için gönülden çalışması büyük önem taşıyor. Biz iki ülke olarak birlik ve beraberlik içinde çalışmaya devam ettiğimiz sürece her zaman çok güçlüyüz. İki ülke insanları olarak Türkiye'de de, Azerbaycan'da da olsak aslında biz her zaman evimizdeyiz. Önümüzdeki dönemde ekonomik ve ticari ilişkilerimizin yanı sıra Türkiye'den Azerbaycan'a sanatçılar da gelmeli. Türkiye, Azerbaycan'ın köklü kültüründen de kesinlikle yararlanmalı. Azerbaycan'dan Türkiye'ye gelenlerin de özellikle sanayi alanında öğreneceği çok şey var" diye konuştu.
Türkiye ile Azerbaycan'ın ortak değerlerinin nesillerdir sürdüğünü belirten TÜİB Başkanı Hüseyin Büyükfırat, "Geçmişe dayanan çok büyük bir kardeşliğimiz ve ortak bir tarihimiz var. Ekonomi ve ticaret alanındaki iş birliğimiz, siyasi alanda Cumhurbaşkanlarımız arasındaki büyük dostluk tüm dünyaya örnek oluyor. TANAP, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı gibi iki ülkenin imzasını attığı mega projelerimiz bulunuyor. Biz de TÜİB olarak sosyal ve manevi yönü yüksek çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Azerbaycan'da yer alan Çocuk Mercanlı Köyü'nde Çocuk Kalkınma Projesi çalışmasına imza attık. O bölgede üretilen tüm tarım ve hayvancılık ürünleri özel bir marka ile yurt dışına pazarlanacak" dedi.
Azerbaycan'ın 2025 vizyonunda çözüm ortağı olmaya devam edeceklerini ifade eden TEKFEN İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Bülent Karaca, "Türkiye son yıllarda ekonomik olarak çok önemli mesafeler kaydetti. Bu ekonomik büyüme içerisinde Azerbaycan'da gerçekleştirdiğimiz projeler ve iş birlikleri büyük bir önem taşıyor. Yakın dönemde inşa ettiğimiz petrol platformlarını Hazar'a indirdik. 2015 yılında tamamladığımız Bakü Olimpiyat Stadı ve Socar Tower da bu büyük projeler arasında yer alıyor. Azerbaycan'ın 2025 vizyonunda çözüm ortaklarından biri olmanın gurunun yaşıyoruz. Mayıs 2018'de Azerbaycan Enerji Bakanlığı ile ‘Yenilenebilir Enerji Projelerinin Geliştirilmesi Konusunda Stratejik İşbirliği' için bir niyet mektubu imzaladık" dedi.
Çalışma yemeğinde iki ülke iş insanlarına konuşanPASHA Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan ise, Bakü merkezli PASHA Grubu'nun sahip olduğu güç ve birikim ile özellikle enerji ve inşaat sektörlerinde bölgede yatırım yapan büyük montanlı şirketlere finans gücü sağladıklarını belirterek şöyle konuştu: "Bölgede, Manat ve Lari yerel para birimleriyle hesap açıp işlem yapabilmeye olanak sağlayan "tek" bankayız. Azerbaycan Sermaye Piyasalarında bir ilke imza atarak, şimdiye kadar 2 ayrı Eurobond ihracı ile toplamda 50 milyon ABD Doları tutarında uzun vadeli kaynak sağlamayı başardık. Tüm bu girişimlerimiz ile Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde akla gelen ilk banka olmayı hedefliyor, bunun için çalışıyoruz."
PASHA Bank, ADCO ve Tekfen İnşaat'ın katkılarıyla düzenlenen çalışma yemeği, PASHA Holding Baş Ekonomisti Elman Eminov'un Azerbaycan ekonomisine ilişkin sunumunun ardından aile fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.
T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci’nin Bakü ziyareti, Şehitler Hiyabanı ve merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in mezarının ziyareti ile başlayarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in kabulü ile devam etti. Ziyaret programının devamında Bakü Biznes Merkezi’nde Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Sayın Şahin Mustafayev ile yapılan görüşmeye, iki taraftan devlet yetkililerin yanı sıra DEİK/Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Sayın Cengiz Gül katıldı.
