Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Moğolistan İş Forumu, Moğolistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Luvsannyam Gantumur, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, DEİK Başkanı Nail Olpak, Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (MNCCI) Başkanı Tur-Od Lkhagvajav, DEİK/Türkiye-Moğolistan İş Konseyi Başkanı Özkan Öztürk ve iki ülke iş dünyası temsilcilerinin katılımlarıyla 17 Ocak 2025 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
DEİK ile Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (MNCCI) arasındaki mutabakat zaptının yenilendiği toplantıda e-ticaret ve deri sektöründe firmalar arasında iki mutabakat zaptı imzalandı.
Moğolistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Luvsannyam Gantumur, "İki ülke arasında stratejik ortaklık konumuna yükseltilen anlaşmaya devlet başkanları imza atmıştır. İş adamları arasında geliştirilen işbirliklerine de iki ülke sahip çıkacaktır. Bunu özellikle belirtmek isterim. Moğolistan'da yeni şirketler kurmanızı, yeni işler yapmanızı, üretmenizi, tanıtmanızı ve Orta Asya'nın kalbinde güzel faaliyetler yapmanızı yürekten temenni ederim. Şu anda maden ürünlerimizi, biraz ham olarak ihraç ediyor olsak da, daha yakın dönemde doğal kaynaklarımızı işleyerek nihai ürün elde ederek dünya pazarına satmayı düşünüyoruz" dedi.
Tuzcu: "Moğolistan, Türk firmalarının varlığını önemsiyor"
T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu ise, "Moğolistan son dönemde kişi başına gelir anlamında Türkiye gibi çok ciddi bir mesafe katetti. Önümüzdeki dönemde de kişi başına geliri 10 bin doların üzerine çıkarma hedefleri var. Yine dış ticarette bakır, kömür, demir cevheri, altın, uranyum gibi kaynakların işlenmiş ekonomi ürünlerine dönüştürülmesinde önemli perspektif sunuluyor. Önümüzdeki dönemde 150'ye yakın projeyi bizlere dün anlattılar. Bunlar arasında özellikle dikkatimizi çeken; termik santraller, hidroelektrik santraller, maden işleme fırsatları, bakır ve demir cevherleri. Bunları ekonomiye taşıyacak projelerle özellikle demir yolu inşasıyla, yatırımların güçlenmesi adına yeni bir dönemin planlamasını yapıyorlar. Burada Türk firmalarının varlığını önemsiyorlar. Türk firmalarının birçok alanda tarımsal ekonomiden müteahhitliğe çok büyük bir deneyimi mevcut. Avrupa'nın en önemli tarım ürünleri tedarikçisi durumundayız. Son dönemde Moğolistan'la her ne kadar belli ürünlerde, maden dışı ürünlerde ticaret geliştirmiş olsak da özellikle tarımsal ekonominin gelişmesine firmalarımızın katkısının olabileceğini düşünüyoruz" dedi.
Olpak: "Moğolistan'da internet kullanımının artması ve dijitalleşmeye olan ilgi, e-ticaret ve dijital teknoloji alanında fırsatlar oluşturuyor"
DEİK Başkanı Nail Olpak, "Moğolistan ile 140 milyon dolara yakın bir ticaret hacmimiz var ve bunu artıracak potansiyelimiz olduğunu düşünüyorum. Moğolistan'daki müteahhitlerimiz 400 milyon doları aşkın proje üstlenmişler. Ticaretimizin artması kadar, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin farklı sektörlere yayılması, ticaretten yatırımlara ve ikili iş birliklerine kadar çeşitlenerek devam etmesi çok önemli. Moğolistan'da internet kullanımının artması ve dijitalleşmeye olan ilgi, e-ticaret ve dijital teknoloji alanında fırsatlar oluşturuyor. Dolayısıyla, Türkiye'nin teknoloji sektörü, Moğolistan'daki dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilir. Dünya çapında öne çıkan Türk firmalarımız ve DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyimiz ile Moğol firmaları geleceğe yatırım yapabilirler. Enerjiden, sanayiye, tarımdan alt yapı yatırımlarına kadar neredeyse her alanda önemli yatırım imkanlarımız var. Moğol iş dünyasını da bu imkanlarımızdan daha fazla yararlanmak için ülkemizde yatırım yapmaya davet ediyorum. İki ülkenin de güçlü olduğu turizm ve ayrıca et işleme tesisi inşa etmek için hayvancılık alanında iş birlikleri yapılabilir. Moğolistan'ın sağlık turizme ilgisi yüksek ve sağlık alanında ülkede yatırımları yıldan yıla artıyor. Türkiye'nin sağlık sektöründeki başarılı ilerleyişini Moğolistan özelinde de değerlendirebiliriz" dedi.
