DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi ve İş Konseyi Karşı Kanat Kuruluşu KEIDANREN (Japonya İş Federasyonu) iş birliğinde Tokyo'da "27. Japonya-Türkiye İş Konseyi Ortak Toplantısı" düzenlenecektir. Anılan toplantıya T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat'ın ve önde gelen Türk kamu temsilcilerinin katılımı öngörülmektedir.
Ülkelerimiz arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılında gerçekleştirilecek bu önemli toplantı vesilesiyle, Japonya ile süregelen ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gelecek dönemde ortak iş birlikleriyle geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi konusunda potansiyel fırsatlar değerlendirilecektir. Dünyanın en büyük ekonomilerinden olan Japonya ile otomotiv ve yan sanayi, enerji, inşaat ve altyapı, imalat sanayi, gıda, turizm(hizmet sektörü), finans, elektronik ve makine, lojistik gibi sektörlerde karşılıklı iş birliği ve yatırım fırsatları ele alınacaktır. İkili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna, Orta Doğu, Afrika ve Avrasya gibi denizaşırı coğrafyalarda Türk-Japon ortaklığı da önemli bir başlık olarak yer alacaktır.
Keidanren'in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek toplantıya Japonya'dan üst düzey iş ve kamu temsilcileri katılım sağlayacaktır. Bu çerçevede Japon iş dünyası ile networking imkanı bulunacaktır. Geçtiğimiz yıl İzmir'de gerçekleştirilen 26. Türkiye-Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı'na" katılım sağlayan Japon iş heyetinde yer alan firmalar ekte yer almaktadır.
Bu bilgiler ışığında ikili ticari ve yatırım ilişkilerimizin geleceğine önemli katkı sağlayacak toplantıya katılımınızı diler, katılmak isteyen üyelerimizin 9 Eylül 2024 Pazartesi günü mesai bitimine kadar katılım ücretiyle birlikte kayıt formunun doldurulması rica olunur.
Detaylı bilgi için irtibat:
Aycan Damalı, İş Konseyi Koordinatörü, 0212 339 50 00 / 50 74
Tuncer Bal, İş Konseyi Koordinatörü, 0212 339 50 00 / 51 22
E-mail: japan@deik.org.tr
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK, Türk ve Japon iş dünyasını denizaşırı ülkelerde iş birliği için 16 Mayıs 2024 tarihinde İstanbul'da bir araya getirdi. Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Katsumata Takahiko, DEİK Başkanı Nail Olpak, Japonya İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu (NEXI) Başkanı Atsuo Kuroda, DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Ahmet Çalık, Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney ve 180'ne yakın iş insanının bir araya geldiği "Türkiye-Japonya Denizaşırı İş Birliği Konferansı"nda iki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracak yeni fırsatlar ele alındı.
Konferansın açılışında konuşan Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Türkiye ile 40 yıldır çalıştığını, Türkiye'nin olağanüstü bir şekilde geliştiğinin altını çizdi. Katsumata, "Türkiye ve Japonya'nın iş birliğini hedefleyen Türkiye-Japonya Denizaşırı İş Birliği Konferansı'nın çok verimli olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin bölgesel açıdan önemi de bir hayli yüksek. Biz sadece Türkiye ve Japonya arasında değil üçüncü ülkelerde Türkiye ve Japonya'nın güçlü avantajlarını değerlendirerek iş birliği yapıyoruz." dedi.