Söz konusu görüşme sırasında Bakan Zeybekci, Azerbaycan’ın yurtdışındaki en büyük yatırımını Türkiye’ye yaptığını hatırlatarak ülkemiz adına teşekkürlerini dile getirdi ve Türkiye’nin 1980 yılında 2 milyar dolar olan ihracatının günümüzde 170 milyar seviyesine ulaştığını, Azerbaycan ile ikili ticaret hacminin 5 milyar dolar olup, hedeflenen 15 milyar dolar rakamına ulaşılabilmesi için Tercihli Ticaret ve Serbest Ticaret Anlaşmalarının imzalanmasının gerekli olduğunu, bu sürece tarım alanı ile başlayarak Türkiye ve Azerbaycan tarım ürünlerinin karşılıklı olarak serbest ticaretini sağlayacaklarını, ayrıca Azerbaycan ile ticarette yerel para birimlerinin kullanılmasının faydalı olacağını belirtti.
Bakan Mustafayev, Sayın Zeybekci’yi Azerbaycan’a ilk ziyareti vesilesiyle ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin dünyaya örnek olduğunu vurguladı ve Azerbaycan ekonomisi için öncelikli olan inşaat malzemeleri, tarım, pamuk üretimi, tekstil gibi alanlarda Türk yatırımlarının arzu edildiğini ifade etti. Sayın Mustafayev DEİK tarafından düzenlenen “Türkiye’de Faaliyet Gösteren Azerbaycanlı İşadamları ile Çalışma Yemeği” başlıklı beşinci etkinliğin en kısa zamanda Sayın Zeybekci’nin katılımı ile gerçekleştirilmesini arzu ettiklerini, Türkiye’deki Azerbaycanlı yatırımcı ve işadamlarının faaliyetlerine büyük önem verdikerini dile getirdi.
Öte yandan, görüşme sırasında uzun zamandan beri yapılamayan Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Ortak Toplantısının 2015 yılı içerisinde düzenlenmesinin amaca uygun olacağı her iki Bakan tarafından vurgulandı. Sayın Zeybekci, bahsi geçen etkinliklerin mümkünse Nisan ayı başlarında yapılmasının faydalı olacağını, ayrıca 6 Mart 2015 tarihinde Batum’da yapılması planlanan Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan V. İş Forumu’nun yanı sıra İran ve Türkmenistan’da da Azerbaycan tarafı ile birlikte benzer üçlü forumların organize edilmesinin faydalı olacağını dile getirdi.
Sayın Zeybekci devamla, İran örneğini göstererek Azerbaycan’la en az yılda iki defa İş Forumlarının düzenlenmesi gerektiğini, bu bağlamda 2015 yılı içerisinde rotasyona göre Bakü’de yapılacak KEK toplantısı ile eşzamanlı olarak bir İş Forumu’nun daha gerçekleştirilebileceğini, işadamlarımızın hareket kolaylığını sağlamak amacıyla bir süre önce başlatılan vize muafiyeti sürecinin işleme konularak, daha sonra kapsamının daha da genişletilmesinin, Türkiye ve Azerbaycan ortaklığı ile kurulan firmaların üçüncü ülkelerde iş yapmalarını sağlamak için iki Eximbank’ın ortak fon oluşturarak bu projelerin finansmanını sağlamalarının faydalı olacağını, ortak projeler sayısının arttırılması amacıyla bir irtibat bürosunun kurulmasının, ayrıca Türkiye İş Bankasının Azerbaycan’da banka satın alma ve/veya şube açma girişimlerinin desteklenmesinin faydalı olacağını belirtti.
