T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde Malezya, Endonezya ve Pakistan'a gerçekleştirilen resmi ziyaret kapsamında DEİK'in organizasyonunda düzenlenen İş Forumları, 11-13 Şubat 2025 tarihlerinde gerçekleştiriyor. Asya Pasifik ülkelerine düzenlenen resmi ziyaretlerin ilk durağı Malezya oldu.
DEİK organizasyonunda düzenlenen Malezya-Türkiye İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Malezya Başbakanı Enver İbrahim'in teşrifleriyle T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, T.C. Kuala Lumpur Büyükelçimiz Emir Salim Yüksel, DEİK Başkanı Nail Olpak, Malezya Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (NCCIM) Başkanı Dato' Seri N. Gobalakrishnan, DEİK/Türkiye-Malezya İş Konseyi Başkanı Mehmet Demiroğlu ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 11 Şubat 2025 tarihinde Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da gerçekleştirildi.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi küresel güç merkezi yapana ve Türkiye Yüzyılı'nı inşa edene kadar durmadan, dinlenmeden sabırla çalışmayı sürdüreceklerini söyledi. Bölgedeki merkezi konumu, 25 yılı aşkın süredir kaydettiği dış ticaret fazlası ve özellikle son dönemde artan doğrudan yabancı yatırımlarıyla Malezya'nın tüm dünyanın dikkatini çektiğini aktaran Erdoğan, ülkenin bu geniş potansiyelinden istifade etmek amacıyla ticaret ve yatırım alanlarında son yıllarda önemli yol kat ettiklerini belirtti. 2015'te 1,7 milyar dolar olan ikili ticaret hacmini 2024'te 5 milyar doların üzerine çıkardıklarına işaret eden Erdoğan, "Yeni hedefimizi bu ziyaretimizde ticaret dengesini de dikkate almak suretiyle 10 milyar dolar olarak tespit ettik. İkili iktisadi ve ticari ilişkilerin bir diğer önemli boyutu, şüphesiz karşılıklı yatırımlardır. Malezya, 2023 yılında ASEAN ülkeleri arasında Türkiye'ye en fazla yatırım yapan ikinci ülke olmuştur. Malezya'nın ülkemizdeki yatırımlarının önemli kısmını, Khazanah Nasional bünyesindeki firmaların sağlık, ulaştırma ve enerji sektörlerimizdeki girişimleri teşkil ediyor" dedi.
Erdoğan: "Malezya, 2023 yılında asean ülkeleri arasında Türkiye'ye en fazla yatırım yapan ikinci ülke olmuştur"
Malezya ile 2015'te yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasının tüm ASEAN bölgesinde bu türden ilk anlaşma olduğunu anımsatan Erdoğan, bu anlaşmanın kapsamının hizmetler, yatırımlar ve elektronik ticaret sektörlerini içerecek şekilde genişletildiğini, Malezya'nın ASEAN üyesi ülkeler arasında Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı hâline geldiğini ifade etti. Malezya'nın, Türkiye'nin özel önem ve öncelik verdiği ülkeler arasında olduğuna işaret eden Erdoğan, savunma sektöründe iş birliğinin meyvelerini toplamaya başladıklarını söyledi. Erdoğan, "Bugün ASELSAN, HAVELSAN ve 100'ü aşkın personeli ile TUSAŞ başta olmak üzere savunma sanayi firmalarımız, Malezya'da başarılı işlere imza atıyor" dedi. İkili ticarette millî para birimlerinin kullanılmasının, üzerinde önemle durulması gereken bir başka konu olduğuna işaret eden Erdoğan, "Kapsamlı stratejik ortağımız Malezya'yı, Asya Pasifik Bölgesi'ne yönelik açılımımızın anahtar ülkeler arasında gördüğümüzü özellikle vurgulamak isterim. Malezya'nın 2025 ASEAN dönem başkanlığı sırasında ASEAN ile ilişkilerimizin daha üst seviyelere taşınacağına inancım tamdır. İş Forumu'muzun iki kardeş ülke iş dünyalarının birbirlerini daha yakından tanımalarına ve yeni ortaklıklar geliştirmelerine vesile olmasını ümit ediyorum" dedi.
