Helsinki - İstanbul Startup Ecosystem: Post Slush Perspectives Webinarı, Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk moderasyonunda, Finlandiya Ticaret Müşaviri Joona Selin, T.C. Ticaret Müşaviri Nisa Ilgaz, Innovester Ventures Partneri Petri Laine, Kale İnovasyon Yöneticisi Erdem Günsür, Cenoa Kurucu Ortağı Emre Ertan'ın katılımlarıyla 20 Aralık 2023 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Türkiye-Finlandiya Yuvarlak Masa Toplantısı, Bakanlar Mehmet Muş ve Ville Skinnari, T.C. Helsinki Büyükelçisi Deniz Çakar, Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 12 Ocak 2023 tarihinde Helsinki'de gerçekleştirildi.
DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi, İnşaat Sektöründe Yapay Zeka Uygulamaları Seminerini, Halil Kulluk'un moderatörlüğünde, Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkanı Munis Özer ve Carnegie Mellon Üniversitesi Paul Christiano Profesörü ve İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Burcu Akıncı'nın katılımlarıyla 18 Ekim 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi.
Türkiye-Finlandiya İş ve Yatırım Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Finlandiya Dış Ticaret Bakanı Ville Skinnari, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 8 Haziran 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Forumda, Türkiye- Finlandiya iş dünyaları arasındaki; yenilenebilir enerji ve yeşil çelik başta olmak üzere iş birliği fırsatları değerlendirildi.
Quest For Women In Technology Webinarı, T.C. Helsinki Büyükelçisi Vakur Erkul, Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Maki, Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Erman Karaca, Finlandiya Dış İşleri Bakanlığı Cinsiyet Eşitliği danışmanı Liisa Ketolainen, Marjo Miettinen ve Merve Nazlioglu'nun katılımlarıyla 7 Nisan 2022 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Webinarda, iki ülkenin iş kadınları başarı hikayelerini aktardı.
Türkiye-Finland Interconnected Business Toplantısı, Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk ev sahipliğinde, EurAsia PropTech Initiative Kurucusu Mete Varas'ın moderasyonunda Proptech Finland Kurucu Ortağı Tasha Tolmacheva'nın katılımlarıyla 23 Haziran 2021 tarihinde çevrim içi olarak düzenlendi. Toplantıda, iki ülke arasında inşaat ve gayrimenkul teknolojilerinde faaliyet gösteren girişimciler bir araya geldi.
Yeşil Mutabakata Doğru-Sanayide Su Kullanımı ve Geri Kazanımı webinarı, T.C. Helsinki Büyükelçisi Vakur Erkul, Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Maki, Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk, Evren Dindiren Dönmez, Riina Salmimies, Erdem Görgün, Matthew Bryza ve Kristian Kumlin'in katılımlarıyla 15 Haziran 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Webinarda, sanayide su kullanımı, arıtması ve #YeşilMutabakat sürecinde su konuları ele alındı.
DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi, TUBİSAD iş birliğinde, Quest for Women in Technology webinarını, T.C. Helsinki Büyükelçisi M. Vakur Erkul, İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk, TUBİSAD Başkanı Erman Karaca, Finlandiya Ank. Büyükelçiliğinden Timo Sysiö, Prof. Pila Sormunen, Didem Duru, Annina Verkkomaki'nin katılımlarıyla 16 Mart 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
Türkiye-Finland Interconnected Business Toplantısı, Business Finland, Team Finland, IAQe ve VTT Finland iş birliğinde, T.C. Helsinki Büyükelçisi Vakur Erkul, Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Maki, Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk, Jutta Kannisto, Aimo Taipale, Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkanı Munis Özer, TTMD Başkanı K. Gani Bayraktar'ın katılımlarıyla 11 Aralık 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. İki ülke iş insanlarının katılımı ile iç mekan hava kalitesi alanında faaliyet gösteren mühendislik, inşaat, mimarlık, teknik müşavirlik ve hvac firmaları arasında networking toplantısı düzenlendi.
DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi, İç Mekan ve Hava Kalitesinin İnsan Sağlığı ve Performansına Etkiler seminerini, İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk, Halton Group'dan Tarja Takki-Halttunen ve Anu Saxén, Carnegie Mellon Üniversitesi'nden Prof. Vivian Loftness, Aalto Üniversitesi'nden Prof. Heidi Salonen'in katılımlarıyla 16 Haziran 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi, Finlandiya'nın Eski Başbakanı Esko Aho ile Teknoloji, Eğitim ve İnovasyon Odağında Dünyanın Yeni Normali"oturumunu, İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk moderatörlüğünde, DEİK Başkanı Nail Olpak'ın katılımlarıyla 14 Mayıs 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi, Siber Güvenli Uzaktan Çalışma" Etkinliği, İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk moderatörlüğünde, DEİK Başkanı Nail Olpak ve Boğaziçi Üniv. YBS Siber Güvenlik Merkezi Yöneticisi Doç. Dr. Bilgin Metin'in katılımlarıylar 16 Nisan 2020 tarihinde çevrim içi gerçekleştirdi. Etkinlikte, evden çalışmanın oluşturacağı siber riskleri ele alındı.
Türkiye- Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk, Carnegie Mellon Üniversitesi, İnsan Bilgisayar Etkileşimi Enstitüsü'nün dünyaca ünlü Profesörü John Zimmerman'ın katılımları ile 8 Kasım 2019'da Boğaziçi Üniversitesi'nde "AI + UX: İnsan ve Makine Zekasını Harmanlama" konulu bir panel düzenledi.
Türkiye-Finlandiya İş Konseyi üyeleri, 2 Ekim 2019'da Siber Güvenlik Semineri'nde buluştu. İstanbul'da gerçekleştirilen etkinlikte, siber güvenlik kavramı farklı boyutlarıyla masaya yatırıldı.
DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi tarafından, 2 Ekim 2019 Çarşamba günü 15:30-17:30 saatleri arasında River Plaza'da "Siber Güvenlik Semineri" gerçekleştirilecektir.
Seminer kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi (BÜSİBER) Yöneticisi Doç. Dr. Bilgin Metin ve Finlandiya merkezli bilgi teknolojileri danışmanlık şirketi NXme CEO'su Timo Hirvoven toplantı katılımcılarına siber güvenlik sistemleri hakkında bilgilendirme yapacaklardır.
Siber güvenlik konusunda faydalı bilgilerin paylaşılacağı söz konusu seminere katılmak isteyen üyelerimizin 30 Eylül 2019 Pazartesi günü mesai bitimine kadar aşağıdaki bağlantı adresinde yer alan başvuru formunu eksiksiz doldurmaları rica olunur.
Kayıt Formu: https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1035/13595
Not: Toplantı dili İngilizce olacaktır.
Türkiye-Finlandiya İş Konseyi, 29 Mayıs 2019'da "Akıllı İnşaat Teknolojileri Toplantısı" gerçekleştirdi. İstanbul'da düzenlenen etkinlikte, akıllı inşaat teknolojilerinin geldiği boyut ve sektöre sağladığı kolaylıklar ele alındı.
DEİK, Akademisyen ve İş Dünyasını Yapay Zeka Semineri'nde Buluşturdu
YAPAY ZEKA, GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRİYOR
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Finlandiya İş Konseyi tarafındandüzenlenen "Bilgisayarlar Her Yerde, Yapay Zeka Yükselişte" semineri, akademisyen ve iş insanlarının katılımıyla 2 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
T.C. Finlandiya BüyükelçisiMehmet Vakur Erkul, Finlandiya'nın Türkiye Büyükelçisi Pekka Voutilainen ve DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk'un açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği seminere, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Profesörü Cem Say, Tampere Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Doçenti Heikki Huttunen,Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Profesörü Ali Rıza Kaylan, Nokia Teknolojileri Proje Lideri Emre Barış Aksu ve Business Finland'dan Talha Dayı katıldı.Seminer kapsamında yapay zeka, yapay zekanın gelişimi, günümüzdeki kullanım alanları ile Finlandiya'nın 1960'lardan bu yana araştırma ve geliştirme konusundaki deneyimi ve sektörel kullanım alanları hakkında bilgi verildi.