Ziyaret programı çerçevesinde KEK Eşbaşkanı, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Sayın Abid Şerifov ile bir görüşme gerçekleştiren Bakan Zeybekci, T.C. Bakü Büyükelçiliğine gelerek kısa bir basın toplantısının ardından DEİK tarafından organize edilen, Azerbaycan’da iş yapan Türk firma temsilcileri ile Yuvarlak Masa Toplantısına katıldı. Aralarında Socar Türkiye Enerji A.Ş., Coca Cola İçecek A.Ş., Kolin İnşaat, Azersun Holding, Tekfen İnşaat vd.firmalar olmak üzere toplam 24 işadamının katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, firma temsilcilerimiz mevcut faaliyetleri hakkında bilgi verdiler, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesine ilişkin düşünce ve önerilerini Sayın Bakan’a sundular.
Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov, Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, Büyükelçiliğin Ekonomi Konularından Sorumlu Ataşesi Vasif Aliyev ve İş Konseyi Koordinatörü Nurengiz Eşki’nin katılımı ile gerçekleştirilen “Azerbaycan’da İş ve Yatırım Olanakları” Tanıtım Programı, 22 Ağustos 2014, Perşembe günü Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret ile başladı.
Programın devamında Büyükşehir Belediyesinde Genel Sekreter Halil Memiş ile görüşme yapan heyet üyeleri, peşi sıra Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’na (MTSO) geçtiler.
MTSO evsahipliğinde saat 11:30’da başlayan Tanıtım Toplantısına yaklaşık 45 yerel işadamı katıldı. Açış konuşmasını MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Coşkun’un yaptığı toplantıda devamla, Büyükelçi Bağırov ve İş Konseyi Başkanı Gül, Azerbaycan ekonomisi, ülkedeki yeni yatırım ve iş olanakları hakkında bilgileri paylaştılar. Anılan konuşmacılar, 2014 yılının Azerbaycan’da “Sanayi Yılı” ilan edilmesi, bu bağlamda hayata geçirilen faaliyetler, gelişmelerden, ayrıca tarım, turizm başta olmak üzere birçok sektörde yeni işbirliği olanaklarından bahsedildi. Toplantı, katılımcılardan gelen soruların cevaplanması, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
Toplantıdan sonra heyet, Manisa Organize Sanayi Bölgesine giderek, Elginkan Holding Vakfı Başkanı Gaye Akçen ile bir görüşme yaptılar. Kısa bir OSB turu ve İl Turizm Müdürlüğünde yaptırılan sanal turun ardından, Manisa Sultan Camii, Muradiye Camii ve Aynı Ali dergahını ziyaret ile Manisa programı sona erdi.
Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov, Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, Büyükelçiliğin Ekonomi Konularından Sorumlu Ataşesi Vasif Aliyev ve İş Konseyi Koordinatörü Nurengiz Eşki’nin katılımı ile gerçekleştirilen “Azerbaycan’da İş ve Yatırım Olanakları” Tanıtım Programı, 20 Ağustos 2014, Çarşamba günü İzmir Aliağa ilçesinde bulunan Haydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin ziyareti ile başladı.
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar’ın iştirakı Socar Türkiye tarafından inşa edilen, içinde modern dersliklerin yanı sıra yurt, yemekhane, bilgisayar odaları gibi tam donanımlı birimlerin de bulunduğu anılan okulun Müdürü ve İlçe Eğitim Müdürü tarafından konuk Büyükelçi Faig Bağırov ve İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül’e okul hakkında ayrıntılı bilgi verildi.
Daha sonra Aliağa’da bulunan Petkim&Socar tesislerine geçen heyet, burada Genel Müdür Sadettin Korkut, Genel Müdür Yardımcıları Natig Damirov, Ali Rıza Esmen, Ali Ekrem Aslan, Kurumsal İletişim Müdürü Memduh Taşlıcalı ile bir toplantı yaptılar. Söz konusu toplantı sırasında, Azerbaycan Devletinin şimdiye kadar yaptığı ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yapacağı yatırımlar hakkında bilgi verildi. Toplantı bitiminde heyet Star Rafinerisi, Petlim Limanı, Socar Power ve Socar Gaz Ticareti tesislerinin bulunduğu Petkim Yarımadası arazisine çıkarak yerinde incelemeler yaptı.
21 Ağustos, Perşembe sabahı İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret eden heyet üyeleri Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan ile görüşme gerçekleştirdiler.