Enver İbrahim: "ASEAN'daki başka ülkelerle iş birlikleri yapabilmemiz gayet mümkün"
Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Malezya ve Türkiye'nin ekonomi ve ticaret alanında çok büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek "O yüzden Türkiye ve Malezya'nın kapasitelerini ele alırsak pazarlarımızı büyütebilmemiz, ASEAN'daki (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) başka ülkelerle iş birlikleri yapabilmemiz gayet mümkün. Malezya ve Türkiye'de çok büyük bir potansiyel var. Sizin gücünüz savunma, turizm ve gıda teknolojileri alanında, bizim gücümüz yarı iletkenlerde ve ASEAN ile Asya bölgesindeki piyasalara etki etme konusunda var. İyi bir şekilde iş birliği yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Yollar ve fırsatlar çok büyük. Türkiye ve ASEAN arasındaki bu sinerjinin yardımcı olacağına dair inancım ve güvenim tam. Çünkü ASEAN liderleri arasındaki işbirliği, güven ve dostluk bildiğim diğer ülkelere kıyasla rakipsiz. Örneğin enerji alanında ASEAN dışında da çok güçlü bir iş birliğimiz var. ASEAN enerji şebekesi, Vietnam'dan Laos'a, Tayland'a, Kamboçya'ya, Malezya'ya, Singapur'a, Endonezya'ya, Saravak ve Sabah'a, Güney Filipinler'e ve tekrar Endonezya Batam'a kadar uzanıyor. İşte bu enerji, güçlü dostluk ve güven bağına dayalı bu gücün odağını oluşturuyor" dedi. Enver, iki ülkenin ticaret bakanlarına Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Malezya Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (NCCIM) ile iş birliği yapma yönündeki çabalarından dolayı teşekkür etti.
Olpak: "Ticaret hacminin 10 milyar dolara yükseltilmesi için daha çok çalışacağız"
DEİK Başkanı Nail Olpak, "Karşılıklı ticaretimiz 5 milyar dolar seviyesine ulaştı ve Cumhurbaşkanımız'ın dünkü konuşmasında ifade ettiği, bu hacmi 10 milyar dolara yükseltilmesi için, her iki ülkenin iş dünyası temsilcileri olarak daha çok çalışacağız. Bu ziyaret vesilesiyle, biraz önce Türk ve Malezyalı firma ve kuruluşlar arasında bir çok iyi niyet anlaşmasının imzasına şahit olduk, bu anlaşmaların somut çıktılarının da en kısa zamanda ticaret rakamlarına yansıyacağını ümit ediyorum. Malezya, ASEAN ülkeleri arasında STA imzaladığımız ülkelerden birisi ve 2022 yılında da kapsamını; hizmetleri, yatırımları ve e-ticareti içerecek şekilde genişlettik. Bu da ikili ilişkilerimizin artması ve çeşitlenmesi anlamında önemli bir zemin oluşturuyor. 1 Ocak 2025 itibariyle ASEAN dönem başkanlığını devralan Malezya'nın, Türkiye'nin ASEAN ile kurumsal ilişkiler tesis etmede nihai hedefi olan "Diyalog Ortaklığı" statüsü için desteği ve katkısı önemli. Biz de DEİK olarak, bu çerçevede ASEAN İş Konseyimizi kurduk. Yüksek teknolojili ürünlerin üretimi ve AR-GE alanında Malezya ile daha fazla iş birliği fırsatlarını değerlendirmemiz gerekli. DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyimiz, Malezyalı teknoloji firmaları ile dijital ekonomi alanında daha yakın iş birliği içinde olmalı" dedi.
NCCIM Başkanı Dato Seri N. Gobalakrishnan ise, ekonomik ve kültürel bağları olan iki ülkenin dostluğunun karşılıklı saygı ve ortak değerlere dayandığını belirterek, NCCIM ile DEİK'in 1995'te iş birliği anlaşması imzaladığını aktardı. ASEAN dönem başkanı olduğunu hatırlatarak, Türkiye ile Malezya arasında daha çok iş birliği ve stratejik ortaklık kurma imkanı olacağını söyleyen Gobalakrishnan, Türkiye ile Malezya arasındaki güçlü ticaret ortaklığına dikkati çekti. İş Forumu vesilesiyle iki ülkeden iş insanlarının yeni iş birliği fırsatları tespit edebileceğine işaret eden Gobalakrishnan, "Köprüler kuralım, fırsatları ortaya koyalım" dedi.
İş Forumunda, "DEİK – NCCIM" , "EZED ENERGY – HOYTEK", "ASELSAN – HAVELSAN – LUNAS", "ASELSAN – SAPURA" ve "HAVELSAN – MIMOS – TECHINSIGHT" arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
İş Forumu sponsorları ise, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), Çelebi Aviation, Karpowership ve Pacific Inter-Link Group of Companies oldu.
Malezya Başbakanı Dr. Mahathir Mohamad ve Türk iş dünyasının önde gelen 50'den fazla firma ile CEO yuvarlak masa toplantısı düzenlenmiştir. İlgili toplantıya, Malezya Dışişleri Bakanı, Malezya Uluslararası Ticaret Bakanı, Malezya Savunma Bakanı ve ülkenin yatırım ajanslarının temsilcileri ile iki ülkeden yaklaşık 90 kişi katılmıştır.