Seminere Skype ile bağlanan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Makine Mühendisliği Profesörü ve Online Öğretim Başkan Yardımcısı Sanjay Sarma, AALTO Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Operasyon Yönetimi Profesör Olli Seppanen veCarnegie Mellon Üniversitesi Katar Kampüsü Bilgisayar Bilimleri Başkanı ve Profesör, Dekan Yardımcısı Kemal Oflazer ise yapay zekateknolojisi, yapay zeka ve kullanımı konularında sunumlarını gerçekleştirdi. Al Startup oturumunda Caidio CEO'su Aku Wilenius ve Concrete Sensors Kurucu ve CEO'su Brendan Dowdall sektörel yapay zeka kullanım deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
"Yapay zekanın hem teknolojik hem de sosyal gelişmelere etkisi çok büyük"
Açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere seminere Skype ile bağlanan T.C. Finlandiya Büyükelçisi Mehmet Vakur Erkul, "Bugün tartışacağınız yapay zekâ konusu çok önemli bir konu. Yapay zekanın hem teknolojik hem de sosyal gelişmelere etkisi çok büyük. Yepyeni bir çağın içerisindeyiz. Yenilik ve dönüşüm çağının içerisindeyiz. Bu önemli konuda başarılı toplantılar diliyorum" dedi.
"Herkes bilgisayar ve yapay zeka hakkında konuşuyor"
Finlandiya'nın Türkiye BüyükelçisiPekka Voutilainen, herkesin bilgisayarlar ve yapay zeka hakkında konuştuğuna dikkat çekerek, çok az insanın aslında ne konuştukları hakkında gerçek bilgiye sahip olduğunu söyledi. Yapay zeka hakkında bilgi veren Voutilainen, "Sizlere yapay zekadan benim ne anladığımı söyleyeceğim. Benim anladığım kısaca şu: Büyük bir veriniz var. Bu veri yoluyla makineye görevler veriyorsunuz ve sonuçlara ulaşıyorsunuz" dedi. 2009'daki 50 startupla başlayan kolektif yatırım programının önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Voutilainen, Spotify'ın buna güzel bir örnek olduğunu belirterek, "Böyle kolektif yatırımlar başarılı sonuçlar almak için iyi bir seçenek. Öncelikle büyük bir veri birikimine ihtiyacınız var. Bu birikime kim sahip? Büyük sosyal medya şirketleri, bazı diğer büyük şirketler, hükümetler sahip" dedi. Veri paylaşımı alanında kişisel verilerin korunması konusunun devreye girdiğini belirten Voutilainen, "Bu konuda gelecekte ilginç ve zor sorularla karşılaşacağımızı düşünüyorum. Yine de gelecek parlak görünüyor. Hepinize başarılı bir toplantı diliyorum" şeklinde konuştu.
"Gençlere önerim: Kendiniz karar verin, kendiniz olun"
Yapay zekadan bahsederken insanlık için birçok kapı açacak bir alandan bahsedildiğine dikkat çeken DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi BaşkanıHalil Kulluk, Rumi'nin iki çeşit zekadan bahsettiğini dile getirdi. Birincisinin çocukken okuldakitap ve öğretmenden alınan bilgi ve kavramların ezberlenmesi suretiyle edinilen zeka olduğunu, ikincisinin ise zaten içimizde bulunan zeka olduğunu ifade eden Kulluk, "Bu içimizden dışarı akan zeka, dışarıdan içeri hareket eden değil, içimizdeki kaynaktır. Bu iki zeka türü birbiriyle iç içedir. Rumi, bunu 7 asır önce söyledi, bizse henüz 10 yıldır farkındayız" dedi. Dördüncü sanayi devriminin içerisinde olunduğunu kaydeden Kulluk, "Önemli değişimler, dönüşümler yaşıyoruz. Dünyamız değişiyor. Her şey, herkes birbirine bağlı. Makineler öğrenip uygulayabiliyor. Nesnelerin interneti gelişiyor. Girişimcilik çeviklik, dayanıklılık ve direnç üzerine kurulmuştur. Etik ise her ne yapıyorsak yapalım vazgeçilmez değerimiz olmalı. Gençlere önerim; bilgiyi dışarıdan alın, öğrenin ancak kendiniz karar verin, günün sonunda kendiniz olun" dedi.