Anılan görüşmelere müteakip EBSO evsahipliğinde saat 13:30’da başlayan Tanıtım Toplantısına 30 civarında yerel işadamı katıldı. Açış konuşmasını EBSO Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar’ın yaptığı toplantıda devamla, Büyükelçi Bağırov ve İş Konseyi Başkanı Gül birer konuşma ve sunum yaparak, Azerbaycan ekonomisi, ülkedeki yeni yatırım ve iş olanakları hakkında bilgileri paylaştılar. Anılan konuşmacılar, 2014 yılının Azerbaycan’da “Sanayi Yılı” ilan edilmesi, bu bağlamda hayata geçirilen faaliyet ve gelişmelerden, ayrıca tarım, turizm başta olmak üzere birçok sektörde yeni işbirliği olanaklarından bahsettiler. Toplantı, katılımcılardan gelen soruların cevaplanması, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
Toplantıdan sonra heyet Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ)’a giderek, bölge görevlileri eşliğinde Teknoloji Merkezinde bulunan Antik Araba Müzesi, “Bir Dev Uyanıyor” Sergisi ve ürün showroom’unu gezdi. Yetkililer tarafından verilen briefing ve Nordia Tekstil firmasını ziyaretten sonra heyet üyeleri bölgeden ayrıldılar.
Türkiye - Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) VII. Dönem Toplantısı, 10 Temmuz 2014 tarihinde saat 10:00’da her iki taraftan teknik heyet üyeleri arasında görüşmeler ile başlamış olup, saat 15:00 – 16:30 arasında T.C.Başbakan Yardımcısı Sayın Beşir Atalay ve Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Sayın Abid Şerifov eşbaşkanlıklarında resmi açılış töreni gerçekleştirildi. Resmi açılışı müteakip teknik heyet görüşmelerine devam edilerek, imzalanması öngörülen KEK Protokolünün taslak metni nihai hale getirildi.
DEİK / Türk - Azerbaycan İş Konseyi tarafından önerilen, Türkiye'deki Azerbaycanlı İşadamları Birliği ile işbirliği konuları, Sumgayıt Kimya Sanayi Parkı’nın Türkiye’de tanıtım programı, Tarım Alanında İşbirliği konulu konferanslardan ikincisinin cari yıl sonuna kadar düzenlenmesi, sağlık alanında Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Sektörel İşbirliğine İlişkin Eylem Planı ile ilgili maddeler söz konusu protokol metnine derç edildi.
Türkiye – Azerbaycan KEK VII.Dönem Toplantısı, 11 Temmuz 2014, Cuma günü saat 11:00 – 12:00 arasında yapılan kapanış konuşmaları ve iki ülke Başbakan Yardımcıları tarafından KEK Protokolünün imzalanması ile sona erdi.
KEK Protokolü metnine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4955adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
2014 yılının Azerbaycan’da “Sanayi Yılı” ilan edilmesi vesilesi ile 10-11 Şubat 2014 tarihlerinde Türk-Azerbaycan İş Konseyi organizasyonunda düzenlenen Bakü ve Sumgayıt ziyareti çerçevesinde, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi ve Sanayi Bakanlığının himayelerinde kurulan Sumgayıt Kimya Sanayi Parkı’nda (SKSP) bir toplantı yapıldı.
SKSP dahilinde yatırım ve iş yapmak isteyen yerli ve yabancı firmalara sağlanacak muafiyetler, fırsatlar ve olası işbirliği imkanlarının Türkiye’deki iş çevrelerine duyurmak amacı ve Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı’nın temennisi ile, Türk-Azerbaycan İş Konseyi tarafından 11 Haziran 2014 tarihinde Ankara’da, 12-13 Haziran tarihlerinde ise İstanbul’da anılan Sanayi Parkı yetkililerinin katılımıyla Tanıtım Programı organize edildi.
11 Haziran, Çarşamba günü Ankara programı çerçevesinde OSTİM Organize Sanayi Bölgesinde ve 1.Organize Sanayi Bölgesinde (AOSB) bilgi alışverişi ve yerinde incelemeler yapma fırsatı bulan konuk heyete DEİK Ankara Temsilcisi Senem Yavaş ve Ankara Sanayi Odası’ndaki DEİK Temsilcisi Burcu Ocak eşlik ettiler.