Olpak: "Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminde ihracat-ithalat dengesini sağlamalıyız"
Japonya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin uzun yıllara dayandığına dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak, "Bu yıl, diplomatik ilişkilerimizin 100. yılını kutluyoruz. Dış politikamızdaki "Yeniden Asya Açılımı" ve Ticaret Bakanlığımızın ‘'uzak ülkeler stratejisi'' çerçevesinde Japonya, Türkiye için Asya-Pasifik coğrafyasındaki önemli ortaklardan birisi. Türkiye'nin "Yeniden Asya Açılımı" ve Japonya'nın "Serbest ve Açık Indo-Pasifik" stratejisi, örtüşen vizyonlara sahip. Buradan hareketle, Türkiye ve Japonya iş birliğini, denizaşırı iş birliklerinde, bölgesel ve küresel ortaklıklarla ileriye taşıyabiliriz. Ekonomik ilişkilerimizin rakamsal boyutuna gelince, Türkiye, Japonya ile dış ticaretinde net ithalatçı konumunda. Japonya ile 6 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmimiz var. Türkiye Japonya ikili ticaret hacmine ve ihracat ithalat dengesine baktığımızda, rakam ve dengenin yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu noktada dengeli bir ticaret hacmi yakalamamız için hepimize görev düşüyor. Japonya ile AB arasında 2019 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'ndan sonra, Türkiye ile Japonya arasında müzakereleri devam eden Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının, iki ülkenin de faydasına olacak dengeli bir şekilde sonuçlanmasını arzu ediyoruz" dedi.
Tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği küresel dünyada Türkiye'nin önemli bir üretim ve ihracat kapasitesine sahip olduğuna dikkat çeken Olpak, "Japon iş dünyası ile bu potansiyelimizi üçüncü ülkelerde de her iki ülkenin çıkarları doğrultusunda kullanabileceğimizi düşünüyoruz. Gelecek yıllarda oluşacak tedarik zincirleri haritasında gerek Avrupa'da gerekse diğer pazarlarda, Türkiye'nin pozisyonun güçleneceğini ifade etmek istiyorum. Ukrayna-Rusya savaşının bitmesinden sonra, Japonya Türkiye ile Ukrayna'nın yeniden inşa sürecinde birlikte çalışmayı arzu ediyor. Ülkemizde önemli alt yapı projelerinde Türk-Japon ortaklığının başarılı sonuçlarını gördük, burada da güzel işler yapabiliriz. Elbette; Afrika, Orta Doğu, Avrasya'da da, alt yapı ve üst yapı projelerinde ortaklıklar yapabiliriz. Girişimcilik ve akıllı şehirler, telekomünikasyon ve dijitalleşme gibi alanlarda da iş birliği yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bugünkü gündemimizde önemli yer tutan NEXI destekli projelerin, NEXI ile Eximbank, Çalık Enerji, Deutsche Bank ve SMBC arasındaki anlaşmaların şimdiden hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.
Kurado: "NEXI olarak Türk ve Japon şirketlerini desteklemeye devam edeceğiz"
Japonya İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu (NEXI) Başkanı Atsuo Kurado ise "Bu yıl iki ülkemizin diplomatik ilişkilerinin 100. yılını kutluyoruz. Kamu-özel sektör iş birliğimizi ivme katacak önemli bir konferans için bir aradayız. Türk ve Japon halkları arasında uzun yıllara dayanan, küresel ölçekte siyasi, ekonomik ve insani bakımdan çok güçlü bağlara sahibiz. Şirketlerimiz arasında bugüne kadar gerçekleştirilen pek çok değerli proje var. Çam ve Sakura hastanesi de NEXI'nin desteğiyle Türk ve Japon şirketlerinin ortak yatırımıyla yapıldı. Bu yıl da ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğine inanıyoruz. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı gibi jeopolitik gelişmelerde ülkelerimiz sorunların çözümü noktasında önemli rol oynayacaktır. Elbette değişen bir dünya ekonomisi ve risklerin arttığı bir küresel ticaret ortamın içindeyiz. Uzay, mobilite, karbon salınımının azaltılması ve enerji gibi pek çok alanda önümüzde riskler bulunuyor. Ancak risklerin ortadan kalkması ve yeni fırsatların en iyi şekilde değerlendirilmesi için Türkiye ve Japonya'nın güçlü iş birliği yapacağına eminiz. NEXI olarak şirketlere ihracat ve yatırım sigortası ile finansman noktasında kredi destekleri sunuyoruz. Özellikle üçüncü ülkelerde ve denizaşırı iş birliği noktasında birlikte çalışmak için geleceğe yönelik projelere destek sunmak önceliğimiz olacak. Önümüzdeki dönem de Japon ve Türk şirketlerini kuvvetli biçimde desteklemeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Çalık: "6 milyar dolarlık ikili ticaret hacmimizi en kısa zamanda yükseltmemiz gerektiğine inanıyorum"