DEİK, MÜSİAD ve MIDA iş birliği ile MÜSİAD Genel Merkez'de, 20 Haziran 2019 Perşembe günü 10.00-12.00 saatleri arasında Malezya'da İş ve Yatırım Fırsatları Semineri düzenlenecektir.
Bahse konu seminerde, Malezya ile Türkiye arasındaki ticari, yatırım ilişkileri ve ikili iş birliklerinin güçlendirilmesine yönelik bilgi alışverişinde bulunulması hedeflenmektedir. Türkiye'nin Malezya'ya ihracatını yaptığı ürünler başlıca demir-çelik, değerli taşlar, demiryolu araç ve malzemeleri, elektrikli makineler, inorganik kimyasallar, halı, kireç ve çimentodan oluşmakta olup Malezya'dan ithalatını yaptığı ürünler başlıca hayvansal ve bitkisel yağlar, alimünyum, elektrikli makineler, kauçuk, tekstil ürünleri, organik kimyasallar ve plastikten oluşmaktadır. Başlıca bu alanlarda ve ilgili alanlarda ticaret ve yatırım yapmak isteyen üyelerimizin ilgili seminere katılımlarında büyük fayda görülmektedir.
Bu bilgiler ışığında anılan seminere katılmak isteyen üyelerimizin 19 Haziran Çarşamba günü mesai bitimine kadar https://uys.musiad.org.tr/OS/ANKET/OA.aspx?AK=12fd94bb-33ca-405e-a809-51cffc2599d2 linkinde yer alan katılım formunu doldurmaları gerekmektedir.
PROGRAM / Toplantı dili İngilizce olup, simültane çeviri yapılmayacaktır.
10.00 – 10.30 Kayıt ve İkram
10.30 – 11.30 Oturum
Moderatör | Tevfik Dönmez (MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi)
Konuşmacı | Mr. Arham Abdul Rahman- (Deputy CEO of MIDA)
Konuşmacı | Ceyhun Süer (DEİK/Türkiye-Malezya İş Konseyi)
11.30 – 12.00 Soru Cevap
12.00 – 12.15 Hediye Takdimi ve Fotoğraf Çekimi
Heyet üyeleri Malezya'da Türkiye'nin yumuşak gücü olarak faaliyetlerini sürdüren, iki ülke arasındaki çok boyutlu ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla; eğitim değişim programları, kültürel faaliyetler ve Türkçe dil eğitimi üzerine çalışmalarıyla ön plana çıkan Yunus Emre Enstitüsü'nü ziyaret ettiler. Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Ömer Altun tarafından enstitü faaliyetleri ile ilgili heyetimiz bilgilendirildi.
Malezya'nın önemli iş adamlarından Tan Sri Vincent Tan ile yapılan toplantıda, Tan Sri Vincent Tan'ın Tzu-Chi Vakfı ile Türkiye'de gerçekleştirmiş olduğu ve Suriyeli mültecilerin yaşam standartlarının yükseltilmesi için destek verdiği sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili İş Konseyi üyeleri bilgilendirildi. "Sınır tanımayan sevgi" anlayışı ile sosyal sorumluluk projelerini gerçekleştirdiklerini belirten Tan Sri Vincent Tan ve Tzu-Chi Vakfı temsilcileri, Türkiye'nin insani yardım konusundaki çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve bu konuda Türkiye'yi desteklediklerini belirttiler.
Türkiye-Malezya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, T.C.Kuala Lumpur Ticaret Müşaviri Elif Haliloğlu Güngüneş'i ziyaret etti. Söz konusu ziyarette İş Konseyi Üyeleri, Malezya-Türkiye İş Adamları Derneği ve MÜSİAD Malezyatemsilcileri ile bir araya geldi. Ticaret Müşaviri Elif HaliloğluGüngüneş, Malezya'nın siyasi, ekonomik ve kültürel özellikleriile ilgili bilgilerini heyete aktararak, Türkiye ve Malezyaarasında ticari ilişkilerin arttırılmasında çokça fırsatların olduğunu ve özellikle ASEAN ülkeleri ile ticari ilişkilerde Malezya'nın stratejik bir merkez olduğunu dile getirdi.
Türkiye-Malezya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, T.C. Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Safa Kavakcı'yı ziyaret ettiler. İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri faaliyet alanları, Malezya'da süren çalışmalar ile birlikte gelecekte gerçekleştirmeyi planladıkları projelerle ilgili Büyükelçi Kavakcı'yı bilgilendirdiler.
DEİK, ATO, ASO, MÜSİAD ve Ankara Platformu işbirliğinde 22 Şubat 2017 Çarşamba günü 15:00-18:30 saatleri arasında Ankara Ticaret Odası'nda "Malezya Yatırım ve İş Fırsatları Toplantısı" düzenlenecektir.