12 Haziran, Perşembe günü İstanbul Sanayi Odası’nda Meclis Üyesi Kenan Baytaş tarafından karşılanan heyete kapsamlı bilgi verilerek, daha sonra İSOV – Dinçkök Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ziyareti yapıldı. Öğleden sonra İstanbul TOBB Plaza’ya geçen heyet, DEİK üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen Tanıtım Toplantısında katıldı.
DEİK’te yapılan Tanıtım Toplantısı, Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül’ün açış konuşması ile başladı. Devamında söz alan SKSP Direktör Yardımcısı Zaur Memmedov bir konuşma yaptı. SKSP tanıtım filminin yanı sıra toplantıda ayrıntılı sunum yapılarak, anılan Park dahilinde yatırım yapacak firmalara gösterilecek kolaylıklar, vergi muafiyetleri, hammadde temini ve ürün satışının yapılabileceği potansiyel pazara ilişkin detaylı bilgi katılımcılarla paylaşıldı. (Söz konusu sunuma https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4908adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.)
Türkye tarafından sayısı 30’un üstünde katılım sağlanan etkinlik, soru-cevap bölümünden sonra hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi. Aynı akşam, İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül ve Başkan Vekili İlkay Dalkılıç’ın katılımıyla konuk heyet onuruna akşam yemeği verildi.
13 Haziran günü Tuzla Kimya Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesini ziyaret ederek, orada faaliyet gösteren firma temsilcilerinin katılımı ile yapılan toplantının peşi sıra bir kaç tesiste incelemelerde bulunan heyet üyelerine İş Konseyi Başkan Yardımcısı Selçuk Akat eşlik etti.
2014 yılının Azerbaycan’da “Sanayi Yılı” ilan edilmesi vesilesi ve ayrıca, Türk-Azerbaycan İş Konseyi tarafından önceki dönem başlatılan sektörel faaliyetlerin devam ettirilmesi amacı ile 10-11 Şubat 2014 tarihlerinde Türk-Azerbaycan İş Konseyi tarafından Bakü ve Sumgayıt’a bir ziyaret düzenlendi.
Söz konusu ziyarete İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, Başkan Yardımcıları Cemal Yangın ve Selçuk Akat, Yürütme Kurulu Üyelerinden Mehmet Ali Keçiciler, Demokan Konyalıgil, Gürsoy Can’ın yanı sıra İMMİB / Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Kavi, Birecik Baraj ve Hidroelektrik Santrali Tesis ve İşl. A.Ş. Genel Müdürü Kemal Kıran, Başarsoft Bilgi Teknolojileri A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Küçükpehlivan, Azerbaycan Coca Cola Bottlers LLC Genel Müdürü Cem Becel, Mustaş Akaryakıt Gıd.Ltd.Şti Ortağı Necmeddin Taşbağ, Sika LLC Genel Müdürü Mitat Ünal ve DEİK İş Konseyi Koordinatörü Nurengiz Eşki katıldılar.
Ziyaretin ilk gününde önce T.C. Bakü Büyükelçiliği ziyaret edilerek Büyükelçi Alper Coşkun, Ticaret Müşaviri Necip Yavuz ve diğer diplomatik misyon temsilcileri ile bir araya gelindi. Gün boyunca sırasıyla Enerji Bakanı Natik Aliyev, Sağlık Bakanı Oktay Şiraliyev, Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, Tarım Bakanı Yardımcısı İlham Guliyev ile yapılan görüşmelerde, 2014 yılının Azerbaycan’da Sanayi Yılı ilan edilmesi vesilesiyle bu alanda devlet desteği ile yeni projelerin yaratılması, yerel sanayicinin güçlendirilmesi ve yabancı yatırımcıların teşvik edilmesinin, ilgili çalışmalara ivme kazandırılmasının amaçlandığı; Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin 90.kuruluş yılı çerçevesinde Azerbaycan Diplomasi Akademisi ile işbirliğinde bazı etkinliklerin, ayrıca sektörel toplantıların organize edilmesinde fayda görüldüğü belirtildi.