Özkan: "Moğolistan'a yatırım yapmak isteyen firmalara devlet destekli teşvikler sunulmalı"
DEİK/Türkiye-Moğolistan İş Konseyi Başkanı Özkan Öztürk, "Moğolistan tarafından ilgili kurum/kuruluş temsilcileriyle iş birliğinde dış ticaret ve karşılıklı yatırımlarımızı geliştirmek üzere çalışmalar yapmaya hazır olmakla birlikte, iki ülke iş dünyası temsilcilerini sık sık bir araya getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Gümrük vergilerinin çok yüksek olması nedeniyle, yeniden revize edilerek oranların düşürülmesi mümkünse kaldırılması, Türkiye'den Moğolistan'a yatırım yapmak isteyen firmalara devlet destekli teşvikler sunulmalı, para transferi yapmanın daha kolay çözümleri için kamu ve özel bankacılık anlaşmaları yapılmalı, Türk firmalarının Moğolistan'da daha hızlı iş yapabilmesi için bürokrasinin kolaylaştırılması ve iki ülke arasında taşımacılık yapan firmalara akredite bir sisteme oluşturularak yaşanabilecek problemlerin önlenmesi gibi başlıca konulara çözümler bulunabilir" dedi.
İş Forumu'nun sponsorları ise, HNC İnşaat A.Ş., Aga Bullion, Green Chemicals®, Nata Holding ve Petlas oldu.
Moğolistan Cumhurbaşkanının ülkemize gerçekleştireceği resmi ziyareti kapsamında organize edilecek Türkiye-Moğolistan İş Forumu ve İkli Görüşmeler, Kurulumuz ev sahipliğinde 17 Ocak 2025, Cuma günü 13:30-18:00 saatleri arasında DEİK merkezi, İstanbul'da düzenlenecektir.
İki ülkeden ilgili Bakanların iştirakiyle gerçekleştirilmesi planlanan söz konusu İş Forumuna, kamu kurum ve kuruluşları, farklı sektörlerde faaliyet gösteren iş insanlarının katılımı öngörülmekte olup, iki ülke arasındaki iş ve yatırım imkânlarının değerlendirilmesi beklenmektedir.
Bahse konu etkinliğe ilişkin taslak program ve Moğol iş heyeti listesi ekte paylaşılmış olup, İş Forumuna sponsor olmak isteyen üyelerimizin ekte yer alan sponsorluk dosyasını dikkate almaları, etkinliğe katılmayı arzu eden firma ve kurum temsilcilerinin 14 Ocak 2025 saat 15:30'a kadar bağlantıda yer alan kayıt formunu doldurmaları gerekmektedir.
Detaylı bilgi için:
İş Forumu için: Tuğba Bal Bahar, İş Konseyleri Koordinatörü
E-posta: tbal@deik.org.tr
Tel.: 0212 339 50 00 / 50 55
Sponsorluk için: Selin Sirer, Üye İlişkileri ve Kaynak Geliştirme Direktörü
E-posta: ssirer@deik.org.tr
Tel: 0212 339 50 00 / 50 40
Moğolistan Parlamento Başkanı Sayın Zandanshatar Gombojav'ın ülkemize yapacağı resmi ziyaret vesilesiyle, Moğolistan'dan gelecek iş insanları heyeti ile DEİK/Türkiye-Moğolistan İş Konseyi ve Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde İkili İş Görüşmelerinin düzenlenmesi öngörülmektedir.
Bu bağlamda, 17 Ekim 2022, Pazartesi günü 11.00-12.30 saatleri arasında DEİK merkez ofisinde "Moğolistan Ulusal TSO ile İş Birliğinde Moğol ve Türk Firmaları Arasında İkili İş Görüşmeleri''ningerçekleştirilmesi planlanmakta olup, anılan etkinliğe isimleri ekte yer alan ilgili sektörleri temsil edecek konuk heyet üyelerinin katılımı beklenmektedir.
Söz konusu ikili görüşmelere katılmayı arzu eden üyelerimizin bağlantıda yer alan kayıt formunu en geç 14 Ekim 2022, Cuma günü saat 15.00'e kadar doldurmaları önemle rica olunur.