DEİK, Akademisyen ve İş Dünyasını Yapay Zeka Semineri'nde Buluşturdu
YAPAY ZEKA, GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRİYOR
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Finlandiya İş Konseyi tarafındandüzenlenen "Bilgisayarlar Her Yerde, Yapay Zeka Yükselişte" semineri, akademisyen ve iş insanlarının katılımıyla 2 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
T.C. Finlandiya BüyükelçisiMehmet Vakur Erkul, Finlandiya'nın Türkiye Büyükelçisi Pekka Voutilainen ve DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk'un açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği seminere, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Profesörü Cem Say, Tampere Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Doçenti Heikki Huttunen,Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Profesörü Ali Rıza Kaylan, Nokia Teknolojileri Proje Lideri Emre Barış Aksu ve Business Finland'dan Talha Dayı katıldı.Seminer kapsamında yapay zeka, yapay zekanın gelişimi, günümüzdeki kullanım alanları ile Finlandiya'nın 1960'lardan bu yana araştırma ve geliştirme konusundaki deneyimi ve sektörel kullanım alanları hakkında bilgi verildi.
Seminere Skype ile bağlanan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Makine Mühendisliği Profesörü ve Online Öğretim Başkan Yardımcısı Sanjay Sarma, AALTO Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Operasyon Yönetimi Profesör Olli Seppanen veCarnegie Mellon Üniversitesi Katar Kampüsü Bilgisayar Bilimleri Başkanı ve Profesör, Dekan Yardımcısı Kemal Oflazer ise yapay zekateknolojisi, yapay zeka ve kullanımı konularında sunumlarını gerçekleştirdi. Al Startup oturumunda Caidio CEO'su Aku Wilenius ve Concrete Sensors Kurucu ve CEO'su Brendan Dowdall sektörel yapay zeka kullanım deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
"Yapay zekanın hem teknolojik hem de sosyal gelişmelere etkisi çok büyük"
Açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere seminere Skype ile bağlanan T.C. Finlandiya Büyükelçisi Mehmet Vakur Erkul, "Bugün tartışacağınız yapay zekâ konusu çok önemli bir konu. Yapay zekanın hem teknolojik hem de sosyal gelişmelere etkisi çok büyük. Yepyeni bir çağın içerisindeyiz. Yenilik ve dönüşüm çağının içerisindeyiz. Bu önemli konuda başarılı toplantılar diliyorum" dedi.
"Herkes bilgisayar ve yapay zeka hakkında konuşuyor"
Finlandiya'nın Türkiye BüyükelçisiPekka Voutilainen, herkesin bilgisayarlar ve yapay zeka hakkında konuştuğuna dikkat çekerek, çok az insanın aslında ne konuştukları hakkında gerçek bilgiye sahip olduğunu söyledi. Yapay zeka hakkında bilgi veren Voutilainen, "Sizlere yapay zekadan benim ne anladığımı söyleyeceğim. Benim anladığım kısaca şu: Büyük bir veriniz var. Bu veri yoluyla makineye görevler veriyorsunuz ve sonuçlara ulaşıyorsunuz" dedi. 2009'daki 50 startupla başlayan kolektif yatırım programının önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Voutilainen, Spotify'ın buna güzel bir örnek olduğunu belirterek, "Böyle kolektif yatırımlar başarılı sonuçlar almak için iyi bir seçenek. Öncelikle büyük bir veri birikimine ihtiyacınız var. Bu birikime kim sahip? Büyük sosyal medya şirketleri, bazı diğer büyük şirketler, hükümetler sahip" dedi. Veri paylaşımı alanında kişisel verilerin korunması konusunun devreye girdiğini belirten Voutilainen, "Bu konuda gelecekte ilginç ve zor sorularla karşılaşacağımızı düşünüyorum. Yine de gelecek parlak görünüyor. Hepinize başarılı bir toplantı diliyorum" şeklinde konuştu.