Enerji Bakanı ile görüşme sırasında, sanayi alanında eskiden beri var olan potansiyelin yeniden keşfedilmesi bağlamında petrokimya, kimyasallar gibi petrol sektörü yan ürünleri üretiminin canlandırılması için ülke genelinde %95 doğalgaz ve %100 elektrik temini olmak üzere girdi güvenliğinin sağlandığı, yakın zamanda kurulacak olan 10 milyon ton kapasiteli petrol ve petrokimya ve 10 milyon m3 kapasiteli doğalgaz işleme tesislerinden çıkacak yan ürünlerin işlenmesi amacıyle yakın zamanda inşa edilmesi planlanan karbomid fabrikası ve kimya sanayi parkı tesislerine gönderileceği, keza demir çelik alanında büyük çaplı entegre tesislerin kurulmasının öngörüldüğü, mermer, inşaat taşları ve hafif sanayi gibi alanların geliştirilmesinin arzu edildiği, bu bağlamda Azerbaycan Enerji Bakanlığı, Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı ve DEİK olarak, Türk firmalarını ilgilendirebilecek konularda seminer, konferans, bilgilendirme toplantılarının düzenlenmesinin yararlı olacağı ifade edildi.
Sağlık Bakanı ile görüşme sırasında, Azerbaycan’da devlet tarafından son yıllarda büyük yatırımların yapıldığı, modern ekipman ile donatılan 600 civarında yeni tıp merkezinin açıldığı, ancak dünya markası olan bu cihazların bakımı ve gerektiğinde tamiratı konusunda sıkıntı yaşandığı, Türkiye’den gelen doktor ve uzmanların özel kliniklerde kısa süreli faaliyet gösterdiklerini, bunun yerine Sağlık Bakanlığı aracılığıyla devlet hastanelerinde daimi kadro olarak görev yapmalarının arzu edildiği, her iki ülkeden ilgili bakanlık ve kurum temsilcilerinin katılımıyla bir çalışma grubunun oluşturulmasının, ortak bir toplantı neticesinde durum tespitinin yapılması ve bir eylem planının ortaya çıkarılmasının istendiği dile getirildi.
Tarım Bakanlığındaki toplantı sırasında, 20 Aralık 2014 tarihinde Bakü’de Azerbaycan Tarım Bakanlığı ve Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı himayelerinde, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destekleriyle, Azerbaycan Sahipkarlar (İşverenler) Konfederasyonu (ASK) ve DEİK / Türk-Azerbaycan İş Konseyi organizasyonunda gerçekleştirilen Tarım Konferansından alınan olumlu dönüşler dile getirilerek, benzer etkinliklerin ülke genelinde değişik bölgelerde düzenlenmesinin faydalı olacağı, örneğin ikincisinin Nahçıvan’da ilkbahar aylarında yapılabileceği, etkinlik gündemine seçilecek bölgeye göre tarımın ilgili alanlarının alınması, her üç ayda bir iki ülkeden uzmanlar, bilimadamları ve işadamlarının katılımıyla böyle bir toplantının yapılmasının arzu edildiği vurgulandı.
Aynı gün Azerbaycan’da İhracat ve Yatırımları Teşvik Fonu (Azpromo) Başkanı Rüfet Memmedov, Bakanlık Protokol Müdürü Samir Veliyev, Protokol Müşaviri Azer Rzayev, Devletlerarası Ekonomik İşbirliği Şubesi Müdürü Orhan Memmedov’un katılımıyla gerçekleştirilen Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev ile toplantı sırasında, Türkiye’deki Azerbaycanlı işadamları sayısının 1000’den fazla olduğu, İş Konseyi tarafından her yıl düzenlenen “Azerbaycanlı İşadamları ile Çalışma Yemeği”ne geçen yıl olduğu gibi Bakan Mustafayev’in memnuniyetle katılmayı arzu ettiği, ÜDİK çerçevesinde iki ülke Ekonomi Bakanlıkları tarafından başlatılan Türk işadamlarına vize muafiyeti çalışmalarının sonuçlandırılması amacıyla çaba sarf edildiği bildirildi.