Detaylı bilgi için: Tuğba Bal Bahar, DEİK/Türkiye-Avrasya İş Konseyleri Koordinatörü (tbal@deik.org.tr, tel: 0531 892 36 72)
Taslak Program
10.30 – 11.00 Kayıt
11.00 – 11.10 Açış konuşmaları
11.10 – 12.30 İkili İş Görüşmeleri
İki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdüren Türkiye-Moğolistan İş Konseyi, iki taraflı ilişkileri canlı tutmak, Moğolistan'da iş yapmak isteyen Türk firmalarına ilk kaynaktan bilgi sağlamak amacıyla Moğolistan'dan gelen heyetler ile tanıtım toplantıları organizasyonu çalışmalarına devam etmektedir.
Bu kez, Moğolistan Çevre ve Turizm Bakanı Sayın Tserenbat Namsrai'ın Türkiye ziyareti çerçevesinde 6 Aralık 2019, Cuma günü 14:00-17:00 saatleri arasında DEİK ofisinde (adres: River Plaza, Büyükdere Caddesi, Bahar Sk. No: 13/9 D:10, 34394 Şişli, İstanbul) "Moğolistan Turizm Sektörü Tanıtım Toplantısı"nın gerçekleştirilmesi planlanmakta olup, anılan toplantıya Sayın Bakan Namsrai'ın ve Moğolistan Ankara Büyükelçisi Sayın Bold Ravdan'ın yanı sıra ekte yer alan heyet üyelerinin katılımı beklenmektedir.
Toplantı çerçevesinde Moğolistan'dan gelen heyet üyelerinin faaliyetleri hakkında bilgi vermeleri, anılan sektörle ilgili Türkiye iş çevrelerinin ilgisini çekebilecek iş ve yatırım olanaklarını anlatmaları ve karşılıklı olarak soruların cevaplanması planlanmaktadır.
Moğolistan yatırım ortamı sunumuna http://nda.gov.mn/backend/f/2019.pdf adresli internet bağlantısından ulaşılabilmektedir.
Söz konusu toplantıya katılmayı arzu eden üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1107/13971 internet adresinde bulunan online kayıt formunu en geç 5 Aralık 2019, Perşembe günü saat 18:00'e kadar doldurmaları gerekmektedir.
Ayrıca, taslak programda belirtilen resepsiyona tüm katılımcılar davetli olup, katılım durumlarıyla ilgili Moğolistan Ankara Büyükelçiliğine(e-posta: ankara4@mfa.gov.mn; tel.: +90 505 0908098) bilgi vermeleri önem arz etmektedir.
Türkiye ile Moğolistan arasında diplomatik ilişkiler kurulmasının ellinci yıldönümü vesilesiyle Moğolistan Ulusal Yönetim Akademisi (National Academy of Governance) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) organizasyonunda Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'a 4-9 Kasım 2019 tarihleri arasında heyet ziyareti gerçekleştirildi. Heyet ziyareti kapsamında 6 Kasım 2019'da Ulusal Yönetim Akademisi ev sahipliğinde Moğolistan-Türkiye İş Birliği Konferansı yapıldı. Konferans kapsamında Türkiye ve Moğolistan'dan uzman akademisyenlerin yanı sıra ilgili kurum/kuruluş temsilcileri tarafından ikili ilişkilerde geride bırakılan yarım asırlık tecrübeden faydalanarak gelecekte neler yapılabileceğine ilişkin sunum ve konuşmalar yapıldı. İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, konferans kapsamında ülkelerimiz arasındaki ikili ticari ilişkileri ve İş Konseyi faaliyetlerini ele aldığı sunumunu gerçekleştirdi.
İki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdüren Türkiye-Moğolistan İş Konseyi, iki taraflı ilişkileri canlı tutmak, Moğolistan'da iş yapmak isteyen Türk firmalarına ilk kaynaktan bilgi sağlamak amacıyla Moğolistan'dan gelen heyetler ile tanıtım toplantıları organizasyonu çalışmalarına devam etmektedir.
Bu bağlamda, Moğolistan'da madencilik sektöründe faaliyetlerini sürdüren Erdenes Mongol LLC firması Yönetim Kurulu Başkanı Gungaa Bayasgalan, CEO Purev Gankhuu ve Moğolistan Ankara Büyükelçisi Bold Ravdan'ın yanı sıra sektör temsilcilerinin katılımlarıyla 1 Şubat 2019 Cuma günü 10:00-12:00 saatleri arasında River Plaza'da "Moğolistan Madencilik Sektörü Tanıtım Toplantısı" gerçekleştirilecektir.
Toplantıda Moğolistan'dan gelen heyet üyelerinin faaliyetleri hakkında bilgi vermeleri, anılan sektörle ilgili Türkiye iş çevrelerinin ilgisini çekebilecek iş ve yatırım olanaklarını anlatmaları ve karşılıklı olarak soruların cevaplanması planlanmaktadır.