DEİK bünyesinde kurulan ikinci İş Konseyi olarak 1986 yılından beri Japonya'daki paydaşlarıyla uyum içerisinde, yakın ve verimli bir şekilde çalıştıklarını belirten DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Ahmet Çalık, "Bugün İş Konseyi faaliyetlerimiz kapsamında, ülkelerimizin kıymetli kuruluşları NEXI, JETRO ve Türk Eximbank katkılarıyla Türk ve Japon ortaklığını bir sonraki aşamaya taşıyacak olan denizaşırı iş birliği çerçevesinde bir araya geldik. Türkiye, Japonya ile dış ticaretinde net ithalatçı konumundadır. 6 milyar dolarlık ikili ticaret hacmimizi en kısa zamanda yükseltmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu noktada, ülkemizin güçlü ve kabiliyetli iş gücünü de göz önünde bulundurarak, Japon iş dünyasını Türkiye'ye daha çok yatırım yapmaya davet ediyorum. Türk iş dünyası olarak, Türkiye ile Japonya arasındaki Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın bir an önce sonuçlanmasını ümit ediyoruz. Enerji dönüşümü, dijital dönüşüm, altyapı ve turizm başta olmak üzere deprem ve afet yönetimi, eğitim ve AR-GE gibi iş birliğimizi artırabileceğimiz farklı alanlar bulunuyor. Türkiye ve Japonya olarak çok daha güçlü ve kalıcı projelere imza atacağımıza yürekten inanıyorum, NEXI'ye ise ülkemiz ekonomisine güvenleri ve destekleri için teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Toplantının açılış konuşmalarının ardından, NEXI destekleriyle "Türk Eximbank – Nippon Export and Investment Insurance (NEXI) – SMBC" ve Çalık Enerji - Deutche Bank 2 anlaşma olmak üzere 3 iş birliği anlaşması imzalandı.
DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi ve İş Konseyi Karşı Kanat Kuruluşu KEIDANREN (Japonya İş Federasyonu) iş birliğinde 1 Kasım 2019 tarihinde KEIDANREN ev sahipliğinde Tokyo'da ‘'25. Türkiye-Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı'' düzenlenecektir.
5 triyon dolar büyüklüğündeki ekonomisi ve 1,5 trilyon dolara sahip dış ticaret hacmiyle dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya, otomotiv ve yan sanayi, imalat sanayi, gıda ve altyapı sektörlerine özel ilgi göstermektedir.
Yaklaşık 200 Japonya sermayeli firmaya ev sahipliği yapan ülkemize, 2000 ile 2019'un ilk 4 ayı arasındaki dönemde Japonya'dan yaklaşık 3,3 milyar dolar büyüklüğünde doğrudan yatırım gerçekleşmiştir. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, iki ülke temsilcileri ve üst düzey iş insanları geçtiğimiz ay Yokohama'da gerçekleştirilen Uluslararası Afrika Konferansı'nda (TICAD7) bir araya gelmiş, Afrika kıtasında iş birliği geliştirme hedeflerinde mutabık kalmıştır.
Taslak programı ekte yer alan söz konusu toplantıya enerji, elektronik, makine, altyapı ve inşaat sektörleri başta olmak üzere Japonya'dan üst düzey iş insanları katılım sağlayacaktır.
Bu bilgiler ışığında anılan toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin 20 Ekim günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1027/12644 linkinde yer alan katılım formunu doldurmaları rica olunur.
Türkiye-Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı, Türkiye-Japonya İş Konseyi ve karşı kanat kuruluşu KEIDANREN iş birliğinde 19 Eylül 2018 tarihinde İstanbul'da düzenlendi. İkili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacı ile yapılan toplantıda, Japonya'dan Türkiye'ye gelmesi hedeflenen yeni yatırım fırsatları ve 3'üncü ülkelerdeki iş birliği olanakları değerlendirildi. Toyota, Mitsubishi ve Daikin gibi Japon devi firmaların üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda, 500'e yakın Türk ve Japon iş insanı bir araya geldi.