Söz konusu toplantıda ayrıca, Azerbaycan ekonomisinde petrol dışı alanların geliştirilmesine büyük önem verildiği, ulaştırma, sağlık ve turizm sektörler için altyapı çalışmalarının hızla sürdürüldüğü, kurulmakta olan Sumgayıt Kimya Sanayi Parkı’na yabancı yatırımcıyı çekmek amacıyla 7 yıl boyunca vergi muafiyeti, hazır altyapı gibi hizmetlerin verileceği, bahsi geçen yerde gübre, tarım ve ev kimyasalları, temizlik maddeleri, ilaç üretimi gibi faaliyet alanlarına öncelik verileceği, bunun yanı sıra bölgelerde küçük sanayi mahallelerinin kurulması için ilgili çalışmaların başlatıldığı, bu mahallerden ilkinin Siyazan bölgesinde kurulmasının planlandığı, bu bağlamda TİKA ve KOSGEB’in yardımlarına ihtiyaç duyulacağı, öte yandan agropark ve hafif sanayi parklarının da kurulmasının gündemde olduğu, bunlardan ilkinin 500 büyükbaş hayvan kapasiteli şekilde Yalama bölgesinde oluşturulmasının planlandığı gibi hususlar dile getirildi.
11 Şubat tarihinde, Bakü’ye 31 km uzaklıkta olan Sumgayıt Teknoloji Parkına (STP) ziyaret yapılarak, aralarında plastik polimer borular fabrikası (doğalgaz, su, telekomünikasyon, sondaj vs. alanlarda kullanılan çok çeşitli boru üretimi), kablo (Avrupa’da toplam 4 adet bulunan en yüksek teknolojilerle donanımlı laboratuardan birine sahip), alüminyum ve bakır tel, sıcak galvaniz, elektrik ekipman ve elektronik cihazlar, güneş kolektörleri ve kazanlar, makine ve ağır sanayi, teknik gazlar üretimi fabrikaları gezildi. (ayrıntılı bilgi için: http://www.stp.az)
Daha sonra Sumgayıt Kimya Sanayi Parkına (SCIP) geçilerek, bölge hakkında ayrıntılı bilgi alındı. Yetkililer tarafından yapılan sunum çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Aliyev’in 2011 tarihli özel talimatı ile kurulması kararlaştırılan SCIP alanında, toplam 300 hektar arazı üzerinde inşa edilecek ambalaj, etiket, inşaat malzemeleri, kimyasallar, ilaç üretimi vs. tesislerin yanı sıra mesleki eğitim merkezinin (lisans üstü 2-3 yıllık) kurulacağı, burada yapılacak üretim için yurtdışından getirilen malzemeden gümrük vergisinin alınmayacağı, arzu edildiği takdirde Devlet Yatırım Şirketinin %25 sermaye katılımı ile firma kurulabileceği, ayrıca Sahipkarlığa (Girişimciliğe) Yardım Fonu tarafından %6 gibi düşük faizle kredi alınabileceği, toprak tahsisi için sembolik bir fiyatın (100 m2 için yaklaşık 16 kuruş) belirlendiği, sıfır gümrük vergisi ile ürünlerin BDT ülkelerine satılabileceği ancak ihracat teşviklerinin mevcut olmadığı gibi hususlar ifade edildi. (ayrıntılı bilgi ve sunum için: http://www.scip.az; https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4394)
Söz konusu seyahat çerçevesinde ayrıca, önceden Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın Türkiye Temsilciliği ve Türkiye’de faaliyet gösteren Azerbaycanlı İşadamları Birliği Başkanlığını yapan, 2013 yılında ise yeni kurulan “Azerbaijan High-Tech Park” CEO’su görevine atanan Seymur Ağayev ve İş Konseyi Karşı Kanat Başkanı görevini yürüten Rüfet Guliyev ile görüşmeler gerçekleştirildi.