Moğolistan ekonomisi sunumuna https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-18199 adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
Söz konusu toplantıya katılmayı arzu eden üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/847/12230 adresli bağlantıda bulunan online kayıt formunu en geç 31 Ocak 2019 Perşembe günü saat 12:00'ye kadar doldurmaları gerekmektedir. Moğolistan'dan toplantıya iştirak edecek heyet üyelerinin ayrıntılı listesi karşı taraftan alınarak kayıt olan tüm katılımcılarımızla bilahare paylaşılacaktır.
Dönemin T.C. Başbakanı Binali Yıldırım'ın resmî ziyareti kapsamında yapılan yuvarlak masa toplantısı, Ulanbator'da 6-8 Nisan 2018 tarihinde düzenlendi. Söz konusu yuvarlak masa toplantısına farklı sektörlerde faaliyet gösteren iş dünyası temsilcilerimiz iştirak etti.
Türkiye-Moğolistan İş Konseyi ev sahipliğinde 8 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya; Moğolistan Meclis Başkanı Enkhbold Miyegombo, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Chinzorig Sodnom, Moğolistan Ankara Büyükelçisi Bold Ravdan, Moğolistan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ayursaikhan Tumurbaatar, Moğolistan İstanbul Başkonsolosu Munkh-Ochir Enebish, diğer resmî yetkililer, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Moğolistan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül ve 18 özel sektör temsilcisi iştirak etti. Cengiz Gül, yaptığı açılış konuşmasında iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğinin gelişimine değinerek 2001 yılında kurulan Türkiye-Moğolistan İş Konseyinin oynadığı rolün altını çizdi. Konuşmasında ikili ticaret rakamlarına dair bilgiler de aktaran Gül, iki ülke arasında toplam ticaret hacminin 26 milyon dolar seviyesinde olduğunu ve 20-21 Mart 2018 tarihleri arasında Ulanbator'da gerçekleştirilecek Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'nı takiben ikili ticaret hacminin 50 milyon dolar seviyesine çıkarmayı arzuladıklarını kaydetti. Nail Olpak, Moğolistan Hükümeti'nin coğrafi komşuları Rusya ve Çin'den sonra Türkiye'yi üçüncü komşuları olarak belirtmelerinin iki ülke arasındaki karşılıklı güçlü ilişkiye örnek teşkil etmekte olduğunu söyledi. Olpak, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde ellinci yıla girerken hâlihazırda imzalanmış 100'ün üzerinde anlaşma ile sıkı ekonomik bağlarımızın bulunduğunu aktardı.
10 – 11 Mayıs 2016 tarihlerinde Moğolistan’ın başkenti Ulan Bator’da T. C. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in Eşbaşkanlığında gerçekleştirilecek olan Türkiye – Moğolistan Ekonomik ve Ticaret Karma Komisyonu (KEK) VIII. Dönem Toplantısı ile eş zamanlı olarak Türkiye – Moğolistan İş Konseyi tarafından toplantı ve çeşitli tesis ziyaretleri düzenlenecektir.
Anılan etkinliğe KEK Eşbaşkanı Sayın Tuğrul Türkeş’in, Moğolistan’ın üst düzey devlet ve hükümet yetkilileri, yerel kamu kurumlarının yöneticileri, özel sektör kuruluşlarının temsilcileri ve işadamları katılacaktır.
Toplantıda hükümet yetkilileri ve iş dünyası kuruluşları temsilcilerinin karşılıklı işbirliği olanaklarına ilişkin sunumlar yapması ve iki ülke işadamları arasında iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Bu bilgiler ışığında anılan ziyarete katılımı arzu eden üyelerimizin, 2 Mayıs 2016 Pazartesi günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/186/6677 bağlantısındaki katılım formunu eksiksiz olarak doldurmaları, ayrıca İstanbul-Ulan Bator-İstanbul uçak biletleri, Ulan Bator’da 5 yıldızlı otelde 2 gece konaklama, 2 gün boyunca öğle ve akşam yemekleri, şehiriçi transferler, tercüme, rehber hizmetleri vb. organizasyonel masraflar dahil olmak üzere 1.500 USD tutarındaki avans ücretinin ödendiğine dair banka dekontunu ve pasaportunun fotoğraflı kısmının taranmış halini DEİK’e (H. Çağla Mazlum; Tel. 0212.3395010; e-posta: cmazlum@deik.org.tr) iletmelerini rica ederim.
Uçuş programı nedeniyle heyet sayısı sınırlı olup, müracaatlar başvuru sırasına göre değerlendirilecektir. Moğolistan T.C. vatandaşlarına vize uygulamamaktadır.