Söz konusu etkinlik, Malezya Ankara Büyükelçiliği himayelerinde, T.C. Ekonomi Bakanlığı, T.C. Dışişleri Bakanlığı, DEİK, TMB, ATO, ASO, MÜSİAD, Ankara Platformu, Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurumu (MATRADE) ve Malezya Yatırım Geliştirme Otoritesi (MIDA)'nin katılımları ile gerçekleşecektir. Toplantıda, alanında uzman kişilerin yapacağı özel konuşmalar ve sunumlarda Türkiye-Malezya Ekonomik İlişkileri, Yatırım Fırsatları, Ticaret Hacimlerinin Arttırılması Kapsamında Ülkeler Arası İhracat ve İthalat Fırsatları ve Malezya ile Ticarette Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar konularına yer verilecektir.
Bu çerçevede, anılan toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin 17 Şubat 2017 Cuma gününe kadar DEİK (Sn. Ecem Mirzaloğlu Tel: 0212 339 50 18, E-mail: emirzaloglu@deik.org.tr) ile iletişime geçmeleri rica olunur.
Kocaeli Ticaret Odası ve DEİK/Türkiye-Malezya İş Konseyi işbirliğinde, 7 Nisan 2016 Perşembe günü 14.00-17.00 saatleri arasında Kocaeli Ticaret Odası’nda “Malezya Ülke Yatırım ve İş Fırsatları Bilgilendirme Toplantısı” düzenlenecektir.
Kişi başı geliri 16 bin dolar olan ve yaklaşık 30 milyonluk nüfusuyla ekonomisi 2015 yılında yüzde 5 büyüyen Malezya; siyasi istikrar, çok kültürlü yapısı, yatırımcı dostu ekonomi politikalarıyla Güneydoğu Asya'nın en önemli ülkelerinden biri konumundadır. Ayrıca 2015 Temmuz ayında resmi gazetede yayınlanan "Türkiye Malezya Serbest Ticaret Anlaşması" bu pazarı daha avantajlı kılmaktadır.
Bu çerçevede, anılan toplantıya katılmayı arzu eden üyelerimizin http://goo.gl/forms/IAkbTJoaZR bağlantısında yer alan katılım formunu doldurmaları rica olunur.
Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu (MATRADE) ve DEİK işbirliğinde, 20 Ocak 2016 Çarşamba günü 10:30-15:00 saatleri arasında Hilton Hotel Ankara’da "Malezya-Türkiye Arasındaki Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi ve Serbest Ticaret Anlaşmasının Katkıları" başlıklı bir istişare toplantısı düzenlenecektir.
Malezya Türkiye Büyükelçisi Sn.Dato'Amran Mohamed Zin’in katılımlarıyla gerçekleşecek söz konusu toplantıda, Türkiye-Malezya ikili ekonomik ilişkilerine ilişkin gelişmeler, iki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ticarete yansımaları ve Türkiye iş dünyasının Malezya devlet kurumları ile ticari ilişkilerinin geliştirilmesi konuları ele alınacaktır.
Anılan toplantıya katılmayı arzu eden üyelerimizin en geç 15 Ocak 2016 tarihine kadar http://www.tiwe.org/mtbusinessnetwork linkinde yer alan online kayıt formunu doldurmaları rica olunur.
Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu (MATRADE) tarafından Kurulumuza iletilen yazıda, 15-18 Ekim 2015 tarihleri arasında DEİK kurucu kuruluşu UFRAD tarafından İstanbul CNR Expo Fuar Merkezi’nde ‘13th Franchising&Brand Dealership Trade Fair’ düzenleneceği bildirilmektedir.
Malezya İç Ticaret ve Tüketici İşleri Bakanı Sayın Dato’ Hamzah Zainudin’ın katılımlarıyla, 15 Ekim 2015 Perşembe günü saat 11:00’de Fuar Açılışı ve saat 13:30’da CNR Expo Hall 5’te Malezya Franchise Derneği-UFRAD MOU İmza Töreni yapılacaktır.
Bu çerçevede, Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu (MATRADE) ve Ulusal Franchise Derneği (UFRAD) organizasyonu ve DEİK işbirliğinde, Türkiye ile Malezya arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik 15 Ekim 2015 Perşembe günü 14:00-16:30 saatleri arasında WOW Hotels & Convention Center Istanbul’da ‘Türkiye-Malezya Yuvarlak Masa Toplantısı’ ve ikili iş görüşmeleri düzenlenecektir.
Anılan etkinliğe katılım sağlayan Malezyalı iş adamlarının listesi ekte yer almakta olup, katılmayı arzu eden üyelerimizin 14 Ekim 2015 Çarşamba günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr /KatilimFormu/111/5526 linkinde yer alan online başvuru formunu doldurmaları rica olunur.