"Gençlere önerim: Kendiniz karar verin, kendiniz olun"
Yapay zekadan bahsederken insanlık için birçok kapı açacak bir alandan bahsedildiğine dikkat çeken DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi BaşkanıHalil Kulluk, Rumi'nin iki çeşit zekadan bahsettiğini dile getirdi. Birincisinin çocukken okuldakitap ve öğretmenden alınan bilgi ve kavramların ezberlenmesi suretiyle edinilen zeka olduğunu, ikincisinin ise zaten içimizde bulunan zeka olduğunu ifade eden Kulluk, "Bu içimizden dışarı akan zeka, dışarıdan içeri hareket eden değil, içimizdeki kaynaktır. Bu iki zeka türü birbiriyle iç içedir. Rumi, bunu 7 asır önce söyledi, bizse henüz 10 yıldır farkındayız" dedi. Dördüncü sanayi devriminin içerisinde olunduğunu kaydeden Kulluk, "Önemli değişimler, dönüşümler yaşıyoruz. Dünyamız değişiyor. Her şey, herkes birbirine bağlı. Makineler öğrenip uygulayabiliyor. Nesnelerin interneti gelişiyor. Girişimcilik çeviklik, dayanıklılık ve direnç üzerine kurulmuştur. Etik ise her ne yapıyorsak yapalım vazgeçilmez değerimiz olmalı. Gençlere önerim; bilgiyi dışarıdan alın, öğrenin ancak kendiniz karar verin, günün sonunda kendiniz olun" dedi.
DEİK AB-Brexit Çalışma Grubu, Türkiye ile Finlandiya arasında yapılabilecek iş birliklerini değerlendirmek üzere Finlandiya Ankara Büyükelçiliğine bir ziyaret düzenleyerek, Maslahatgüzar Büyükelçi Pekka Votilainen ile toplantı gerçekleştirdi. 22 Mart 2019'da düzenlenen toplantıya; DEİK AB-Brexit Çalışma Grubu Üyeleri Devrim Çubukçu ve Utku Atalay, Kale Grubu Kamu İlişkileri Müdürü Tarık Kapu, Eczacıbaşı Holding Ankara Temsilcisi Çağrı Köseyener ve AB-Brexit Çalışma Grubu Koordinatörü Ezgi Tanrıverdi katıldı. Buluşmaya Finlandiya Büyükelçiliği tarafında katılım sağlayanlar ise Büyükelçinin yanı sıra Koordinatör Ahmet Bütün ve Basın Enformasyon Sorumlusu Ebru Çelikten şeklinde sıralandı. Toplantı boyunca; Brexit sürecindeki son durum, Türkiye-AB ilişkilerindeki güncel gelişmeler ve Finlandiya-Türkiye ilişkileri ele alındı.
Yeni atanan T.C. Helsinki Büyükelçisi Mehmet Vakur Erkul ve T.C. Riga Büyükelçisi Gülsun Erkul ile tanışma toplantısı, büyük bir katılımla İstanbul'da düzenlendi. 18 Temmuz 2018'de gerçekleştirilen toplantıda; iki ülkenin politik ve ekonomik durumu, ikili ticarette öne çıkan sektörler ve gelecek dönem faaliyetleri değerlendirildi.
Türkiye-Finlandiya İş Konseyi, Finlandiya Büyükelçisi Päivi Kairamo ile 7 Mart 2018'de tanışma yemeği düzenledi. İstanbul'da gerçekleştirilen çalışma yemeğine, Büyükelçi ile birlikte Team Finland da katıldı. Toplantıda, herkesin kendisini tanıtmasının ardından iki ülke ekonomik ilişkilerinin nasıl geliştirebileceği ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. Ardından iki ülke arasındaki sağlıklı ekonomik ve politik ilişkilerin ticaret/dış ticarete olası etkileri değerlendirildi.
Finlandiya Avrupa ve Dış Ticaret Bakanı Lenita Toivakka ve beraberindeki ticaret heyetinin Türkiye ziyareti kapsamında T.C. Ekonomi Bakanlığı, Finlandiya Ankara Büyükelçiliği, Finlandiya Ticaret Ofisi (Finpro) ve DEİK işbirliğiyle 4 Şubat 2015 Çarşamba günü 11:00-16:30 saatleri arasında Ankara Sheraton Hotel’de Türkiye-Finlandiya İş Forumu düzenlenecektir. Anılan İş Forumu’nu Fin Bakan Toivakka’nın yanı sıra T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci de onurlandıracaklardır.
Özellikle ileri teknoloji, AR-GE ve yüksek eğitim sektörlerinde öncü bir ülke konumunda olan Finlandiya’dan temiz enerji, biyoekonomi, atık yönetimi, atıktan enerji üretimi ve enerji verimliliği alanlarında faaliyet gösteren Finli firmalardan temsilcilerin yer aldığı heyet listesi ve toplantı taslak programı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Türkiye-Finlandiya İş Forumu’na katılmayı arzu eden firma temsilcilerinin ekli başvuru formunu doldurarak Finpro’ya (Pelin Gökçek; pelin.gokcek@finpro.fi, T: 0212 284 95 92/91) 28 Ocak Çarşamba gününe kadar iletmeleri rica olunur.