Toplantıya T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Murat Mercan, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, KEIDANREN Eşbaşkanı Kenichiro Yamanishi, KEIDANREN Eşbaşkanı Tamotsu Saito, Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı ve iki ülkeden toplam 500'e yakın iş insanı katılım gösterdi. Toplantıda konuşan Bakan Mustafa Varank, bu toplantının iki ülke arasındaki ticari ilişkileri bir üst düzeye taşıması açısından fırsat olduğunu düşündüklerini belirtti. Bakan Varank, "Japon firmaları uzun bir süredir ülkemizde faaliyet gösteriyor. Üretime, ihracata ve istihdama katkı sağlıyor. Ülkemizde doğrudan yatırımcılarla ilgili liberal ve şeffaf bir mevzuat var." dedi. Türkiye'nin son 16 senede 200 milyarın üzerinde doğrudan yatırıma ev sahipliği yaptığını söyleyen Varank, "Bu süreçte Japonya, 2,7 milyar dolar ile Türkiye'ye sermaye ihraç eden ülkeler arasında 15'inci sırada yer aldı. Ben bu rakamın mevcut potansiyeli yansıtmadığını düşünüyorum. İnşallah daha çok çalışacağız ve bu rakamı arttıracağız." diyerek sözlerini tamamladı. Nail Olpak, 1890'lı yıllarda başlayan iki ülke arasındaki ilişkilerin, özellikle son yıllardaki yoğun diplomasi ve iş temaslarının da etkisiyle çok yol kat ettiğini kaydederek"Türkiye'de otomotiv ve yan sanayi, çelik endüstrisi, imalat sanayi, gıda ve altyapı sektörlerinde faaliyet gösteren Japonya sermayeli firma sayısı 200'ü aştı." diye konuştu. Olpak, şunları söyledi: "Bu toplantının, Japonya'nın Türkiye'deki yatırımlarını da arttırması ve karşılıklı ticaretimizin daha dengeli bir yere gelebilmesi için önemli bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Türkiye, Japonya için 1,6 milyarlık bir pazara ulaşılabilen iyi bir köprü. Dış ticaret hacmi 4,7 milyar dolar olan ülkelerimiz arasında, Türkiye yaklaşık 3,8 milyar dolarlık bir açık veriyor. Bunun önümüzdeki yıl ülkelerimiz arasında imzalanmasını beklediğimiz STA ile biraz daha dengeleneceğine inanıyoruz. Bu perspektifle; karayolu taşıtları için aksam, otomobil yan sanayi ve aksesuarları, balık, makarna, çinko, sebze gibi alanlarda Türkiye için ek ihracat fırsatları oluşacağını öngörüyoruz." Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Japonya'nın özellikle imalat sektörü açısından Türkiye'de yatırımları bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin istihdamına ve ihracatına katkıda bulunduğuna dikkat çekti. Türklerin becerileri ve çalışkanlığı ile Japon gücünün birleştiğini vurgulayan Büyükelçi Miyajima, şöyle devam etti: "Türkiye'nin bölgesel gücünü hissediyoruz. Japonya, dünyanın küresel bir gücüdür ve plan yaparak hareket eder. Şimdi dünyanın bütün ilgisi Japonya'da. Türkiye; ortalama yaşı 31 olan genç ve çalışkan iş gücüne sahip, sadakate önem veren, 2023 yılında 100'üncü yılını karşılayacak ve bugüne kadar birçok krizi aşarak gelmiş bir ülke." Türkiye'nin Asya açılımının esas olarak 1980'lerin başlarında, Japon şirketlerinin Türkiye'ye gelmesiyle başladığını hatırlatan Şerif Tosyalı, Türkiye'nin doğuya yaklaşırken ekseninin kaydığı ve batıdan uzaklaştığı endişelerinin kesinlikle doğru olmadığını vurguladı. Japonya referanslı bir örnek veren Tosyalı, "Ülkemizde yaklaşık 200 civarında Japon firması var ve çoğu burada üretim yapıyor ve firmalar sadece iç pazara değil, Gümrük Birliğinin de sağladığı avantajlardan yararlanarak Avrupa'ya ihracat yapıyor. Beraber çalışıp ürettik ve beraber kazandık. Bundan sonra da kazanmaya devam edeceğiz." dedi.
Türk ve Japon İş Dünyasından Afrika Atağı
Türkiye-Japonya Afrika'da İşbirliği Paneli; DEİK ev sahipliğinde Japonya İstanbul Başkonsolosu Hisao Nishimaki, Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı, Türkiye- Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Volkan Kazova, JBIC (Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası) Orta Doğu ve Afrika Bölge Sorumlusu Masayuki Tanimoto'nun katılımları ile İstanbul'da gerçekleşti. Türkiye ve Japonya'nın Afrika'daki mevcut iş potansiyeli, fırsatlar, öne çıkan sektörler ve olası yeni iş ortaklıklarının ele alındığı toplantıda Türk ve Japon iş insanları bir arada buluştu. Türkiye ve Japonya'nın tarih boyunca hep dost olduğuna ve daima yaralarını birlikte saran iki ülke olduğuna değinen Şerif Tosyalı, "Günümüz ekonomisi küresel ticaret savaşlarına tanık olurken bu dönemde yine tarihî dostumuz Japonya ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizi geliştirmemiz tesadüf değil. Biz Fukuşima'dan Marmara depremine kadar her zaman birbirimize destek olduk ve en kötü anlarda bile yaralarımızı birlikte sardık. Türkiye- Japonya İş Konseyi olarak, Japonya ile olan ikili ekonomik ilişkilerimizi geliştirmeye odaklanırken Afrika'da da güçlü ortaklıklar kurmaya devam etmek için büyük bir motivasyon taşıyoruz.
Türkiye ve Japonya'nın şu anda Afrika'da önemli yatırımları bulunuyor. Türkiye'nin Afrika'daki toplam yatırım miktarı yaklaşık 6,5 milyar dolar iken, Japonya'nın da 10 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. Önümüzdeki dönemde Afrika'da ortak yatırımlara ve yeni iş birliklerine imza atacağımıza inanıyoruz." şeklinde konuştu. DEİK'in Afrika kıtasında 45 ülkede yer alan İş Konseyleri aracılığıyla 50 iş dünyası kuruluşu iş birliğinde ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi adına kilit bir rol oynadığını ifade eden Volkan Kazova ise "Japonya 3,9 milyar dolarlık ticaret hacminin yanı sıra Türkiye'de faaliyet gösteren 200 Japon şirketiyle de Türkiye için çok önemli bir ticari ortak. Türkiye ile Japonya arasındaki bu güçlü ekonomik ve ticari ilişkilerin, Afrika özelinde yeni iş birliklerinin kapısının aralaması açısından büyük önem taşıyor. İnşaat, enerji, gıda, altyapı ve sağlık gibi alanlarda Afrika'daki iş birliğimizin güçlü bir sinerjiyle ivme kazanacağını öngörüyoruz. Türkiye'nin hâlihazırda Afrika'da her biri 50 milyon doların üzerinde olan pek çok inşaat ve altyapı projesi bulunuyor." dedi.
Panelin Türkiye ve Japonya'nın Afrika'daki geleceği açısından stratejik bir önemi sahip olduğuna değinen Masayuki Tanimoto, sözlerine şöyle devam etti: "Afrika özelindeki bu stratejik iş birliğimizin geçmişi de yaklaşık 2 yıl öncesine dayanıyor. Türkiye ile Afrika gibi bir coğrafyada ekonomik ve ticari açıdan karşılıklı kazanımlar getirecek bu iş birliği vizyonunu çok önemsiyoruz. Japonya olarak Avrupa ülkeleri ile de benzer iş birliklerimiz bulunuyor. Özellikle İngiltere ile Afrika bölgesinde çeşitli ortak projelerimiz mevcut. Bu sene de Japonya'da Türkiye yılı ilan edildi. Afrika'daki altyapı projelerini teşvik etmek için Türk inşaat firmaları ile birlikte çalışmamız gerekiyor."
DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi ve İş Konseyi Karşı Kanat Kuruluşu KEIDANREN (Japonya İş Federasyonu) iş birliğinde 19 Eylül 2018 tarihinde Four Seasons Bosphorus Hotel'de "24. Türkiye-Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı" düzenlenecektir.
ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti'nden sonra dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya; otomotiv ve yan sanayi, imalat sanayi, gıda ve altyapı sektörlerine özel ilgi göstermektedir. 31 Aralık 2017 tarihi itibariyle ülkemizdeki Japonya sermayeli firma sayısı 200 civarındadır. 2002-2017 dönemi içerisinde ülkemizdeki Japon doğrudan sermaye yatırımlarının tutarı yaklaşık 2,2 milyar ABD Dolarıdır. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından sağlanan krediler ile Haliç Köprüsü, Hasan Uğurlu Barajı ve HES, Altınkaya Barajı ve HES ile Marmaray gibi çok önemli projelere finansman sağlanmıştır.
Taslak programı ekte yer alan söz konusu toplantıya enerji, elektronik, makine, otomotiv ve lojistik sektörleri başta olmak üzere Japonya'dan üst düzey 70 iş insanı katılım sağlayacaktır.
Bu bilgiler ışığında anılan toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin 7 Eylül 2018 Cuma günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/706/10510 linkinde yer alan katılım formunu doldurmaları rica olunur.
Japonya Başbakanı Sn. Shinzo Abe’nin G-20 kapsamında Türkiye’ye gerçekleştirecekleri ziyaret vesilesiyle, her iki ülke Başbakanları ve T.C. Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekci’nin katılımıyla JETRO (Japon Dış Ticaret Teşkilatı) ve DEİK işbirliğinde 14 Kasım 2015 Cumartesi günü 11:00-14:30 saatleri arasında Conrad Hotel İstanbul’da Japonya-Türkiye İş Forumu düzenlenecektir.
Forum kapsamında, Türkiye ile Japonya arasındaki işbirliği fırsatları değerlendirilecek, Türk ve Japon iş adamları tarafından sunumlar gerçekleştirilecektir.
Bu çerçevede, anılan toplantıya katılmak isteyen firma temsilcilerinin https://www.jetro.go.jp/ form5/pub/bda/02e linkinde yer alan online kayıt formunu en geç 9 Kasım 2015, Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar doldurmaları rica olunur.
Taslak Program
11:00-11:30 Kayıt
11:30-12:00 Açılış Konuşmaları
12:00-14:30 Sunumlar
1986 yılından bu yana faaliyet gösteren DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi’nin 23. Ortak Toplantısı 5 Kasım 2015 tarihinde İş Konseyi Karşı Kanat Kuruluşu Japonya İş Federasyonu (Keidanren) ve DEİK işbirliğinde Tokyo’da gerçekleştirilecektir.
Türkiye ve Japonya’da iş ve yatırım yapmak isteyen firmalar için büyük fırsatlar içeren toplantı çerçevesinde hukuk, enerji, inşaat-altyapı, teknoloji, sağlık hizmeti, otomotiv ve üretim sektörlerinde işbirliği olanakları değerlendirilecektir. Toplantıya katılım sağlayacak 50 Japon firmasına ilişkin liste ve taslak program ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Toplantıya katılım bedeli 200 USD olup, ilgili hesap numarasına (İş Bankası Beyoğlu Şubesi IBAN TR60 0006 4000 0021 0113 3147 12 dolar hesabı) yatırılarak online kayıt işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Arzu eden katılımcılar için paket program (2 gece konaklama, toplantı giderleri, transfer hizmeti dahil olup uçak rezervasyonları katılımcıların kendilerine aittir.) hizmeti sunulacak olup, ücret katılımcı sayısına göre belirlenecektir. T.C. vatandaşları Japonya’ya yapacakları seyahatlerinde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Bu çerçevede, anılan toplantıya katılmak isteyen firma temsilcilerinin http://portal.deik.org.tr /KatilimFormu/112/4735 linkinde yer alan katılım formunu doldurarak, ödeme dekontunu en geç 21 Ekim 2015, Çarşamba günü mesai bitimine kadar DEİK’e (Ecem Mirzaloğlu, E-mail: emirzaloglu@deik.org.tr, Tel: 0212 339 50 18) iletmeleri rica olunur.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 7-9 Ekim 2015 tarihleri arasında Japonya’ya gerçekleştirecekleri resmi ziyaret kapsamında 8 Ekim 2015 Perşembe günü Tokyo’da üst düzey CEO Roundtable toplantısı düzenlenecektir.