DEİK/Türkiye-Finlandiya İş Konseyi ve Finlandiya’nın önde gelen kapalı alan yapı teknolojileri firması Halton işbirliğiyle “Finlandiya Yapı teknolojileri Semineri” 20 Ocak 2015 Salı günü 10.00 – 12.00 saatleri arasında İstanbul TOBB Plaza’da gerçekleştirildi.
Seminer, DEİK / Türkiye – Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk’un açılış konuşmasıyla başladı. DEİK hakkında kısa bir tanıtım yapan Kulluk, 1991 yılında İş Konseyi’nin kurulmasından bu yana ikili ticaret hacminin 1.3 milyar doları bulduğunu belirtti. Bu potansiyelin arttırılması için İş Konseyi olarak çeşitli çalışmalar yaptıklarını aktaran Kulluk, bu hedefle 2012 yılında Finlandiya Başkabakanı Jyrki Katainen’in onurlandırmasıyla Türkiye – Finlandiya İş Forumu düzenlendiğini ifade etti. Ayrıca İş Konseyi olarak bölgesel işbirliğine çok önem verdiklerini aktaran Kulluk, Finlandiya’nın Oulu bölgesine oradaki yatırım imkanları ve teknolojik gelişme hakkında bilgi almak üzere bir ziyaret gerçekleştirildiğini aktardı. Kulluk ayrıca bu çerçevede 2012 yılında, Business Oulu ile İstanbul’da Finlandiya Bilgi Teknolojileri Semineri düzenlendiğini aktardı.
DEİK / Türkiye – Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk’un konuşmasının ardından Halton firması Yönetim Kurulu Başkanı Mika Halttunen, Halton firmasını tanıtmak üzere bir sunum gerçekleştirdi.
Konuşmasında Halton firması hakkında bigli aktaran Halttunen, firmanın iç mimarlık alanında iklimlendirme, havalandırma, hava filtrelemesi ve benzeri uygulamalar alanlarında uzmanlaşmış bir firma olduğunu belirtti ve firmanın iş hacminin 200 milyon Euro sınırını aştığını ifade etti.
Mika Halttunen’in konuşmasının ardından, Halton firması Teknoloji Departmanı Müdürü Dr. Risto Kosonen kapalı alan çevresel kalite konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Kosonen, sunumunda Halton firmasının uyguladığı çok yönlü havalandırma ve iklimlendirme teknolojisi hakkında bilgi aktardı. Söz konusu teknolojinin enerji harcamalarındaki faydası ve sürdürülebilir kaliteli hava dağılımındaki etkisine dikkat çeken Kosonen, binaların yenilenmesi konusunda bu teknolojinin önemine vurgu yaptı.
Seminerin son sunumu Türkiye Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkan Yardımcısı Duygu Erten tarafından gerçekleştirildi. Duygu Erten konuşmasına yeşil binalar derneklerinin dünyadaki konumunu belirterek başladı. Dünya çapında bu konuda bir ağın gelişmekte olduğuna da dikkat çeken Erten, Türkiye’de söz konusu derneğin 2007 yılında kurulduğunda sadece bir binanın bu alanda standartlara uygun inşa edilerek sertifikalandırıldığına dikkat çekti. 2014 yılında ise söz konusu sertifikalandırma işleminin 400’ün üzerinde olduğunun altını çizen Erten, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bir protokol yapılarak, yeşil binalar hakkında her seviyede farkındalığın arttırılması ve Türkiye müteahhitlik sektörü için söz konusu sertifikalandırma işleminin yaygınlaştırılması için çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti. Erten sunumuna yeşil binaların enerji tasarrufu ve sürdürülebilir bir şekilde çevresel faktörlerin iyileştirilmesi konularına yaptığı katkıları vurgulayarak son verdi.
Finlandiya Yapı Teknolojileri Semineri, sunumların ardından gerçekleşen soru – cevap bölümüyle sona erdi.