Japonya ile ticaret ve yatırım ilişkisi olan firmalarımızın üst düzey yöneticilerinin katılımında fayda görülen ziyaretin lojistik hizmetleri DEİK tarafından paket program dahilinde katılımcılara sağlanacaktır. Tarifeli sefer ile gidiş-dönüş, konaklama, tercümanlık hizmetleri, iş forumuna katılım kapsamında oluşturulacak paket programın avans ücreti olarak belirlenen 4000 ABD Doları’nın en geç 30 Eylül 2015 Çarşamba günü mesai bitimine kadar ilgili hesap numarasına (İş Bankası Beyoğlu Şubesi IBAN TR60 0006 4000 0021 0113 3147 12 dolar hesabı) yatırılarak online kayıt işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Söz konusu seyahatin detaylı programı katılımcılara bilahare bildirilecektir. Türk vatandaşları Japonya’ya yapacakları seyahatlerinde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Bu çerçevede, anılan ziyarete katılmak isteyen firma temsilcilerinin http://kayit.deik.org.tr/Katilim Formu/99/5448 linkinde yer alan katılım formunu eksiksiz doldurarak en geç 30 Eylül 2015, Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar avans ödeme dekontu ile birlikte DEİK’e (İlgili Kişi: Ecem Mirzaloğlu, Tel: 0212 339 50 18, E-posta: emirzaloglu@deik.org.tr) iletmeleri rica olunur.
JAPONYA TİCARET VE SANAYİ ODASI VE OSAKA TİCARET VE SANAYİ ODASI HEYETİ İLE İKİLİ GÖRÜŞMELER
Martı İstanbul Otel, 14 Şubat 2014
TOBB/DEİK ve Japonya Ticaret ve Sanayi Odası ve Osaka Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, Japon ve Türk firmaları 14 Şubat 2014 tarihinde Martı İstanbul Otel’de bir araya gelerek ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sn. Ç. Ali Kopuz, Türk-Japon İş Konseyi Başkan Yardımcısı Sn. Mehmet Sami ve Japonya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü Sn. Kazuo Nishitani söz aldı.
Türk- Japon iş Konseyi Başkan Yardımcısı Mehemt Sami konuşmasında, Türkiye’nin 400 Milyar Dolar ile dünya ticaretinin %1’ini yaptığına değinerek Japonya’yı Türkiye’de ve Türk ihracatçıları Japon piyasalarında daha aktif görmek istediğini dile getirdi. Japon firmalarca Türkiye’nin üretim üssü olarqk görülebileceğini vurguladı.
Japonya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü,Japonya’dan ilk defa bu kadar kalablık bir KOBİ heyetinin Türkiye’Ye ziyaret ettiğini belirterek bu toplantı ile ilşkilerimizin KOBİlerimz arasında da ivme kazanacağına inandığını belirtti.
Son oarak TOBB yönetim Kurulu Üyesi Çamur Ali Kopuz konuşmasında Japon ve Türk KOBİ’lerinin dinamizmini ve hareket esnekliği kabiliyetini birleştirerek ikili ekonomik ilişkilerimize yeni bir boyut kazandırabileceğine olan inancını vurguladı. Konuşmaların ardından Japon katılımcı firmalar ve Türk katılımcı firmalar ikişer dakikalık konuşmalar ile kendilerini ve firmalarını tanıttılar. Daha sonra öğle yemeği eşliğinde ikili görüşmelere geçildi. Toplantı bir saat süren ikili görüşmelerin ardından sona erdi.